Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Μήλος: Χαμόγελα ικανοποίησης από καθαρισμό στο βυθό του Αδάμαντα

Κυκλάδες – Μήλος: Χαμόγελα ικανοποίησης από καθαρισμό στο βυθό του Αδάμαντα

|

Στον υποθαλάσσιο καθαρισμό του Αδάμαντα της Μήλου διαπιστώθηκαν μικρές εστίες ρύπανσης, παρελθόντων ετών, περιορισμένες επαγγελματικές απορρίψεις και σποραδική ρύπανση φερτών και άλλων απορριμμάτων.

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση Dive In Action με επικεφαλής τον Δημήτρη Καμπανό επιχείρησε στη Μήλο, πραγματοποιώντας καθαρισμό του θαλάσσιου βυθού στον Αδάμαντα, όπου βρίσκεται και το λιμάνι του κυκλαδίτικου νησιού.

Η Dive In Action σε συνεργασία με τη Henkel και τον Δήμο Μήλου, πραγματοποίησε διήμερη δράση που περιελάμβανε αρχικά τον έλεγχο μίας περιοχής με εμβαδό πάνω από 6.500 τετραγωνικά μέτρα με τη χρήση υποβρύχιου οχήματος. Κατόπιν οι δύτες της οργάνωσης επιχείρησαν στα σημεία ενδιαφέροντος με διπλό σκοπό. Από τη μία να παρατηρηθεί ο βυθός και η κατάστασή του σε σχέση με τη θαλάσσια ζωή και από την άλλη να απομακρυνθούν ανθρώπινα σκουπίδια όπως πλαστικά, αλουμίνια και ό,τι άλλο εντοπιζόταν.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης καθαρισμού, η περιβαλλοντική οργάνωση συμπεραίνει πως ο Αδάμαντας δέχεται ήπια επιβάρυνση που κρίνεται διαχειρίσιμη, ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για το λιμάνι της Μήλου με έντονη εμπορική, τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα.

Στον υποθαλάσσιο καθαρισμό διαπιστώθηκαν μικρές εστίες ρύπανσης, παρελθόντων ετών, περιορισμένες επαγγελματικές απορρίψεις και σποραδική ρύπανση φερτών και άλλων απορριμμάτων.

Τα απορρίμματα (συνολικού βάρους 184 κιλών) που συγκεντρώθηκαν αφορούν κυρίως σε πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, ποτήρια καφέ, συσκευασίες τροφίμων και σακουλές μιας χρήσης σε ποσοστό περίπου 65%. Σε ποσοστό 25% εντοπίστηκαν κουτιά αναψυκτικών αλουμινίου. Στο βυθό βρέθηκαν ακόμα αρκετές πετονιές και υφασμάτινα αντικείμενα, πετσέτες, ρουχισμός, τμήματα μοκέτας και διάφορα άλλα.

Από την άλλη πλευρά, οι δύτες της Dive In Action εντόπισαν πλούσια κομμάτια Ποσειδωνίας, αυτό που συχνά αποκαλούμε φύκια αλλά πρόκειται ουσιαστικά για θαλάσσια λιβάδια που ευνοούν σημαντικά την ανάπτυξη θαλάσσιας ζωής. Αυτό το γεγονός κρίθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την κατάσταση του βυθού αλλά και απαραίτητη η προστασία της Ποσειδωνία, που σε συνδυασμό με τη συχνή ανανέωση των υδάτων στον κόλπο του Αδάμαντα βοηθούν στην αρμονική ανάπτυξη των θαλάσσιων οργανισμών.

Επίσης θετική εντύπωση έκανε το γεγονός πως δεν εντοπίστηκαν βαρέου τύπου σκουπίδια, όπως ελαστικά αυτοκινήτων για παράδειγμα, ενώ τα απορρίματα που συγκεντρώθηκαν ήταν παλιά και όχι νέες απορρίψεις.

Οι δύτες της Dive In Action θεωρούν πως παίζει πολύ σημαν τικό ρόλο στην ήπια επιβάρυνση της θάλασσας το γεγονός ότι κατά μήκος του λιμανιού υπάρχουν αρκετοί κάδοι σκουπιδιών. Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτή η πρώτη δράση ήταν δειγματοληπτικού χαρακτήρα και συχνά θα πρέπει να πραγματοποιούνται καθαρισμοί, με τρόπο που δεν θα παρενοχλείται το θαλάσσιο περιβάλλον, ώστε να καθαριστεί πλήρως ο βυθός.

Η Dive In Action έχει έδρα τη Σαντορίνη και από το 2019 δραστηριοποιείται και επίσημα στον καθαρισμό του βυθού στο νησί και ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την ηφαιστειακή Καλντέρα. Η εμπειρία στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς βοήθησε σημαντικά και την δράση σε ένα επίσης ηφαιστειακό νησί όπως είναι αυτό της Μήλου. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα euronews.com


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα