Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες: Το τοπικό κλίμα θα σώσει τους κατοίκους των νησιών από τους...

Κυκλάδες: Το τοπικό κλίμα θα σώσει τους κατοίκους των νησιών από τους καύσωνες

|

Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα… Τα σενάρια πολλά όσον αφορά την κλιματική αλλαγή… Και το δυσμενέστερο σενάριο, προβλέπει οτι ο αριθμός των ωρών, με μεγάλη δυσφορία στην περιοχή της Αθήνας, πρόκειται να αυξηθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 150% στο διάστημα (2071-2100), σε σχέση με την τελευταία 30ετια του 20ου αιώνα (1971-2000) – Τι θα συμβεί με τις Κυκλάδες

Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: η θερμοκρασία και το περιβάλλον επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Στην Ελλάδα τουλάχιστον  8.500 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν κάθε χρόνο εάν  μειώνονταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης- και ειδικότερα οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων …

Το προαναφερόμενο νούμερο, προκύπτει από την νέα έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» του «Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ) που παρουσιάζουν  «ΤΑ ΝΕΑ»  με αφορμή σημερινή Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος. Η έρευνα αναδεικνύει με σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο τη σύνδεση της κατάστασης του περιβάλλοντος με την υγεία των πολιτών. Και, ταυτόχρονα, την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμέτωπη δυο ιδιαίτερα επιβλαβών περιβαλλοντικών ζητημάτων: της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, από τους 8.500 θανάτους: οι  6.487  μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση των αιωρούμενων σωματιδίων  ετησίως (PM 2.5) στα αστικά και τα ημιαστικά κέντρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγραφής να αφορούν στους πληθυσμούς της Αθήνας (58%) και της Θεσσαλονίκης (13%).

Οι υπόλοιποι 2.115 θάνατοι στις αγροτικές περιοχές. Εδώ, η συγκέντρωση του πληθυσμού είναι μεν μικρότερη σε σχέση με τα αστικά κέντρα, όμως η μέση ηλικία τους είναι μεγαλύτερη, δηλαδή υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι άνθρωποι, που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ειδικά στο κέντρο της Αθήνας οι μακροχρόνιες επιπτώσεις του Διοξειδίου του Αζώτου (NO2) που παράγονται -κυρίως- από τις εκπομπές των αυτοκινήτων αντιστοιχούν σε 160 θανάτους.

Κλιματική αλλαγή και θερμική δυσφορία

Οι ειδικοί προειδοποιούν: η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που θα συμβεί αύριο. Συμβαίνει τώρα. Και είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο  πως η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται από το κλίμα. Και ο παράγοντας που έχει συσχετιστεί περισσότερο με την υγεία είναι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πολλοί είναι άλλωστε, όσοι θυμούνται τον φονικό καύσιμα του 1987 στην Αθήνα, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα περίπου 2.000 θανάτους, αλλά και τον πιο πρόσφατο (το 2003) στη Δυτική Ευρώπη με 70.000 θανάτους.

Στον τομέα αυτό, τα αποτελέσματα της έρευνας προβλέπουν αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στη χώρας μας, συνεπώς ο χρόνος έκθεσης του ελληνικού πληθυσμού σε συνθήκες θερμικής δυσφορίας αναμένεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις , ο αριθμός ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση για τον πληθυσμό της Αθήνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% στο διάστημα (2021-2050), με  περαιτέρω αύξηση μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990.

Αύξηση κατά 150%

Το δυσμενέστερο κλιματικό σενάριο, προβλέπει οτι ο αριθμός των ωρών, με μεγάλη δυσφορία στην περιοχή της Αθήνας, πρόκειται να αυξηθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 150% στο διάστημα (2071-2100), σε σχέση με την τελευταία 30ετια του 20ου αιώνα (1971-2000).

Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα επίπεδα της θερμικής δυσφορίας αναμένεται να αυξηθούν στις περισσότερες παράκτιες και νησιώτικες περιοχές της Ελλάδας. Σε αστικές περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Λαμία και η Αθήνα, η αναμενόμενη αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 10-13 ημερών, ενώ στην Καλαμάτα αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση κατά 16 επιπλέον ημέρες.

Περισσότερες πλέον οι ημέρες που ο κόσμος θα νοιώθει δυσφορία

Έως τα μέσα του αιώνα που διανύουμε, αναμένεται αύξηση ου αριθμού των ημερών με μεγάλη δυσφορία στις περισσότερες τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Χαλκιδική και η Πιερία. Η μεγαλύτερη θερμική δυσφορία αναμένεται στη Ρόδο και στο Ηράκλειο της Κρήτης και η μικρότερη αύξηση στα νησιά των Κυκλάδων, λογω τοπικών κλιματικών συνθηκών.

Αλλά και στην Πελοπόννησο αναμένεται αύξηση του αριθμού των ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα, με την αύξηση να είναι μεγαλύτερη στην ενδοχώρα σε σχέση με τις παράκτιες περιοχές, λογω της επίδρασης της θαλάσσιας αύρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Περαιτέρω αύξηση του αριθμού των ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση αναμένεται μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα, οπότε θα επηρεαστούν και οι παράκτιες περιοχές της δυτικής και ανατολικής Πελοποννήσου.

Μετάδοση ασθενειών και επανεμφάνιση του Δάγγειου πυρετού

Οι αλλαγές στις κλιματικές παραμέτρους αναμένεται επίσης να επηρεάσουν και τη μετάδοση ασθενειών στον άνθρωπο μέσω οργανισμών διαβιβαστών, ιδίως κουνουπιών. Εκτός από τα ενδημικα είδη κουνουπιών η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει επιμήκυνση της περιόδου δράσης διαφόρων κουνουπιών-εισβολέων όπως το ασιατικό κουνούπι «Τίγρης», που ευθύνεται για την εξάπλωση του τού Δυτικού Νείλου, ενώ εκτιμάται ότι λογω της αύξησης της θερμοκρασίας θα έχουμε επανεμφάνιση του Δάγγειου πυρετού.

Η κατάσταση σε αριθμούς

  • 8.500 –τουλάχιστον- θάνατοι θα μπορούσαν να προλαμβάνονταν κάθε χρόνο στην Ελλάδα εάν μειώνονταν τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • κατά 50% αναμένεται να αυξηθεί το διάστημα 2021-2050, στην Αθήνα ο αριθμός των ημερών με ισχυρή θερμική επιβάρυνση
  • κατά 150% αναμένεται να αυξηθεί στην περιοχή της πρωτεύουσας, αριθμός των ωρών με μεγάλη θερμική δυσφορία το διάστημα 2071-2100
  • από 10 έως 13 μέρες θα αυξηθούν τα επίπεδα της θερμικής προστασίας σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Καβάλα, Λαμία και Αθήνα, ενώ στην Καλαμάτα θα υπάρχει επιπλέον αύξηση κατά 16 μέρες.
  • 250.000 –πρόσθετους – θανάτους ετησίως θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή από το 2020 και μετά (ΠΟΥ).

Νοσήματα που οφείλονται –τουλάχιστον- σε έναν ατμοσφαιρικό ρύπο

Καρδιακά, αναπνευστικά νοσήματα, ισχαιμική καρδιοπάθεια,εγκεφαλικα, καρκίνος του πνεύμονα και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ηχορύπανση

  • Ο ΠΟΥ κατατάσσει τον θόρυβο στη 2η θέση των περιβαλλοντικών παραγόντων που προκαλούν προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία.
  • 16.600 πρόωροι θάνατοι στην Ευρώπη εκτιμάται ότι προκαλεί η μακροχρόνια έκθεση σε περιβαλλοντικό θόρυβο.

Info I

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Πρόκειται για πρωτοβουλία του ΟΗΕ που ξεκίνησε το 1972. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι η Βιοποικιλότητα. Οι ειδικοί προειδοποιούν: εάν συνεχίσουμε σε αυτήν την πορεία, η απώλεια της Βιοποικιλότητας θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις για την ανθρωπότητα ( ανάπτυξη και διάδοση ζωονόσων, έλλειψη τροφίμων κ.α).

Info ΙΙ

H έκδοση «Περιβάλλον και Υγεία» στηρίζεται στις έρευνες «Επιδράσεις στην υγεία από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ε.Κ Κατσουγιάννη, και «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία» του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Ν. Μιχαλόπουλο.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tanea.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Βία – Παρενόχληση: Τα περισσότερα περιστατικά σε Εμπόρια, Ξενοδοχεία και Εστίαση

Σε Εμπόριο, Ξενοδοχεία και Εστίαση τα Περισσότερα Καταγγελλόμενα Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air