Λιτανείες την Τρίτη 20/12 θα γίνουν στην Αμοργό ελέω ανομβρίας

Η παρατεταμένη ανομβρία που πλήττει την Αμοργό και επιφέρει δυσμενείς συνέπειες τόσο στη γεωργία και κτηνοτροφία, όσο και στην ύδρευση των χωριών της και γενικότερα στο φυσικό περιβάλλον προβληματίζει έντονα όλους τους κατοίκους του νησιού.

Στα παλαιότερα χρόνια, οι πρόγονοι έδιναν πνευματική διάσταση στο φυσικό αυτό φαινόμενο και το συνέδεαν με τον τρόπο ζωής τους. Πίστευαν δε, πως μόνο με τη μετάνοια θα σωζόταν ο τόπος από τις επώδυνες επιπτώσεις, που προκαλούσε η απουσία βροχής. Γνώριζαν καλά το λόγο του Θεού, που καταγράφεται καθαρά στην Αγία Γραφή: «Εάν πορεύεσθε σύμφωνα με τα προστάγματά μου, εάν φυλάττετε και εφαρμόζετε τις εντολές μου, εγώ θα δώσω στον κατάλληλο καιρό τη βροχή και η γη θα αποδώση τα γεννήματά της και τα καρποφόρα δένδρα θα δώσουν τους καρπούς των… Αλλά αν παρακούσετε και παραβήτε τις εντολές μου … και εγώ θα κάμω το ίδιο προς σας θα παραμερίσω την υπόσχεση, που σας έχω δώσει, και θα αποστείλω εναντίον σας φτώχεια … Θα σπείρετε στα χαμένα τους σπόρους σας και τα προϊόντα των αγρών σας θα τα τρώγουν οι εχθροί σας». (Λευιτ. 26,3-15)

Γι’ αυτό και κατέφευγαν στο έλεος του Θεού και τις πρεσβείες της Παναγίας μας και των Αγίων κάνοντας Λιτανείες και Παρακλήσεις για να αποστείλει βροχές πολλές και ειρηνικές που θα αναζωογονήσουν τη διψασμένη γη.. Έκαναν πράξη δηλαδή αυτά που αναφέρει στο λόγο του «Περί ξηρασίας» ο Αρχιεπίσκοπος Ταυρομενίας Θεοφάνης ο Κεραμέας: «Ας δακρύσομεν λοιπόν και εμείς, ας εξομολογηθούμε τις αμαρτίες μας. Ας πάρουμε και μεσίτες προς τον Θεόν τους Αγίους• όλους βέβαια αλλά ιδιαιτέρως την υπέραγνη Δέσποινα, την ταχεία και ακαταμάχητη προστασία. Ας προσπέσωμεν σ’ αυτήν παρακαλώντας με δάκρυα….».

Το ίδιο καλούμαστε να κάνουμε κι εμείς σ’ αυτή τη δύσκολη περίσταση. Με πίστη να στραφούμε στην πηγή των αγαθών, τον Λυτρωτή και Σωτήρα μας Χριστό. Στην «ομβροτόκον νεφέλην», την Παναγία μας τη Χοζοβιώτισσα, που πολλές φορές στο παρελθόν «ἔσωσε τήν νῆσον καί κατήγαγεν «ὑετόν τῇ διψώσῃ γαίᾳ». Να εκφράσουμε τη μετάνοιά μας. Να ζητήσουμε τη συγχώρηση και το έλεος του Θεού. Να παρακαλέσουμε με την ευσπλαχνία του να λυπηθεί κι εμάς και τα ζώα μας και τα φυτά και να δώσει το πολυπόθητο δώρο της βροχής.

Γι’ αυτό με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Επιφανίου όλοι μας, κλήρος και λαός, νέοι, γέροι, παιδιά, γυναίκες και άνδρες απ’ όλα τα χωριά, αφού νηστεύσουμε τρείς ημέρες νωρίτερα, θα πάρουμε στα χέρια μας τις ιερές και θαυματουργές εικόνες και τα ιερά λείψανα των Αγίων μας και θα πραγματοποιήσουμε ιερές Λιτανείες και Δεήσεις την ερχόμενη Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 σε όλη την Αμοργό.

Στην Περιφέρεια της Χώρας, Καταπόλων, Κάτω Μεριάς θα ακολουθηθεί το εξής πρόγραμμα:

11.30-12.00 Θα ξεκινήσει η Λιτανεία από του από τους Αγίους Πάντες στην Χώρα για τον Άγιο Νικόλαο.

Στην Περιφέρεια της Αιγιάλης θα ακολουθηθεί το παρακάτω πρόγραμμα:

Ώρα:13.45 Κωδωνοκρουσία και στις τρεις ενορίες

Ώρα: 14.15 Αναχώρηση ενοριών Θολαρίων – Ποταμού για την Λαγκάδα.

Ώρα: 14.30 Αναχώρηση και των τριών ενοριών Λαγκάδας – Θολαρίων – Ποταμού από την Αγία Σοφία Λαγκάδας για τον Ιερό Ναό Παναγίας Επανωχωριανής.

Από τις τρεις ενορίες θα μεταφερθούν προς αγιασμό και ευλογία των πιστών τα κάτωθι ιερά σεβάσματα:

Από την Ενορία της Λαγκάδας: Οι ιερές εικόνες της Παναγίας Επανωχωριανής και Αϊβαλιώτισσας και τα ιερά λείψανα Αγίου Στεφάνου, Αγίου Γρηγορίου Σιναΐτου και Αγίου Σεραφείμ Σάρωφ.

Από την Ενορία των Θολαρίων: Οι ιερές εικόνες Παναγίας Κρουσμένης, Αγίων Αναργύρων, Αγίου Χαραλάμπους και Ταξιάρχου ( Αστράτιος), και τα ιερά λείψανα Αγίων Αναργύρων, Αγίου Χαραλάμπους, Αγίου Αρτεμίου, Αγίας Ματρώνης Χιοπολίτιδος, Αγίου Νικολάου Πλανά και Αγίου Δημητρίου.

Από την Ενορία Ποταμού: Τίμιος Σταυρός ο οποίος φέρει Τίμιο Ξύλο, οι ιερές εικόνες Ανάληψης του Σωτήρος, Αγίου Νικολάου Ασφοντυλίτη, Παναγίας Πορταΐτισσας και Προφήτου Ηλία, και τα ιερά λείψανα Αγίου Παντελεήμονος, Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και Αγίου Νεκταρίου

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News