Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Καθολική απαγόρευση αλιείας στην Γυάρο

Κυκλάδες: Καθολική απαγόρευση αλιείας στην Γυάρο

|

Την καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος- Τι συνέβη 

Την καθολική απαγόρευση της αλιείας στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην απόφαση αυτή οδήγησε η ατυχής, όπως αποδείχθηκε, απόφαση να καταργηθεί η απαιτούμενη άδεια αλιείας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής μέσα σε λίγες ημέρες, καταστρέφοντας ό,τι είχαν επιτύχει πέντε χρόνια προστασίας.  

Οπως είχε αναφέρει ο Δημήτρης Δαμαλάς, εντεταλμένος ερευνητής στο ΕΛΚΕΘΕ και επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος. «Τον Απρίλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανανέωσε για ακόμη ένα έτος τη διάρκεια ζωής της προστατευόμενης περιοχής. Ταυτόχρονα, ήρε την υποχρέωση ειδικής άδειας για την αλιεία στη Γυάρο. Οταν την 1η Ιουνίου ξεκίνησε η περίοδος αλιείας, την πρώτη ημέρα ήρθαν επτά σκάφη. Τη δεύτερη ήταν 17. Κάθε σκάφος αλίευε 100-500 κιλά την ημέρα. Οι ντόπιοι ψαράδες μάς λένε ότι δεν έχει νόημα να έρθουμε στη Γυάρο για την τελευταία μας δειγματοληψία, γιατί δεν έχει μείνει τίποτα. Είναι σαν να έβαζαν χρήματα στην τράπεζα για πέντε χρόνια και να τα “σήκωσαν” όλα σε ένα βράδυ».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς υπέγραψε την τρίτη παράταση του καθεστώτος προστασίας της Γυάρου – αυτή τη φορά για δύο έτη, έως τον Ιούλιο του 2024. Και μάλιστα αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση της αλιείας για το διάστημα αυτό, κάτι που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στον πυρήνα του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Αλοννήσου.

«Με στόχο την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην καθολική απαγόρευση της αλιείας, ενώ αναμένει τα επιστημονικά στοιχεία από το ΕΛΚΕΘΕ και τη WWF για την κατάσταση της ιχθυοπανίδας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Το πρόγραμμα «Life» συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Όταν θεσπίστηκε το «προσωρινό» καθεστώς προστασίας της Γυάρου, μετά από το πολυετές ερευνητικό πρόγραμμα LIFE, η αλιεία σε μια ζώνη γύρω από το νησί επετράπη μόνο συγκεκριμένους μήνες και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η απόφαση ήταν ασαφής ως προς το ποια δημόσια αρχή ήταν υπεύθυνη για την άδεια, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην αλιευτεί για πέντε χρόνια και να μετατραπεί σε παράδεισο για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

Φέτος τον Απρίλιο όμως το υπουργείο Περιβάλλοντος αποφάσισε να άρει την υποχρέωση άδειας, με αποτέλεσμα μόλις ξεκίνησε η αλιευτική περίοδος, σκάφη από όλη την Ελλάδα να έρθουν στη Γυάρο και μέσα σε λίγες ημέρες να εξαφανίσουν αυτό το «θαύμα» της προηγούμενης πενταετίας.

Προστατευόμενη περιοχή 

Υπενθυμίζεται ότι η θαλάσσια περιοχή σε ακτίνα τριών ναυτικών μιλίων γύρω από τη Γυάρο, έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη από το 2019, ενώ παράλληλα γίνεται συστηματική μελέτη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Life».

Επικεφαλής του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, η οποία, με τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος, κατέγραψε μείωση στα περιστατικά παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας κατά 55% και επαγγελματικής αλιείας κατά 85% την τελευταία πενταετία.

Από το 2018 έως το 2021 καταγράφηκαν 83 είδη ψαριών έναντι 61 σε γειτονικές περιοχές, ενώ τα 24 από τα 36 είδη ήταν μεγαλύτερου μεγέθους, σύμφωνα με τη μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Έως φέτος τον Μάιο απαιτούνταν η χορήγηση άδειας αλιείας από το Λιμεναρχείο Σύρου, ενώ το τελευταίο τρίμηνο δεν υπήρχε καμία απαγόρευση και παρατηρήθηκαν φαινόμενα υπεραλίευσης.

Το πρόγραμμα «Life» συνεχίζεται κανονικά, ενώ βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, ώστε να προχωρήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία της Γυάρου και της θαλάσσιας περιοχής.  

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα