Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΜύκονος: Διαγωνισμός για προμήθεια πόσιμου νερού 3000 m3 την ημέρα

Μύκονος: Διαγωνισμός για προμήθεια πόσιμου νερού 3000 m3 την ημέρα

|

Έως τον Ιούλιο τα αποθέματα νερού για την Μύκονο – Διαγωνισμός για την επάρκεια την τουριστική περίοδο – Μέχρι τώρα μόλις 80 χιλιοστά βροχόπτωσης για το 2021 όταν το 2019 είχαμε 290 χιλιοστά (!!!) 

Mykonos we have a problem… Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Μυκόνου ενέκρινε τη διενέργεια ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για τη προμήθειας πόσιμου νερού ελάχιστης ποσότητας 3.000m3 / ημέρα.

Η προμήθεια αυτή διενεργείται προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης του νησιού, για την περίοδο της αυξημένης ζήτησης τους θερινούς μήνες αιχμής. Για την απόφαση ελήφθη υπόψη η ανάγκη για την παροχή ποσοτικά επαρκούς και ποιοτικά αρίστου πόσιμου νερού κατανάλωσης, λόγω  και της απρόβλεπτης απειλής της πανδημίας του κορωνοϊού, τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της οποίας περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες ατομικής υγιεινής και έχουν ως αποτέλεσμα την αυξημένη κατ’ άτομο κατανάλωση νερού. 

Όπως αναφέρει η ΔΕΥΑΜ για να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την διασφάλιση της επάρκειας ασφαλούς πόσιμου νερού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία διοικητικά μέτρα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, την κλιμακωτή χρέωση για την αποφυγή υπερκατανάλωσης / σπατάλης νερού, την μη πλήρωση υδροφόρων, τη διαρκή συντήρηση των υποδομών της για την αδιάλειπτη λειτουργία τους και τη παραγωγή ασφαλούς πόσιμου νερού. Ανάμεσα σε άλλα που έχουν πραγματοποιηθεί, περιλαμβάνονται και έργα συντήρησης και επισκευών των μονάδων αφαλάτωσης που λειτουργούν στο νησί, για να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία διαρκώς.

Στις ενέργειες της ΔΕΥΑΜ περιλαμβάνεται επίσης και η αδειοδότηση δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 2.000 κμ/ημέρα, που ήδη έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και έγινε η δημοπράτησή τους, όμως εξαιτίας των χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών και του απαιτούμενου χρόνου για την κατασκευή και εγκατάστασή τους, δεν θα εισφέρουν στις ανάγκες πριν την επόμενη τουριστική περίοδο 2022.

Η Μύκονος κατά το τρέχον έτος αντιμετωπίζει έντονη λειψυδρία εν όψει και των αυξημένων αναγκών της τουριστικής περιόδου, λόγω παρατεταμένης ανομβρίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος έως τώρα (στους τρεις πρώτους μήνες) η βροχόπτωση είναι στα 80 χιλιοστά, όταν πέρυσι ήταν στα 73 (!!!) και μάλιστα είχαμε σχεδόν πέντε μήνες χωρίς βροχή, ήτοι από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο. Αντιδιαστολή; Το 2019 η βροχόπτωση είχε αγγίξει τα 480 χιλιοστά, εκ των οποίων τα 290 ήταν το πρώτο τρίμηνο του έτους και μάλιστα τους δύο πρώτους μήνες είχε βρέξει περίπου 260 χιλιοστά (!!!) 

Οπότε; Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα αποθέματα νερού, επιφανειακά και υπόγεια, να έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα οι στάθμες στα δύο φράγματα της Μυκόνου να είναι σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και το νησί να βρίσκεται αντιμέτωπο με τον άμεσο κίνδυνο της λειψυδρίας. Συγκεκριμένα τα αποθέματα στα δύο φράγματα φτάνουν σε σύνολο τα 800.000 κυβικά, 500.000 κυβικά στο Μαράθι και άλλες 300.000 κυβικά στο φράγμα της Άνω Μεράς.

Από αυτά απολήψιμα με τις υπάρχουσες υποδομές είναι περίπου τα μισά, δηλαδή 250.000 και 150.000 κυβικά περίπου αντιστοίχως ανά φράγμα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η ποσότητα του νερού στα φράγματα θα επαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιουλίου και προκύπτει η ανάγκη για συμπλήρωση του υδρευτικού ισοζυγίου με πρόσθετες ποσότητες νερού.

Επομένως, εκτός από τις παραπάνω ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η ΔΕΥΑΜ για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη λειψυδρία, απομένει και απαιτείται η συμπλήρωση του υδρευτικού ισοζυγίου με αγορά πόσιμου νερού, το οποίο θα προέρχεται υποχρεωτικά από αφαλάτωση, καθώς η Μύκονος στερείται άλλων πηγών τροφοδότησης φρέσκου νερού. Η παράδοση του νερού θα πρέπει να γίνει για το διάστημα ενός έτους και για μέγιστη ημερήσια ποσότητα 3.000 κμ, ενώ η συνολική ποσότητα του πόσιμου νερού που θα αγοραστεί την περίοδο αυτή είναι 250.000 κμ, όση δηλαδή και η ποσότητα που εκτιμάται ότι λείπει από το υδρευτικό ισοζύγιο.

Αυτονόητα, η ημερήσια παραγωγή θα προσαρμόζεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες ανάγκες της ΔΕΥΑΜ, ώστε οι δεξαμενές της να παραμένουν πλήρεις και η παροχή πόσιμου νερού στους καταναλωτές να είναι απρόσκοπτη. Παράλληλα, η μέγιστη ημερήσια ζήτηση αιχμής είναι αυτή των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου και επομένως και η απαίτηση για αντίστοιχη μέγιστη παραγωγή είναι 3000 κμ / ημέρα, ποσότητα που μπορεί να διοχετευθεί στο υδρευτικό δίκτυο με τα υπάρχοντα μέσα.

Αντικείμενο επομένως της σύμβασης είναι η προμήθεια συνολικής ποσότητας 250.000 m3 πόσιμου νερού, το οποίο θα παράγεται από μονάδα/ες αφαλάτωσης θαλάσσιου ύδατος, δυνατότητας ελάχιστης παραγωγής 3000 m3/ημέρα και 150 m3/ώρα πόσιμου νερού, για το διάστημα ενός έτους και με δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης από την ΔΕΥΑΜ για ένα επιπλέον έτος, με εγκατάστασή της στο εργοστάσιο αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μυκόνου στην θέση Κόρφος, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της μελέτης της υπηρεσίας , με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του Δήμου Μυκόνου και ιδιαίτερα κατά την θερινή τουριστική περίοδο.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 310.000 ευρώ με ΦΠΑ. Επιπλέον η ΔΕΥΑΜ επιφυλάσσεται για την άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης για την αγορά επιπλέον συνολικής ποσότητας 175.000 m3 πόσιμου νερού σε διάστημα ενός επιπλέον έτους, με εκτιμώμενη αξία της συμπληρωματικής σύμβασης να ανέρχεται στο ποσό των 217.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tornosnews.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Σαόνησος” θα αναχωρήσει τη Κυριακή (21/04) από τη Σύρο

Αλλαγή ημέρας και ώρας για το αυριανό δρομολόγιο του "Σαόνησος" - Πως είναι το πρόγραμμα

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;