Κυκλάδες - Ηρακλειά: Δρομολόγηση αποχώρησης για την Υδριάδα (video)

Υδριάδα

Υδριάδα...  Το πάλαι ποτέ καμάρι της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, η πρώτη ενεργειακά αυτόνομη πλώτη αφαλάτωση στην Ηρακλειά, με τη μυθική ονομασία «Υδριάδα», που είχε αποσπάσει ειδικό βραβείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στέκει ανενεργή εδώ και καιρό. 

Ενα πρωτοποριακό έργο αφαλάτωσης που έκανε την εμφάνισή του το 2007 στις Μικρές Κυκλάδες, όταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου και το Ανάπτυξης και μια τεχνική εταιρεία, εγκατέστησαν, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος, ένα σύστημα αφαλάτωσης στην είσοδο του λιμανιού, που ονομάστηκε “Υδριάδα”. 

Το έργο είχε προγραμματιστεί να δίνει νερό στο νησί (σ.σ. 70 κυβικά την ημέρα), με πολύ χαμηλό κόστος μάλιστα αφού λειτουργούσε με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στη μονάδα (σ.σ.ως εναλλακτική πηγή τα συστήματα ελέγχου / τηλεχειρισμού, σε περίπτωση προβλήματος με την ανεμογεννήτρια), αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε και έφτασε στο σημείο να αποτελεί πρόβλημα και στην ναυσιπλοϊα, καθότι στην είσοδο του λιμανιού και τα πλοία ... γκρινιάζουν. 

Βέβαια υπάρχει και συνέχεια. Ο Ηλίας Νόκας, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, είχε χαρακτηρίσει ακριβή την "Υδριάδα" λέγοντας στην “Καθημερινή” το 2015 ότι «το συνολικό κόστος του έργου ήταν 2,8 εκατ. ευρώ, ένα ποσό με το οποίο θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σταθερές αφαλατώσεις σε 20 νησιά, οι οποίες θα κάλυπταν τις ανάγκες για 12-13 χρόνια».

Από τη πλευρά τους, οι άνθρωποι που σχεδίασαν την "Υδριάδα" από το 2013 έλεγαν ότι έχουν πρόταση από την Μέση Ανατολή για να την μεταφέρουν εκεί από τη στιγμή που στην Ελλάδα «Κάθε νέος υπουργός μάς καλεί να τον ενημερώσουμε και με τη σειρά του δηλώνει δημοσίως ότι είναι ενήμερος για το έργο και θα το… αξιοποιήσει»  Και τελικά δεν γίνεται τίποτα. 

Οι κάτοικοι ζητούν εδώ και χρόνια την απομάκρυνσή της. Ανησυχούν ότι υπάρχει κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης λόγω του ότι υπάρχουν και μπαταρίες στην αγκαλιά της "Υδριάδας". 

Και σήμερα, ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Βρούτσης, κατέθεσε επίκαρη ερώτηση στον Υπουργό Ναυτιλίας σχετικά με το μέλλον της Υδριάδας. Και μετά από ένα σύντομο ιστορικό της μονάδας, ο κος Βρούτσης, ρώτησε τον κο Πλακιωτάκη - αρμόδιος υπουργός - τι μέλλει γενέσθαι. Μετέφερε την ανησυχία των κατοίκων και φορέων του νησιού με αναφορά στον Αντιδήμαρχο Γιάννη Γαβαλά και τον Πρόεδρο Δημήτρη Γαβαλά.

Σημείωσε ότι έγιναν και όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Λιμεναρχείο Νάξου και ουσιαστικά ζήτησε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης της μονάδας από το λιμάνι. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμη άμεσο πρόβλημα όσον αφορά την ύπαρξη των μπαταριών στη μονάδα, άρα δεν υπάρχει και θέμα ρύπανσης... 

Τι απάντησε ο κος Πλακιωτάκης; Ευχαρίστησε τον κο Βρούτση για το ενδιαφέρον του (σ.σ. δεν είναι σημερινό όπως ανέφερε), τόνισε ότι έχουν γίνει υποβρύχιες λήψεις και είναι επιβεβλημένη η απόφαση για την απομάκρυνσή του από το λιμάνι της Ηρακλειάς. Εχει προηγηθεί η απομάκρυνση όσων τμημάτων θεωρήθηκαν από τους αρμόδιους ως επικίνδυνα και έχουν ειδοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή οι ιδιώτες ιδιοκτήτες του για την απομάκρυνσή του. Επέμεινε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος και δεν ανέφερε κάποιο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνσή του που ήταν και το ζητούμενο της ερώτησης... 

 

Δείτε το σχετικό βίντεο ... 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News