Κυκλάδες - Σαντορίνη: Υποβρύχιος καθαρισμός σήμερα (23/04) στον Όρμο Φηρών (παλιό λιμάνι)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής περιόδου δίνει ξανά την ευκαιρία για δράσεις σε σημεία του νησιού που τα τελευταία χρόνια δεν ήταν προσβάσιμα, λόγω της μεγάλης σε διάρκεια και όγκο τουριστικής κίνησης. Ένα από αυτά τα σημεία είναι το Παλιό Λιμάνι – όρμος των Φηρών, όπου η πρώτη δράση υποβρύχιου καθαρίσμου πραγματοποιήθηκε πέρυσι και μετά την πρώτη επιθεώρηση χρήζει επαναληπτικών καθαρισμών.

Έτσι, σήμερα Παρασκευή 23/4, μια ημέρα μετά την παγκόσμια ημέρα της Γης, η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, στο πλαίσιο της συνέχισης του προγράμματος Vivid Blue και σε συνεργασία με τον Δήμο Θήρας, οργανώνει υποβρύχιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών.

Η συγκέντρωση στον όρμο των Φηρών θα γίνει στις 10:00 και ο καθαρισμός θα ξεκινήσει στις 10:45. Στο διάστημα αυτό θα γίνει ενημέρωση των εθελοντών για τον σχεδιασμό της δράσης και τις τεχνικές κατάδυσης που θα εφαρμοστούν.

Στους καθαρισμούς χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά (γάντια, σάκοι κλπ), σημάνσεις επιφάνειας και στον χώρο διανομής κι εξοπλισμών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα υγειονομικής προστασίας για την πανδημία, τήρηση απαραίτητων αποστάσεων, χρήση μάσκας και αντισηψίας.

Οι δύτες που θα καταδυθούν στον υποβρύχιο καθαρισμό είναι πέντε, όλοι είναι πιστοποιημένοι και μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive In Action και έχουν λάβει μέρος σε αντίστοιχες δράσεις. Μετά τον καθαρισμό θα γίνει καταμέτρηση, καταγραφή και διαχωρισμός των σκουπιδιών.

Όπως αναφέρει η Dive In Action, η συνεργασία με τον Δήμο Θήρας δίνει την ευκαιρία για διεύρυνση και βιωσιμότητα των δράσεων και την από κοινού προώθηση προγραμμάτων επίλυσης περιβαλλοντικών ζητημάτων με στόχο την πράσινη ανάπτυξη στη Σαντορίνη.

Ο Δήμαρχος Θήρας Αντώνης Σιγάλας χαιρετίζει την έναρξη των φετινών δράσεων, που ξεκίνησαν με τον παράκτιο στοχευμένο καθαρισμό στη παραλία του Μονόλιθου και συνεχίζονται με την αυριανή δράση στο Παλιό Λιμάνι, δηλώνοντας ότι με τέτοιες δράσεις ενισχύεται ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου για την περιβαλλοντική συντήρηση. 

Τι βρήκαμε στον Μονόλιθο 

Επιστρέφουμε στον Μονόλιθο και τα ευρήματα της περασμένης εβδομάδας.... Αφορούν κυρίως σε πλαστικά μιας χρήσης και μικρά πλαστικά άνω των 2,5 εκατοστών που κυριαρχούν στο περιβάλλον και εντείνουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αντικείμενα και υλικά που συνήθως γίνονται αόρατα στο ανθρώπινο μάτι, λόγω του μικρού μεγέθους τους, αναμειγνύονται με μεγάλη ευκολία με την παράκτια άμμο και ταξιδεύουν με τον πρώτο κυματισμό στους ωκεανούς.

Για εκπαιδευτικούς λόγους, η δράση στόχευσε σε αυτά και έγινε συλλογή πληροφοριών, καταγραφών και παρατηρήσεων. Συνολικά απομακρύνθηκαν από την παραλία 28,5 κιλά μικρών επιβλαβών ρύπων, αναδεικνύοντας τη μεγάλη δυσκολία στην περισυλλογή τους.

Καταγράφηκε η μεγάλη μίξη ρύπων που προέρχονται από τον θαλάσσιο κυματισμό, με ρύπους που μεταφέρονται από τους ισχυρούς ανέμους της χειμερινής περιόδου. Μικρή ήταν η ποσότητα απορριμμάτων από τη θερινή χρήση της πλαζ του Μονόλιθου. Παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν επίσης μικρές αλλά σημαντικής έκτασης επαγγελματικές απορρίψεις, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γειτνίαση της παραλίας με το αλιευτικό καταφύγιο.

Στη δράση συμμετείχαν 10 εθελοντές. Στο τέλος έγινε ενημέρωση και συζήτηση για τη ρύπανση από τα πλαστικά μιας χρήσης και προτάσεις για τον περιορισμό της χρήσης τους στην καθημερινότητά μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News