Κυκλάδες: Στις 19 Φεβρουαρίου η ανάρτηση των δασικών χαρτών

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου και έχουμε τις πρώτες αναρτήσεις των αναθεωρημένων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα. Αναρτηθηκαν οι δασικοί χάρτες Αρκαδίας, Δράμας, Ζακύνθου, Καβάλας, Καστοριάς, Λευκάδας και Πιερίας. Οι χάρτες αναρτώνται ανά περιφερειακή ενότητα, εκτός από την Αττική, που θα αναρτηθεί σε δόσεις. Ολα αυτά ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση δύο προσφυγών στο ΣτΕ.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου, που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη (14/01), προβλέπει την ανάρτηση των δασικών χαρτών σε επτά ομάδες, με ρυθμό μία ομάδα ανά εβδομάδα έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Η δεύτερη ομάδα, η οποία θα αναρτηθεί στις 22 Ιανουαρίου, περιλαμβάνει οκτώ περιοχές: Αθήνα (περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Αθηνών), Αργολίδα, Εύβοια, Κέρκυρα, Κορινθία, Σάμο, Φωκίδα και Φλώρινα. Στο τρίτο γκρουπ, στις 29 Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται Ηράκλειο, Γρεβενά, Λασίθι, Λέσβος, Σέρρες και Ροδόπη, ενώ η Θεσσαλονίκη είναι στην επόμενη ομάδα, στις 5 Φεβρουαρίου (μαζί με Αιτωλοακαρνανία, Δωδεκάνησα, Πέλλα και Ξάνθη). Οι πρώτες μεγάλες αναρτήσεις στην Αττική θα γίνουν στις 12 Φεβρουαρίου: ολόκληρη η Δυτική Αττική πλην του Δήμου Μεγαρέων, από τον Πειραιά το χερσαίο τμήμα και τα νησιά πλην Σαλαμίνας, Κυθήρων και Αντικυθήρων, η Ανατολική Αττική στο τμήμα που γειτνιάζει με τη Διεύθυνση Δασών Πειραιά. Στην ίδια ομάδα θα αναρτηθούν Χανιά, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Ηλεία, Μεσσηνία, Εβρος και Κοζάνη. Στην έκτη ομάδα, στις 19/2, θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες σε Ιωάννινα, Αρτα, Χίο, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Καρδίτσα, Λάρισα και Κυκλάδες. Και η έβδομη και τελευταία ομάδα, στις 26/2, περιλαμβάνει Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Αχαΐα, Λακωνία, Χαλκιδική, Ημαθία, Κιλκίς και τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Ολοι οι χάρτες θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μέσω της οποίας μπορούν να υποβληθούν και οι αντιρρήσεις (σε χρονοδιάγραμμα 100 ημερών). 

Πρόκειται για την κατάληξη μιας υψηλού ρίσκου διαδικασίας αναθεώρησης του συνόλου των χαρτών (ακόμα και των κυρωμένων) που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο δεχόταν πιέσεις από την Ε.Ε. και τους θεσμούς για επίσπευση – χαρακτηριστικό της σπουδής να ξεκινήσουν οι αναρτήσεις είναι το γεγονός ότι η απόφαση υπεγράφη στις 12/1 και ουσιαστικά ξεκίνησε άμεσα προβλέποντας ότι οι χάρτες θα αποστέλλονται στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο»… δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί στο ΣτΕ η εκδίκαση δύο προσφυγών (περιβαλλοντικών οργανώσεων και επαγγελματικών φορέων) κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών. Λόγω σπουδαιότητας, η υπόθεση θα εκδικαστεί από τη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας – όμως έλαβε δύο φορές αναβολή (ορίστηκε για τις 5 Μαρτίου) καθώς το υπ. Περιβάλλοντος… δεν έχει ακόμα καταθέσει τις απόψεις του στο ανώτατο δικαστήριο. Προφανώς πρόκειται για ελιγμό με σκοπό να μην γίνει η εκδίκαση πριν ξεκινήσουν οι νέες αναρτήσεις. 

Το βασικό ζητούμενο από τη διαδικασία αναρτήσεων είναι ποιες και πόσο μεγάλες είναι οι περιοχές που τελικά θα αποχαρακτηριστούν χάρη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερε το υπ. Περιβάλλοντος μερικούς μήνες νωρίτερα (και με τις οποίες εξαιρέθηκαν από τον δασικό χάρτη μεγάλες κατηγορίες παράνομα εκχερσωμένων ή/και καταπατημένων δασικών εκτάσεων). Το υπουργείο υποστήριξε ότι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο αριθμός των αντιρρήσεων και να ολοκληρωθεί το έργο και παράλληλα «να αποκατασταθούν αδικίες».

Το πρόβημα των Δωδεκανήσων

Να σημειώσουμε εδώ ότι στα Δωδεκάνησα έχουμε ένα .. μικρό πρόβλημα. η Πάτμος και η Σύμη χαρακτηρίστηκαν αρχικώς δασικές σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80%(!), ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν έχει επιλυθεί το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το να χαρακτηριστούν αρχικώς δασικές οι εκτάσεις με φρύγανα (και επιπλέον στα Δωδεκάνησα κατά τεκμήριο δημόσιες), επιλογή που «επιβλήθηκε» με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Οι πρώτοι δασικοί χάρτες στα Δωδεκάνησα εκπονήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο των πρώτων προγραμμάτων του Κτηματολογίου και ουδέποτε αναρτήθηκαν.
Σε αυτό συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο λεγόμενος «δασοκτόνος» νόμος Δρυ (3208/2003), που άλλαξε τον ορισμό του δάσους (οδηγώντας στο «πάγωμα» όλων των δασικών χαρτών) και λίγα χρόνια αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Οταν οι χάρτες αναρτήθηκαν, ξεκίνησαν… τα παρατράγουδα. Στη Σύμη, αμιγώς δασικές εκτάσεις χαρακτηρίστηκαν 56.000 στρέμματα, ενώ ακόμα 1.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα. Ετσι, σε ποσοστό 89,5% ο δασικός χάρτης ήταν «πράσινος».
Αντίστοιχα στην Πάτμο, 30.200 στρέμματα από τα 39.800 στρέμματα του δασικού χάρτη, ενώ ακόμα 3.000 στρέμματα ήταν δασωμένοι αγροί, εκχερσωμένες εκτάσεις και αναδασωτέα.
Οπερ συνεπάγεται ότι έχει δασική μορφή το 83,2% του χάρτη.
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών αναμένεται πάντως να προκύψει μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα και απαιτείται πολύχρονη και δαπανηρή διαδικασία για να διεκδικηθούν ιδιοκτησίες.

Ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σε όλους τους τόνους έχει διατυπώσει την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από την ένταξη στους δασικούς χάρτες και εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες εως σήμερα ως αγροτικές ή χορτολιβαδικές, διαδικασία που ισοδυναμεί με δήμευση ιδιωτικών περιουσιών και με ακόμη μεγαλύτερες παρενέργειες και από αυτές της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη Ρόδο και στην Κω, μπορεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς να μην αλλάξει λόγω του Κτηματολογίου, όμως πολλές εκτάσεις θα αχρηστευθούν, διότι, χαρακτηριζόμενες ως χορτολιβαδικές ή δασικές, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησής τους

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα dimokratiti.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News