Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Σίφνος: Διήμερο εκδηλώσεων και “Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων”

Κυκλάδες – Σίφνος: Διήμερο εκδηλώσεων και “Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων”

|

Διήμερο εκδηλώσεων: Σίφνος 21, 22 Σεπτεμβρίου, “Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων” & “Ο ρόλος της Κοινωνικής Οικονομίας στην Πράσινη Μετάβαση” 

Διήμερο σημαντικών εκδηλώσεων διοργανώνεται στη Σίφνο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ημερίδα για τους φυσικούς πόρους, στις 21 Σεπτέμβρη, και εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών κοινωνικής οικονομίας, στις 22 Σεπτεμβρίου. Οι εκδηλώσεις είναι σε συνέχεια της επιτυχημένης διημερίδας με θέμα “Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου” που διοργανώθηκε 25 και 26 Ιουνίου στη Σίφνο.

Διοργανωτές είναι ο Άνεμος Ανανέωσης, ο Δήμος Σίφνου, η Επιτροπή “Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Σίφνου”, ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, ο οποίος μάλιστα ενέταξε την ημερίδα στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” που ξεκινάει στις 22/9 και διαρκεί μέχρι 24/9.

Ημερίδα Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου (21/9/2022)

Το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου 2022, στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αρτεμώνα, θα συζητηθούν στην ημερίδα:

Η καλλιέργεια τοπικών σπόρων, δέντρων και αρωματικών φυτών στη Σίφνο και γενικότερα στον νησιωτικό χώρο, η διατήρηση της γονιμότητας του εδάφους, η προστασία από την διάβρωση την εποχή της κλιματικής κρίσης καθώς και ο ρόλος της κοινωνικής οικονομίας στην γεωργία. Στην ενότητα αυτή θα δοθεί ο λόγος στους ίδιους τους αγρότες και μελισσοκόμους του νησιού και τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό, ώστε να συζητηθούν θέματα καλλιέργειας τοπικών ειδών. Θα συγκεντρωθούν, επίσης, παραδοσιακοί σπόροι και πληροφορίες για σοφές παραδοσιακές πρακτικές καλλιέργειας και εμβολιασμών δέντρων που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία στην σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα όσον αφορά στην διατροφική ασφάλεια και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική κρίση στα νησιά.

Η βιώσιμη διαχείριση μικρών υγροτόπων-βιοτόπων της Σίφνου και η σημασία τους για τη βιώσιμη ευημερία της κοινωνίας, με εισηγητή τον Μαρτίνο Γκαίτλιχ, βιολόγο-περιβαλλοντολόγο.

Η προστασία των νερών της Σίφνου μέσα από ένα συμμετοχικό μοντέλο διαχείρισής τους, η ανάδειξη του δικτύου γουρνών, δεξαμενών, στερνών, και πηγαδιών που αποτελούσε σοφή διαχείριση και η ανάγκη χαρτογράφησή τους. Κύριος ομιλητής είναι ο Γιώργος Λουκής, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, ενώ παρεμβαίνει η Αλεξάνδρα Κατσίρη, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ

Οι ξερολιθιές και ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση της οικολογικής και κλιματικής κρίσης, στην ανάπτυξη ανθεκτικής γεωργίας, την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα καθώς και η αναζήτηση εργαλείων που θα κάνουν βιώσιμη τη διαχείριση κι αποκατάσταση των ξερολιθιών στο πλαίσιο της κλιματικής πολιτικής. Κύρια εισηγήτρια είναι η Κατερίνα Κανακάρη, περιβαλλοντολόγος, ενώ παρεμβαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος του Ανέμου Ανανέωσης (κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση).

Εργαστήριο ανταλλαγής καλών πρακτικών Κοινωνικής ΟΙκονομίας σε μικρές περιοχές (22/9/2022)

Στο “εργαστήριο ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών της κοινωνικής οικονομίας” που θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Πρόκου, στην Απολλωνία Σίφνου, στις 22 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν το πώς από την παραδοσιακή τοπική συνεργατική κουλτούρα κι οργάνωση περνάμε σε μορφές κοινωνικής οικονομίας για να στηρίξουμε την πράσινη μετάβαση μικρών νησιών και περιοχών.

Στο εργαστήριο – που είναι ανοικτό – συμμετέχουν εκπρόσωποι παρόμοιων περιοχών από Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία και Ευρωπαϊκών και εθνικών δικτύων συνεταιρισμών και φορέων κοινωνικής οικονομίας, εταίροι του Προγράμματος COSME-GRAPE που παρουσιάζουν καλές πρακτικές της κοινωνικής οικονομίας στη γεωργία, τις κοινωνικές υποδομές, τον τουρισμό, τον πολιτισμό κ.α. από διάφορες περιοχές.

Γιατί αυτές οι συζητήσεις στη Σίφνο, τι βοηθάνε τους νησιώτες;

Τα θέματα αυτά συζητούνται σε μια κρίσιμη εποχή για το περιβάλλον, την γεωργία, την οικονομία και την κοινωνία. Στόχος είναι όχι μόνο να συζητηθούν τα προβλήματα αλλά κυρίως να αναζητηθούν καλές πρακτικές και σύγχρονες, βιώσιμες μακροχρόνια, πράσινες λύσεις.

Μια σειρά από δράσεις και προγράμματα που υλοποιούν αυτή την περίοδο φορείς στη Σίφνο (SMILO-Med, GRAPE-COSME, STARS4WATER, Mετάλλων δρόμοι κα) επιδιώκουν να βοηθήσουν το νησί στην διαμόρφωση βιώσιμων επιλογών για:

#  την προστασία των πολύτιμων και ευάλωτων φυσικών πόρων της Σίφνου (νερό, έδαφος, ξερολιθιές / πεζούλες, τοπικά είδη, οικοσυστήματα κ.ά)

#  την πράσινη μετάβαση της Σίφνου (και άλλων μικρών νησιωτικών και ορεινών περιοχών) μέσα από ένα σύγχρονο οικονομικό-κοινωνικό συνεργατικό μοντέλο που συνδυάζει δύο εμπειρίες, αυτή της παραδοσιακής, από κοινού δράσης των Σιφνιών για τα κοινά αγαθά με την αυτήν της κοινωνικής οικονομίας.

Είναι αναγκαία η κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται, όπως αυτές που συμβαίνουν:

#  στο κλίμα: ραγδαία κλιματική κρίση και ένταση ακραίων καιρικών φαινομένων με σοβαρές επιπτώσεις και στα νησιά,

#  στη γεωργία: διατροφική κρίση, μείωση της γεωργικής και βιώσιμης κτηνοτροφικής δραστηριότητας, εξαφάνιση ή κίνδυνος εξαφάνισης τοπικών ποικιλιών, διάβρωση εδάφους και απώλεια γονιμότητας,

#  στον τουρισμό: οικολογικές αντοχές νησιών, αλλαγή χρήσεων γης, αστικοποίηση νησιωτικού περιβάλλοντος, πίεση στους φυσικούς πόρους, όπως το νερό, την τροφή και το περιβάλλον.

Στη συνέχεια, φυσικά, απαιτείται σχεδιασμός και προώθηση επιλογών που αντιμετωπίζουν με συνεκτικό τρόπο τα προβλήματα και βοηθούν την κοινωνία να ζήσει καλύτερα και πιο αρμονικά με το περιβάλλον.

Οι δράσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων

– του προγράμματος COSME – GRAPE και πιο ειδικά της επίσκεψη μελέτης στη Σίφνο των εταίρων του προγράμματος από την Ισπανία, την Ιταλία και των ευρωπαϊκών δικτύων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα

– του προγράμματος SMILO – MED για τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων της Σίφνου.

ενώ εντάσσονται, επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” 2022 που οργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου και ο Δήμος Σίφνου.

Πρόγραμμα Ημερίδας “Βιώσιμη Διαχείριση Φυσικών Πόρων Σίφνου”

Πότε: 21 Σεπτεμβρίου 2022, 18.00 – 20.30

Που: Πολιτιστικό Κέντρο Σιφνου “ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΙΜΟΥ”

18.00 – 20.30: “Βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων Σίφνου”

18.00 – 18.15: “Ο σημαντικός και πολυσύνθετος ρόλος των ξερολιθιών- πολιτισμικός, οικολογικός, κλιματικός, αγροτικός”. Ομιλήτρια: Κατερίνα Κανακάρη, MsC, Περιβαλλοντολόγος. Παρεμβαίνει ο Νίκος Χρυσόγελος

18.15-18.30:: “Μικροί υγρόποιοι, βιότοποι της Σίφνου και η σημασία της βιώσιμης διαχείρισής τους”. Ομιλητής: Μαρτίνος Γκαίτλιχ, βιολόγος – περιβαλλοντολόγος

18.30 – 18.40: “Η παραδοσιακή διαχείριση το νερού στη Σίφνο – οι γούρνες και η προσπάθεια αποκατάστασης στο Πέραμα”. Ομιλητής: Γιώργος Λουκής, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας. Παρεμβαίνει η Αλεξάνδρα Κατσίρη, ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ

18.40-20.30:” Η γεωργία σήμερα στη Σίφνο, παραδοσιακοί σπόροι και σοφές παραδοσιακές πρακτικές που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο μέλλον για τη γεωργία στην σύγχρονη εποχή”. Ο λόγος στους ίδιους τους αγρότες και στον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό. Συζήτηση.

Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο επισκέψιμο κτήμα του Γιώργου Ναρλή, στο Κ. Πετάλι

Πρόγραμμα Εργαστηρίου ανταλλαγής καλών πρακτικών Κοινωνικής Οικονομίας σε μικρές περιοχές, 22/9/2022, Ίδρυμα Πρόκου Απολλωνία

Πότε: 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 17.30-19.00

Που: Ίδρυμα Πρόκου, Απολλωνία Σίφνου

“Από την παραδοσιακή τοπική συνεργατική κουλτούρα κι οργάνωση στην σύγχρονη κοινωνική συνεργατική οικονομία για την πράσινη μετάβαση μικρών περιοχών”

17.30 – 19.00 Παρουσίαση καλών παραδειγμάτων από Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και άλλες χώρες σε θέματα γεωργίας, τουρισμού, πολιτισμού που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση της Σίφνου και άλλων νησιών, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων της Σίφνου και άλλων νησιών. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν