Κυκλάδες: Πρωτομηνιά με 100 Km/h στο Πόρτο Τήνου

«Λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής τής, χώρας, πολλές περιοχές διατρέχουν κίνδυνο από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, η οποία εκτιμάται από 0,2 έως 2 μέτρα». Προσθέτει δε ότι «αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων μεταξύ 5% έως 9%, αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4,5 βαθμούς Κελσίου, αύξηση της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς και αύξηση της έντασης των μελτεμιών». Αποτέλεσμα; «οι δύο τελευταίες, μπορούν να επιδράσουν θετικά στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας». Ποιος τα λέει και γιατί; Ο λόγος για τον Αθανάσιο Αργυρίου, καθηγητή του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με τις μεταβολές που αναμένεται να προκαλέσει και στην Ελλάδα η κλιματική αλλαγή. Και όπως αποδεικνύεται είναι αρκετές και θα έχουν άμεση και έμμεση επίδραση... 

Εχουν ισχύ όμως; Οσον αφορά τους ανέμους για το φετινό καλοκαίρι θα λέγαμε ναι... Και αυτό φάνηκε μέσα από άρθρο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα meteo.gr οπου κάνει αναφορά στα μελτέμια του καλοκαιριού και λαμβάνοντας υπόψη μετρήσεις από τον μετεωρολογικό σταθμό της Τήνου, ένα νησί που όχι άδικα χαρακτηρίζεται ως "νησί των ανέμων", έστω κι εάν ο τίτλος θεωρητικά ανήκει στη Μύκονο... Τι μας λέει το συγκεκριμένο άρθρο; " Στο σύνολο των 62 ημερών της χρονικής περιόδου 1ης Ιουλίου ως 31 Αυγούστου, τα 11  τελευταία έτη ο αριθμός των ημερών με ισχυρούς βόρειους ανέμους κυμαινόταν από 20 ημέρες(το 2014), ως 47 ημέρες (το 2016). Το 2019 ήταν  μια χρονιά στην οποία 36 συνολικά ημέρες οι ριπές του ανέμου ξεπέρασαν το όριο των 50 km/h στην Τήνο. Τον Ιούλιο του 2019 ό αριθμός των ημερών ήταν μόνο 12, ενώ τον Αύγουστο ισχυρό μελτέμι έπνεε στο Αιγαίο τις 24 από τις 31 ημέρες του μήνα. Σημειώνουμε επίσης ότι οι Αύγουστοι και των 4 τελευταίων ετών (2016-2019) είχαν μεγάλο αριθμό ημερών με ισχυρό μελτέμι (24-25 ημέρες)".

Οσο για τη Νάξο; Εμείς κοιτάξαμε τον σταθμό που βρίσκεται στη Μικρή Βίγλα, είναι δηλαδή σε επίπεδο θαλασσης και μας έδειξε ότι μόνο για τον Αύγουστο οι ημέρες που είχαμε έντονο μελτέμι (άνω των 50 km/h) ήταν εννέα ημέρες.. Οχι κι άσχημα ε; Γενικά πάντως ελάχιστες ημέρες θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως ... μπονάτσα (καμία ημέρα, η ένταση του ανέμου δεν έπεσε κάτω από τα 30 km/h, όσον αφορά πάντα το υψηλότερο σημείο της ημέρας) δείγμα ότι ο καιρός έχει αρχίσει να βαραίνει αρκετά... 

Παράξενο καλοκαίρι 

Ας δούμε όμως πως κινήθηκε η φετινή χρονιά με βάση πάντα την ενημέρωση από το meteo.gr και το σχετικό γράφημα που υπάρχει στο τέλος του άρθρου;  

- Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ, ήταν οι 41,9 βαθμοί στη Χάλκη της Λάρισας στις 8 Ιουλίου. Στην Αττική το ρεκόρ σημειώθηκε στο Χαροκόπειο της Καλλιθέας (39,5 βαθμοί) στις 4 Ιουλίου.

- Η μεγαλύτερη ένταση ανέμου σε κακοκαιρία καταγράφηκε στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής στις 10 Ιουλίου (132 χιλιόμετρα την ώρα) και η μέγιστη ένταση μελτεμιού στην Παξιμάδα Καρύστου στις 26 Ιουνίου (επίσης 132 χλμ/ώρα). Οι μέρες με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο ήσαν 12 τον Ιούλιο και 24 τον Αύγουστο.

- Η μέγιστη βροχόπτωση σύντομης διάρκειας (δεκαλέπτου) υπήρξε στη Πεντέλη στις 19 Ιουνίου (20 χιλιοστά), ενώ η μέγιστη ημερήσια βροχόπτωση στη Ζαγορά Πηλίου στις 17 Ιουλίου (105 χιλιοστά).

- Όσον αφορά τους κεραυνούς, τον Ιούνιο έπεσαν περίπου 68.000, τον Ιούλιο 46.500 και τον Αύγουστο μόνο 8.500. Η μέγιστη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στις 10 και 11 Ιουλίου στη Βόρεια Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο στη διάρκεια της φονικής και καταστροφικής υπερκυτταρικής καταιγίδας που έπληξε τη Χαλκιδική.

- Η σημαντικότερη κακοκαιρία διαρκείας του καλοκαιριού υπήρξε ο «Αντίνοος», στις 14 έως 17 Ιουλίου, ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία που έφθασε στη χώρα μας προκαλώντας καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σε βαθμό χωρίς προηγούμενο για τα νοτιοανατολικά της Ελλάδας και για τέτοια εποχή κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρωτομηνιά

Τέλος, για την 1η ημέρα του Σεπτεμβρίου; Τα 100 km/h έφτασε η ισχυρότερη ριπή του μελτεμιού που καταγράφηκε την Κυριακή στο Αιγαίο. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ισχυρότερες ριπές σημειώθηκαν στο Πόρτο Τήνου (100 km/h), στην Παξιμάδα Καρύστου (87 km/h), στον Πλακιά Ρεθύμνου (69 km/h), και στην Κάρυστο (68 km/h). Να σημειωθεί εδώ ότι το Πόρτο στη Τήνο είναι το σημείο που ενώνει σχεδόν Μύκονο - Τήνο και εκεί καταγράφονται καθημερινά η πιο υψηλές αποδόσεις όσον αφορά τις ριπές του ανέμου