Λέρος - Keep Aegean Blue: Και πλυντήριο ρούχων στο βυθό της θάλασσας

Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού  βυθών και παραλιών στην Ελλάδα, που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και προσέλκυσε το πανελλαδικό ενδιαφέρον είναι και πάλι σε πλήρη εξέλιξη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue’’ της Κατερίνας Τοπούζογλου,  εκπαιδεύτριας ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμιας πρωταθλήτριας υποβρύχιας σκοποβολής. Η δεύτερη φάση του προγράμματος ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την Πάρο συνεχίστηκε χθες στην Λέρο , ενώ ακολουθεί , η Κάλυμνος, η Κως , καθώς και  άλλα νησιά  το επόμενο διάστημα.

Στόχος της καμπάνιας είναι  η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ρύπανση, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων παιδιών, τους εγγυητές ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης για το Νότιο Αιγαίο. Η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , σε συνεργασία με την  ομάδα της All For Blue , και με τη συμμετοχή εκατοντάδων  εθελοντών, συνδυάζουν  για μία ακόμα φορά την οικολογική δράση με την περιπέτεια.

Ας δούμε πως περιγράφει την εμπειρία της Λέρου, στην ιστοσελίδα της ομάδας (all for blue) ο Σπύρος Πριόβολος... 

“Η Λέρος είναι ένα νησί που αποζητά τουριστική ανάπτυξη, ανάλογη των νησιών που γειτνιάζει. Σαν νησί στοχεύει να αναδείξει πέρα από τις φυσικές ομορφιές και τις καθαρές θάλασσες. Η δράση της All For Blue, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 στους μαθητές του Γυμνασίου , του Λυκείου και του ΕΠΑΛ της Λέρου και το τοπικό καταδυτικό κέντρο, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει ακόμα πιο πολύ τους μαθητές που είναι τα κύτταρα και το μέλλον του νησιού με ένα σεμινάριο για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Τα παιδιά που ζουν δίπλα στη θάλασσα προβληματίστηκαν ιδιαίτερα από τις πληροφορίες που άντλησαν μέσα από το σεμινάριο. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν σε όλους μας οι παρατηρήσεις αλλά και οι ερωτήσεις παιδιών που οι γονείς τους ήταν ψαράδες. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική, πολύ σύντομα τα σκουπίδια θα είναι περισσότερα στη θάλασσα από τα ψάρια. Καταρρίφθηκε και ο μύθος που έλεγε ότι λύση είναι τα βιοδιασπώμενα, μιας και οι τελευταίες έρευνες απέδειξαν ότι τα βιοδιασπώμενα είναι πλαστικά που διασπώνται σε μικρά κομμάτια, πολλές φορές μη ορατά στο ανθρώπινο μάτι που στη συνέχεια εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών. Συνειδητοποίησαν ότι το φυσικό περιβάλλον γύρω μας είναι πηγή ζωής και ομορφιάς και προστατεύοντας το, προστατεύουμε τη ζωή μας.

Παρόλο το ψιλόβροχο δεκάδες μαθητές κατέβηκαν στην Αγία Μαρίνα, για να καθαρίσουν την παραλία τους, εκεί που συνήθως κολυμπούν. Χαρακτηριστική ήταν η έκφρασή τους όταν είδαν συγκεντρωμένα δεκάδες κιλά σκουπιδιών συγκεντρωμένα σε οικολογικούς σάκους στην παραλία.”

Συνολικά συμμετείχαν 240 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, 8 αυτοδύτες και μάζεψαν 723 κιλά σκουπίδια, μεταξύ άλλων ένα πλυντήριο ρούχων, εξαρτήματα μηχανών, ένας τροχήλατος πυροσβεστήρας, εξαρτήματα οικοδομής, αμέτρητα καλαμάκια και σακούλες.

Η  περιβαλλοντική καμπάνια της Περιφέρειας, “Keep Aegean Blue”, υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό “All For Blue”. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά της Δωδεκανήσου, και των Κυκλάδων με πιστοποίηση για εκείνους που θα τα παρακολουθήσουν, καθώς και βιωματικές δράσεις που αφορούν όχι μόνο τον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού, από τους δύτες της “All For Blue”.

Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας συνεχίζεται με επόμενους σταθμούς την Κάλυμνο και την Κω , την Κάρπαθο , Ρόδο,  Σύμη, Τήλο  ενώ θα ακολουθήσουν νησιά των Κυκλάδων,  Σαντορίνη, Μήλος, Νάξος, Σύρος , Άνδρος, Τήνος και  Μύκονος.