Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΜεσόγειος: Το 93% των ιχθυαποθεμάτων είναι υπεραλιευμένα

Μεσόγειος: Το 93% των ιχθυαποθεμάτων είναι υπεραλιευμένα

|

«Αυτή η μέρα ανήκει στους ψαράδες» τονίζει η WWF Ελλάδας σε ανακοίνωσή της σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας, που γιορτάζεται σήμερα. Την ίδια ώρα, στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα και για την υπεραλίευση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μεσόγειο.

«Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας σήμερα και οι ψαράδες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν! Η Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας καθιερώθηκε το 1998 από αλιευτικές κοινότητες και έκτοτε γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο. Η σημερινή ημέρα λοιπόν, είναι αφιερωμένη σε όλους όσους έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το υγρό στοιχείο, σε όλους όσους περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους παρέα με τα κύματα, σε εκείνους που δίνουν καθημερινό αγώνα στη θάλασσα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην και σε όλους αυτούς που μόνο από μερικά μικρά σημάδια της φύσης, όπως το χρώμα του ουρανού ή η φορά του αέρα, διαισθάνονται τι ψαριά θα κάνουν», σημειώνει η WWF Ελλάδας και συνεχίζει:

 «Η αλιεία δεν είναι μόνο επάγγελμα. Είναι κουλτούρα, είναι παράδοση, είναι πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής. Στην Ελλάδα, χώρα ευλογημένη που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 24.000 ψαράδες, με την αλιεία να αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε απομακρυσμένες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές. Την ίδια ώρα, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, εξαρτώνται άμεσα από την αλιεία για να εξασφαλίσουν εισόδημα για την οικογένειά τους και να επιβιώσουν.
Όμως, το 93% των ιχθυαποθεμάτων της Μεσογείου είναι υπεραλιευμένα, δηλαδή ψαρεύονται με ρυθμό μεγαλύτερο απ’ αυτόν αναπαράγονται και απ’ όσο μπορούν οι  θάλασσες να μας δώσουν, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση των ανθρώπων για ψαρικά. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο κίνδυνος οι θάλασσές μας θα αδειάσουν στο άμεσο μέλλον από ζωή γίνεται όλο και πιο ορατός.

Όμως, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς, ως καταναλωτές; Η λύση είναι στο χέρι μας! Με το WWF Fish Guide αλλάζουμε συνήθειες και βοηθάμε τη θάλασσα να μείνει ζωντανή για πάντα!
Η σημερινή ημέρα είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία της αλιείας για την οικονομική ευημερία, την κοινωνική συνοχή, αλλά και την οικολογική ισορροπία σε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο, αλλά και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι ως καταναλωτές έχουμε τη δύναμη με τις επιλογές μας να προστατεύσουμε τη θάλασσα και τα ψάρια, στηρίζοντας τους ψαράδες και διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί το επάγγελμά τους, και μαζί με αυτό, αιώνες παράδοσης λόγω της υπεραλίευσης.

Πώς όμως μπορούμε να επιλέξουμε τα ψαρικά μας υπεύθυνα και να προστατεύσουμε τις θάλασσές μας; Το WWF δημιούργησε έναν ψηφιακό Οδηγό Υπεύθυνης Κατανάλωσης Ψαρικών, το WWF Fish Guide app. Μια εύχρηστη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε όταν αγοράζουμε ψαρικά (εγχώρια ή εισαγόμενα), που αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος προς κατανάλωση, την κατάλληλη εποχικότητα, αλλά και τον τρόπο αλίευσης τους, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο, ότι θα κάνουμε πάντα τη σωστή επιλογή.

Το WWF Fish Guide διατίθεται δωρεάν για συσκευές Android και iOS ενώ λειτουργεί και χωρίς να απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο. Η καινοτομία της εφαρμογής είναι ότι βάσει ενός πρακτικού ημερολογίου ενημερώνει τον χρήστη για τα ψαρικά που μπορεί να καταναλώσει ανά μήνα, για τα απειλούμενα και απαγορευμένα ψαρικά που πρέπει να αποφεύγει, ενώ περιλαμβάνει χρήσιμες ψαροσυμβουλές και θαλασσινές βιώσιμες συνταγές από διάσημους σεφ απ’ όλο τον κόσμο.

Δουλεύουμε μαζί για τη βιώσιμη αλιεία και ζωντανές θάλασσες!
Πέραν όμως, του Fish Guide, στο WWF Ελλάς κεντρικός μας στόχος είναι να προάγουμε συνολικές λύσεις και να υλοποιούμε δράσεις που αποσκοπούν σε μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που απειλούν τη υγεία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τους καταναλωτές, κινητοποιούμε φορείς και επιχειρήσεις, συνεργαζόμαστε με αλιείς σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, και υλοποιούμε ουσιαστικές παρεμβάσεις  σε περιοχές προτεραιότητας, με στόχο την προστασία του φυσικούς τους πλούτου. 
Ενδεικτικά:

Γαύρος 
Στη Γυάρο που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βιότοπους της Μεσογειακής φώκιας, υλοποιούμε με το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE», με στόχο να δημιουργήσουμε μέσω μιας έντονα συμμετοχικής διαδικασίας, μια πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή όπου η φύση και ο άνθρωπος θα συνυπάρξουν αρμονικά, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των ψαράδων.

Καβάλα 
Την ίδια ώρα στην Καβάλα, σε συνεργασία με τους ντόπιους αλιείς της εταιρίας εμπορίας ψαριών «Μανιός», το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας και την ΑΒ Βασιλόπουλος, υλοποιούμε το πρόγραμμα βελτίωσης βιωσιμότητας του τοπικού στόλου γρι-γρι που ψαρεύει γαύρο και σαρδέλα. Η πολυμερής αυτή συνεργασία φέρνει για πρώτη φορά κοντά όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να διασφαλιστεί ότι η αλιεία γρι-γρι στην Καβάλα θα γίνεται με σεβασμό στους πληθυσμούς των ψαριών και στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον. Για τους ψαράδες της περιοχής, αυτό σημαίνει εξασφάλιση για το μέλλον του επαγγέλματός τους.

Ζάκυνθος 
Τέλος, στη Ζάκυνθο, η δράση του WWF Ελλάς είναι πολυεπίπεδη. Εργαζόμαστε εκεί από το 1994, ώστε τα Σεκάνια, η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, να παραμείνει ως «η μόνη παραλία που να ανήκει αποκλειστικά στις χελώνες», υλοποιώντας, μεταξύ άλλων, αντιδιαβρωτικά έργα, καθαρισμό της παραλίας, δράσεις φύλαξης και πυροπροστασίας και δράσεις παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων στην περιοχή, ενδυναμώνοντας παράλληλα, τις συνέργειες με την τοπική κοινωνία.
Στο WWF Ελλάς αγωνιζόμαστε για ζωντανές θάλασσες και προστατευμένες θαλάσσιες περιοχές ώστε το σύνολο της κοινωνίας (κάτοικοι, αλιείς, τοπικοί φορείς) να συμβάλλουν ενωμένα και συντονισμένα στη διαφύλαξη του εθνικού μας πλούτου, απολαμβάνοντας παράλληλα όλα τα οφέλη που μας προσφέρει το περιβάλλον».
Πηγή newsbeast.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες