Μικρές Κυκλάδες: Οι "εκπλήξεις" που έκρυβε ο βυθός

λιμάνι Κουφονησίου

"Ένας καλύτερος μήνας ξεκίνησε, με δράσεις συμμετοχής σε ένα σπουδαίο πρόγραμμα. Σημαντικό στοιχείο του υποβρυχίου καθαρισμού στο λιμάνι Σχοινούσας είναι ότι βρήκαμε μόνο παλιά κι όχι νέα απορρίμματα. Η ευαισθησία των κατοίκων καθ' όλη τη διάρκεια της δράσης αποδεικνύει οτι οι αποφάσεις τους είναι στη σωστή κατεύθυνση για τη θαλάσσια συντήρηση. Σημαντική ακόμα είναι η καταγραφή των θαλάσσιων ειδών στο βυθό του μικρού λιμανιού"..... Αυτό είχε αναφέρει ο Δημήτρης Καμπανού, εκ μέρους της ομάδας Dive in Action λίγο πριν πέσουν οι δύτες στο λιμάνι της Σχοινούσας για την έναρξη του προγράμματος ... SeaChange Greek Islands

Ενός προγράμματος από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που σήκωσε ξανά τα πανιά του και επέστρεψε, για τρίτη χρονιά, στις Μικρές Κυκλάδες, με νέες δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και την ενεργοποίηση του πληθυσμού των νησιών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

01_ACLCF_2020_SeaChange

Από τη Σχοινούσα, τη Δονούσα και την Ηρακλειά ως την Ανάφη, την Αμοργό και τα Κουφονήσια, η ομάδα του Ιδρύματος και οι εθελοντές του προγράμματος μοίρασαν τα επαναχρησιμοποιούμενα ποτήρια SeaChange Greek Islands, πραγματοποίησαν παράκτιους καθαρισμούς, καθάρισαν λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια, ανασύροντας εκατοντάδες κιλά απορρίμματα από το βυθό, σε συνεργασία με τους δύτες της περιβαλλοντικής οργάνωσης Dive in Action και συνομίλησαν με τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες για τις περιβαλλοντικές προκλήσεις στο νησιωτικό περιβάλλον.
 
Δεκάδες κιλά σκουπίδια και πλαστικά μίας χρήσης απομακρύνθηκαν από παραλίες, όπως το νησάκι Νικουριά και ο Άγιος Παύλος στην Αμοργό, η Αλιμνιά στην Ηρακλειά, το Αμμούδι στην Δονούσα και το Νερό στα Κουφονήσια. Επίσης, συνεχίστηκε η ενεργοποίηση των μαθητικών SeaChange Clubs, τα οποία λειτουργούν ως τοπικοί «πρεσβευτές», με δυναμική δραστηριοποίηση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
Θέλετε μία εικόνα;  Δειγματοληπτικά... 115 κιλά στο λιμάνι της Σχοινούσας, 128 κιλά (και βαριά αντικείμενα) στο Τουρκοπήγαδο της Ηρακλειάς..  94 κιλά στην Βορεινή Σπηλιά στην Ηρακλειά, ένα μέρος που οι επισκέπτες των ανθρώπων είναι ελάχιστες... 572 κιλά στο Κουφονήσι. Μάλιστα όπως αναφέρει ο κος Καμπανός " Η μεγάλη χαρά ήρθε γρήγορα με την εικόνα που διαπίστωσε ο υπεύθυνος του λιμανιού ο οποίος σήμερα, μια μερα μετά τον υποβρύχιο καθαρισμό, κάνοντας snorkeling μας δήλωσε χαρούμενος... "επιτέλους είδαμε διαφορά, ο βυθος του λιμανιού πήρε μεγάλη ανάσα"!  και κάτι περισσότερα από 550 κιλά σε τρία λιμάνια της Αμοργού...

02_ACLCF_2020_SeaChange

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στην προστασία των ακτών από τα αποτσίγαρα. Εκτός από την ήδη γνωστή δράση μετατροπής της Βαγιάς στη Σέριφο  σε ακτή με ζώνη ελεγχόμενου καπνίσματος, φέτος το Ίδρυμα συνεργάζεται με το επιτυχημένο Γόπα Project για τη δημιουργία του SeaChange Gopa Project, τοποθετώντας 50 γαλάζια κουτιά για τη συλλογή και καταμέτρηση αποτσίγαρων στα νησιά του προγράμματος. Από την Ηρακλειά έως το Κουφονήσι και στην Δονούσα, όλοι ψηφίζουν...

03_ACLCF_2020_SeaChange

Παράλληλα, εγκαινιάστηκε το Share the Bag Αμοργός, μια πρωτοβουλία για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας στο νησί. Οι ενδιαφερόμενοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μπορούν να πάρουν επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα του προγράμματος από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, δίνοντας ένα ευρώ ως παρακαταθήκη, και να την επιστρέψουν μετά τα ψώνια τους, παίρνοντας πίσω τα χρήματά τους από οποιαδήποτε επιχείρηση συνεργάζεται με το πρόγραμμα.

106392220_10223772517170888_6274813776774240291_o.jpg

Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να πετύχει τους στόχους του αν δεν είχε αρωγούς τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, τους πρεσβευτές, αλλά και τις επιχειρήσεις των νησιών. Τέσσερις από αυτές, το «Καφέ Περγαλίδι» στην Αμοργό, το καφέ «Οδός Ειρήνης» στην Ανάφη, το εστιατόριο «Αυλή» και ο φούρνος «Ο Παναής» στη Δονούσα, βραβεύτηκαν για τις πρακτικές τους που συνάδουν με τις ιδέες του προγράμματος. Παράλληλα, ο δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την παύση της χρήσης πλαστικών μίας χρήσης από φέτος.

05_ACLCF_2020_SeaChange

Το ταξίδι του στις Κυκλάδεςξεκίνησε και το ντοκιμαντέρ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη «Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά», που φέρει την υπογραφή του γνωστού ντοκιμαντερίστα Σωτήρη Δανέζη. Η ταινία καταγράφει για πρώτη φορά το πρόβλημα της «πλαστικής» ρύπανσης στην Ελλάδα και παρουσιάζει τις δράσεις του Ιδρύματος και το όραμα του ιδρυτή του για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες.

Να σημειώσουμε ότι στην Σχοινούσα, έδωσε το παρών και ο Ναξιώτης σκηνοθέτης, Γιάννης Παπαδάκος, που έβαλε κι αυτός το χεράκι του στον καθαρισμό του νησιού ενώ το βράδυ στο κεντρικό καφενείο του νησιού, είδαν την τελευταία του ταινία "Για Πάντα"...

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News