Κυκλάδες - Σίκινος: Αποκαταστάθηκε ο ΧΑΔΑ, έκλεισαν ακόμη οκτώ στην Πελοπόννησο

Χωματερή (αρχείο)

Αλλες εννέα παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ) απάλειψε η χώρα μας με ενέργειες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Αντίστοιχες είναι οι περιπτώσεις προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν επιβάλλονται, πλέον.

Η πρώτη περίπτωση είναι η Σίκινος, όπου ο ΧΑΔΑ αποκαταστάθηκε, ενώ οι άλλες οκτώ περιπτώσεις αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επίκεντρο τη νόμιμη διάθεση των αποβλήτων και πιο συγκεκριμένα με τη μεταφορά τους στη νέα μονάδα διαχείρισης της Αρκαδίας, (δύο ΧΑΔΑ στο Λουτράκι, δύο στην Κόρινθο και από μία στους Δήμους Νότιας Κυνουρίας, Τριπόλεως, Νεμέας και Βέλου Βόχας).

Κι όμως έχει μείνει ακόμη δουλειά..  Απομένουν ακόμα 30 παράνομες χωματερές, για τις οποίες όμως επιβάλλονται 33 πρόστιμα καθώς για τρείς οι ποινές είναι διπλές και για τη λειτουργία και για τη μη αποκατάστασή τους. Κι αυτό γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωσή συνεκτιμά την υφιστάμενη κατάσταση ανά περιοχή και στην περίπτωση που κάποιος δήμος δεν μπορεί να αποδείξει που κατευθύνονται τα απόβλητά του, εκτιμά ότι η παράνομη χωματερή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση παραμένει σε λειτουργία.

Για καθέναν από τους 30 ΧΑΔΑ, η Ελλάδα υποχρεούται στην πληρωμή ετήσιου προστίμου ύψους 80.000 ευρώ, το οποίο για τους εναπομείναντες ΧΑΔΑ προκαλεί μία ετήσια δαπάνη 2.640.000 ευρώ. Η δαπάνη αυτή μόλις λίγα χρόνια πριν, το 2019 ήταν σχεδόν διπλάσια καθώς οι παράνομες χωματερές έφταναν τις 65. Μετά τη νέα εξέλιξη της απάλειψης ακόμα εννέα ΧΑΔΑ, το ετήσιο πρόστιμο που καταβάλει η χώρα μας στις ευρωπαϊκές αρχές για τις παράνομες χωματερές, μειώθηκε κατά 2.560.000 ευρώ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εργάζεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μηδενισμό των προστίμων το συντομότερο δυνατό. Πιο συγκεκριμένα, από τις 33 περιπτώσεις που έχουν απομείνει, εκτιμάται ότι στο τέλος του 2022 θα απαλειφθούν άλλες 10 έως 12.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε για αυτήν την εξέλιξη: «Η μείωση των παράνομων ΧΑΔΑ και των προστίμων που τους ακολουθούν κατά 50% σε σχέση με το 2019, αποδεικνύει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για επίλυση και αυτής της χρόνιας παθογένειας, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Με στοχευμένες δράσεις και σταθερά βήματα αλλάζουμε καθημερινά παλιές κι επιβλαβείς συνήθειες, προς όφελος του περιβάλλοντος και των Ελλήνων πολιτών».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Τρία χρόνια τώρα καταβάλουμε μια συστηματική προσπάθεια να μειώσουμε και τελικά να μηδενίσουμε τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας για τους παράνομους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ). Τα πρόστιμα, πέρα από το γεγονός ότι θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν άλλες χρήσιμες δράσεις για τους πολίτες, είναι ντροπιαστικά για τη χώρα και την ιστορία μας. Όμως με το σχέδιό μας για γρήγορη μετάβαση στη νέα εποχή διαχείρισης των αποβλήτων, αφήνουμε πίσω μας την κακοδιαχείριση του παρελθόντος, την περιβαλλοντική επιβάρυνση, τα ντροπιαστικά πρόστιμα και πηγαίνουμε στη νέα εποχή με νέες σύγχρονες υποδομές που δημιουργούνται σε όλη της χώρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News