Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Στο ...μηδέν η θερμοκρασία στα ορεινά, χιόνι στον Ζα

Κυκλάδες: Στο …μηδέν η θερμοκρασία στα ορεινά, χιόνι στον Ζα

|

Με τον υδράργυρο να δείχνει σχεδόν στο μηδέν ξύπνησαν οι κάτοικοι της ορεινής Νάξου… Με την αίσθηση του χιονόπτωσης και με τον Ζα να έχει .. .ασπρίσει και όχι από τα χρόνια… Που είχε – 18 σήμερα το πρωί στην Ελλάδα…

Πρωί Κυριακής… 17 Ιανουαρίου. Του Αγίου Αντωνίου.. Μεγάλη γιορτή στη Νάξο και γενικότερα στις Κυκλάδες. Και ο Λέανδρος είπε να κάνει ένα δώρο στους Ελληνες… Κρύο… Χαμηλές θερμοκρασίες… Η απολύτως ελάχιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στην Κίτρινη Λίμνη Κοζάνης και ήταν ίση με -17,8 βαθμούς Κελσίου. Οι αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τις επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες σε Όλυμπο-‘Αγιο Δημήτριο (-17,2), Νέο Καύκασο Φλώρινας (-16,1), Βαρικό Φλώρινας (-15,8), Βλάστη Κοζάνης (-15,8) και Κοιλάδα Κοζάνης (15,7 βαθμοί). Στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν η ελάχιστη θερμοκρασία έφθασε τους -18,7 βαθμούς Κελσίου.

Και στις Κυκλάδες; Η Απείρανθος έπιασε το …μηδέν. Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Κυριακής και με την αίσθηση στους κατοίκους ότι το χιόνι είναι σχεδόν έτοιμο… Το παλεύει. Η αίσθηση είναι ότι έρχεται. Απλά είναι θέμα χρόνου.. .Ο Ζας – το ψηλότερο βουνό των Κυκλάδων έχει ήδη …ασπρίσει. Τουλάχιστον όπως το βλέπουμε από το Φιλώτι και ευχαριστούμε τους φίλους της ιστοσελίδας για την φωτογραφία. Τι γίνεται στα άλλα χωριά ή περιοχές των Κυκλάδες; Πάμε; Κόρωνος – Κωμιακή στους δύο βαθμούς ενώ στη Χώρα της Νάξους στους 7…. Ενώ σε Μέλανες και Δαμαριώνα στους 4 και 3 βαθμούς αντίστοιχα… Παγωμένο το πρωϊνό ε;  Και στο Γαλανάδο που είναι λίγο πριν το κέντρο της Νάξου είμαστε στους 6 βαθμούς. Με την “αίσθηση” όμως στον αέρα ότι είμαστε σε κατάσταση υπό το μηδέν…

Και στις υπόλοιπες Κυκλάδες το ίδιο σκηνικό… Από 4 έως 7 βαθμούς. Από την Ανδρο και την Τήνο (οι χαμηλότερες στους 4-5) και την Σίφνο – Μήλο (στους ψηλότερους ήτοι 7)…. Παγωμένες λοιπόν οι Κυκλάδες…

Και ο Giorgos Komiaki από την Ορεινή Νάξο μέσα από τη σελίδα του μας μεταφέρει εικόνες και σκέψεις καθότι και η εορτή του Αγίου Αντωνίου (να χαίρεται την οικογένειά του) ”  Παγωμένο κυριακάτικο πρωινό… Τελικά, παρόλο το δειλό ξεκίνημά του χθες το βράδυ με…χιονάκι, περιμένοντας ότι τώρα το πρωί όλα θα ήταν κάτασπρα, δεν μας έκανε τη χάρη…. Καλύτερα, από μια πλευρά, γιατί δυσκολεύουν οι μετακινήσεις και είναι επικίνδυνο γι’ αυτές, από την άλλη το χιόνι είναι το …”…προζύμι” της γης, όπως έλεγαν και οι πρόγονοι… Απαραίτητο δηλαδή, να τη…”φουσκώσει” και να την ποτίσει , καθ΄ ότι αυτό(χιόνι) λιώνει σιγά-σιγά και δεν πάει τίποτα χαμένο..

Βέβαια, ακόμη δεν έχει τελειώσει τίποτα, καθώς και σήμερα το πρωί αρκετές νιφάδες χιονιού αιωρούνται, …”ψάχνοντας”  τόπο να καταλαγιάσουν…. Κυριακή, λοιπόν και η καμπάνα της Θεοσκέπαστης χτύπησε πρωί-πρωί… Οι πιστοί, φυσικά, έχουν μπερδευτεί με την όλη κατάσταση που επικρατεί και αρκούνται στο…ράδιο και την τηλεόραση…!!! Γιορτή του Αγίου Αντωνίου σήμερα… Έχουμε αρκετούς στην οικογένεια… Χρόνια Πολλά στον Αντώνη και την Αντωνία…”

Και η σχετική φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση. Ετσι για να πάρουμε κι εμείς γεύση από Κωμιακή της Νάξου …

naxospkomiaki.jpg

Η εικόνα του καιρού σήμερα και αύριο

Για σήμερα Κυριακή 17/1 αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις στις Σποράδες, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως την Εύβοια και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια ενώ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα είναι ολικός.

Αναλυτικότερα:

Μακεδονία, Θράκη 

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Χαλκιδική νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές χιονοπτώσεις, κυρίως τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες.

Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις, οι οποίες από το βράδυ θα αυξηθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -06 (μείον 6) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -15 (μείον 15) έως -04 (μείον 4) βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τις Σποράδες και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς, με σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες και εκ νέου από αργά το απόγευμα.

Βορειοδυτικοί άνεμοι 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία από -04 (μείον 4) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Χιόνια θα πέσουν και στα ημιορεινά των βόρειων Κυκλάδων. Πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και στα ορεινά των Δωδεκανήσων.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Σάμος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που σταδιακά θα αυξηθούν από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν.

Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Θερμαϊκό πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα 18/1

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και τη δυτική Στερεά τοπικές νεφώσεις, με παροδικές χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και σταδιακή βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, σποραδικές καταιγίδες στις νότιες θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές, βαθμιαία κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης, στην Πελοπόννησο (ενδεικτικό υψόμετρο 300 μέτρα), καθώς και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και πρόσκαιρα της ανατολικής Θεσσαλίας.

Οι χιονοπτώσεις κυρίως στην Πελοπόννησο και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τις πρωινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, στα κεντρικά και τα βόρεια κατά τόπους ισχυρός και στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους ολικός.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air