Μήλος: Πληγώνοντας τη φύση, την κληρονομιά μας (!!!)

Η ανάρτηση από την ιστοσελίδα milosvoice.gr προκάλεσε πονοκέφαλο και εκνευρισμό.. Σε μία από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, το περίφημο Σαρακήνικο της Μήλου, ουκ ολίγοι επισκέπτες άφησαν το στίγμα τους με τον χειρότερο τρόπο. Σκάλισαν με αιχμηρά αντικείμενα λέξεις και φράσεις που μπορεί να δηλώνουν …αγάπη, αλλά σίγουρα δεν είναι και ότι καλύτερο για το φυσικό περιβάλλον…

Και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παραλία με το σεληνιακό τοπίο αποτελεί έναν από τους πιο must προορισμούς για τους τουρίστες και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη όχι μόνο του νησιού αλλά και της Ελλάδας, αυτές οι εικόνες παραπέμπουν σε βανδαλισμό… «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο» δηλώνει στην Athens Voice ο δήμαρχος του νησιού Μανόλης Μικέλης, επισημαίνοντας ότι «το φαινόμενο δεν είναι τωρινό και δεν περιορίζεται μόνο στο Σαρακήνικο». Όπως εξηγεί, στόχος βανδάλων έχουν γίνει μεταξύ άλλων οι χριστιανικές κατακόμβες, το Κάστρο, το Αρχαίο Θέατρο αλλά και το μαγευτικό Κλέφτικο (όπου η προσέγγιση γίνεται μόνο με πλωτό μέσο). Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι επί σειρά ετών δεν είχε γίνει κάτι ουσιαστικό, γι’ αυτό και η κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι.

 «Η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη και πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι να ελέγχουν και να αποτρέπουν τέτοιες ενέργειες» ξεκαθαρίζει ο κ. Μικέλης και προαναγγέλλει κυρώσεις για όσους πιάνονται επ’ αυτοφώρω να αλλοιώνουν επιφάνειες στα χαρακτηριστικά λευκά βράχια της παραλίας.

Τρόποι αντίδρασης 

Αφού ενημερώνει για τα προβλήματα που παρέλαβε η νέα δημοτική αρχή, με υπο-στελεχωμένες υπηρεσίες, ο δήμαρχος της Μήλου διευκρινίζει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για να περιοριστεί το φαινόμενο.  «Σχεδιάζουμε έναν ελεγκτικό φορέα, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί στο Σαρακήνικο. Θα μπει φύλακας. Όταν ο άλλος γνωρίζει ότι η παραλία ελέγχεται, αυτό θα τον αποτρέψει» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι οι περισσότεροι βανδαλισμοί γίνονται από το σούρουπο και μετά, όταν η προσέλευση του κόσμου μειώνεται.

«Δεν μπορεί ο καθένας να γράψει μέρα μεσημέρι, γατί δεν ξέρει ποιος είναι δίπλα του και πώς θα αντιδράσει. Αυτά γίνονται μετά το σούρουπο» αναφέρει, γνωστοποιώντας ότι μεταξύ των προωθούμενων μέτρων είναι να τοποθετηθεί και μια νέα μπάρα στην είσοδο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποτραπούν και τα φαινόμενα με οδηγούς και αναβάτες που κατεβάζουν αυτοκίνητα και μηχανάκια στα λευκά βράχια, επιβαρύνοντας έτσι το φυσικό τοπίο. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το Πάσχα. Την ίδια περίπου περίοδο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η τοποθέτηση σήμανσης που θα ενημερώνει τον επισκέπτη για το τι ΔΕΝ επιτρέπεται να κάνει.

Χημικές τουαλέτες

Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην επίλυση ζητημάτων υγιεινής, καθώς στον χώρο θα μεταφερθούν χημικές τουαλέτες. Στην ερώτηση για το αν οι περισσότερες λέξεις-φράσεις είναι ελληνικές ή ξένες, η απάντηση του κ. Μικέλη είναι ξεκάθαρη: «Τα περισσότερα δεν είναι γραμμένα στην ελληνική γλώσσα».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος της Μήλου τονίζει ότι έχουν ξεκινήσει συντονισμένες ενέργειες, ώστε το νησί να είναι έτοιμο για το επόμενο καλοκαίρι και να υποδεχτεί χωρίς προβλήματα την ολοένα και μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου, προστατεύοντας παράλληλα τις πανέμορφες παραλίες του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News