Με πληρωμή από το 2017 οι πλαστικές σακούλες

Η Ελλάδα έχει αρκετές πρωτιές στην Ευρώπη… Δυστυχώς οι περισσότερες δεν είναι καλές. Μία εξ αυτών είναι αυτή που έχει σχέση με τη κατανάλωση πλαστικής σακούλας, και με βάση τα στοιχεία του 2016 έχουμε το προβάδισμα και μάλιστα με διαφορά… Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τις σχετικές έρευνες αντιστοιχούν 363 σακούλες ανά κάτοικο σε ετήσια βάση. Και είναι αξιοσημείωτο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο μέσος όρος χρήσης είναι στις 175 (!!!)

Συνολικά χρησιμοποιούμε 4,3 δισεκ. σακούλες με σημαντική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, περίπου δηλαδή 33.000 τόνοι πλαστικές σακούλες με πολύ σημαντικό κόστος. Από την άλλη έχουμε μόλις τέσσερα ουσιαστικά νησιά που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα περιορισμού χρήσης της πλαστικής σακούλας, που «τρέχει» σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Και αυτά είναι Αλλόνησος. Σίφνος, Σαντορίνη και Τήνος ενώ αρκετά ακόμη έχουν δείξει διάθεση για ένταξη (πχ Σύρος, Πάρος και Χίος).

Και ξέρετε όπου δεν… πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Κι έτσι όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εθνος» μόνο επί... πληρωμή θα μπορούν από τον Ιούνιο του 2017 να παίρνουν πλαστικές σακούλες από τα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές. Θα κοστίζουν επιπλέον 5 έως 10 λεπτά του ευρώ.

Ο λόγος; Η χώρα μας θα πρέπει να εναρμονιστεί με κοινοτική οδηγία. Η οποία πάντως προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της πλαστικής σακούλας. Η σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος βρίσκεται στα... σκαριά και προτιμήθηκε η επιβάρυνση των καταναλωτών με ένα επιπλέον αντίτιμο από την πλήρη απαγόρευση ώστε να μην πληγούν οι επαγγελματίες που σχετίζονται με το προϊόν.

Εναλλακτικές προτάσεις

Η κοινοτική οδηγία που αφορά στις κλασικές σακούλες των σούπερ μάρκετ, δίνει δυο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη – μέλη:

- Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025 ή ισοδύναμους στόχους εκφρασμένους σε βάρος

- Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα εξέτασε και τα δυο σενάρια αλλά φαίνεται να καταλήγει στη δεύτερη λύση καθώς υπάρχουν αρκετοί κλάδοι και εργαζόμενοι που σχετίζονται άμεσα με τις πλαστικές σακούλες των σούπερ μάρκετ.

Όσον αφορά στο αντίτιμο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες, ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και το βάρος της σακούλας. Εξετάζεται επίσης να υπάρχει χρέωση και για μικρότερες σακούλες, όπως π.χ. αυτές που χρησιμοποιούνται για τα οπωροκηπευτικά.

Η ρύθμιση θα προβλέπει και ελέγχους στα σημεία πώληση και για τους παραβάτες θα προβλέπονται κυρώσεις, οι οποίες θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάσουν έως την επιβολή προστίμων για όσους είναι υπότροποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News