Κυκλάδες - Πυροσβεστική Υπηρεσία: Ακόμη έχουμε αντιπυρική περίοδος...

Πυρκαγιά

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κυκλάδων εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιών το τελευταίο διάστημα σε δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως κατά την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και απευθύνει σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η αντιπυρική περίοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη και σύμφωνα με την ανακοίνωση, μόνο την τελευταία εβδομάδα 320 πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί κυρίως σε αγροτοδασικές  εκτάσεις, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τόπους να διευκολύνουν την εξάπλωσή τους.

Πρωταρχικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη μείωση ακολούθως του αριθμού εκδήλωσης πυρκαγιών υπαίθρου καθώς και τον περιορισμό των καμένων εκτάσεων, η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κυκλάδων απευθύνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες:

* Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά.

* Να συμβουλεύονται τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και τον ημερήσιο κίνδυνο πυρκαγιάς, σε περίπτωση εκτέλεσης εργασιών υπαίθρου.

* Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.fireservice.gr και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

* Να αναζητούν οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (έως και 31 Οκτωβρίου) πραγματοποιούνται εκτεταμένοι πρόσθετοι έλεγχοι – περιπολίες προς αποφυγή ενάρξεως και εξάπλωσης πυρκαγιών, αλλά και προς διαπίστωση της τήρησης των ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ μέτρων πυροπροστασίας, κυρίως σε υπαίθριες εργασίες.

Επισημαίνεται ότι η μη τήρηση των διαλαμβανομένων στα ανωτέρω, επισύρει υψηλά διοικητικά πρόστιμα, καθώς και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά:
* Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο 199 ή στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς,
– την ένταση του ανέμου στην περιοχή και
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.

* Απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

* Διευκολύνετε την πρόσβαση των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News