Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες (Σίφνος): Με όραμα την ενεργειακή αυτονομία έως το 2030

Κυκλάδες (Σίφνος): Με όραμα την ενεργειακή αυτονομία έως το 2030

|

Νέο διοικητικό Συμβούλιο για την Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου και το όραμα έως το 2030… Πως θα γίνει πραγματικότητα

Η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου έχει νέο διοικητικό συμβούλιο μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου 2021… Και παραθέτει τους στόχους της έως το 2030… Να μετατρέψει τη Σίφνο, ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων στο πρώτο “πράσινο” νησί με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας… Πως; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το σχετικό δελτίο ενημέρωσης..

Η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου είναι η πρώτη ενεργειακή κοινότητα στις Κυκλάδες. Φιλοδοξεί να κάνει τη Σίφνο το πρώτο πράσινο νησί στις Κυκλάδες με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) πολύ πριν το 2030. Αυτό θα γίνει με την κατασκευή ενός υβριδικού πάρκου εγγυημένης ισχύος 8ΜW με τέσσερις Α/Γ και σύστημα αποθήκευσης με την τεχνική της αντλησιοταμίευσης, που στην περίπτωσή μας θα χρησιμοποιήσει το θαλασσινό νερό που υπάρχει παντού γύρω μας.

Είναι ένα σχέδιο που θα επιτρέψει την ασφαλή και εγγυημένη μετάβαση του νησιού στην καθαρή ενέργεια. Θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητές του, ανοίγοντας τον δρόμο και για πλήρη ηλεκτροκίνηση. Θα δώσει νέες δυνατότητες αφαλάτωσης θαλασσινού νερού για οικιακή και αγροτική χρήση. Θα γίνει με όρους προστασίας του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με απόλυτη τεχνική ασφάλεια, χωρίς να είναι ορατό από κανένα οικισμό, με σεβασμό στην αναντικατάστατη φυσική ομορφιά του τόπου.

Το όφελος από τη λειτουργία του θα διαχέεται σε ολόκληρη την κοινωνία της Σίφνου. Κάθε πολίτης της Σίφνου, κάθε τουριστικός επιχειρηματίας, κάθε αγρότης θα μπορέσει να επωφεληθεί από τις νέες δυνατότητες. Κάθε κάτοικος και κάθε φίλος της Σίφνου μπορεί να συμμετάσχει ως μέλος στην Ενεργειακή Κοινότητα, με ελάχιστη μερίδα 100 ευρώ και κατ’ ανώτατο μέχρι το 20% του κεφαλαίου.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από τον Ενεργειακό Συνεταιρισμό Σίφνου το 2013 (που πρόσφατα μετασχηματίστηκε σε Ενεργειακή Κοινότητα) και χρειάστηκε αρκετά χρόνια, πολλά ταξίδια, συναντήσεις και εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ένα σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο που υποστηρίζεται από εξαιρετικούς επιστήμονες, μελέτες και προσαρμογή σε νέα νομοθετικά πλαίσια, επιμονή παρά τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις, πίστη στην αξία της προσπάθειας, για να φτάσει σήμερα να αποτελεί ένα βραβευμένο σχέδιο ενεργειακής μετάβασης που ξεκίνησε από πολίτες, που έχει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ και φήμη που ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας.

Το σχέδιο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η Ενεργειακή Κοινότητα Σίφνου με νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές της 05.06.21 ξεκινάει καμπάνια ενημέρωσης των φορέων των Κυκλάδων και αύξησης των μελών της.

Για την ενημέρωσή σας το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους : Κώστας Σούλης – Πρόεδρος , Γιώργος Παπαπαύλου – Αντιπρόεδρος, Σοφία Αρμελινιού – Γραμματέας, Γιάννης Γκύλλης– Ταμίας, Ρόνια Αναστασιάδου – Μέλος, Γιάννης Κωλέττης – Μέλος, Γιώργος Τρούλλος – Μέλος 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Κοινή Γνώμη”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες