Μύκονος: Οχι στην υδροδότηση σε πισίνες από το δίκτυο ή με υδροφόρο βυτίο

Απαγορεύεται η υδροδότηση σε πισίνες από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης ή με υδροφόρο βυτίο στην Μύκονο (φωτογραφία "Καθημερινή") έως τις 31 Αυγούστου σύμφωνα με απόφαση του Δήμου. Η σχετική απόφαση προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 στην περίπτωση που κάποιος κάνει χρήση του νερού από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης ή υδροφόρου βυτίου για το γέμισμα πισίνας στο διάστημα που ισχύει η απαγόρευση το οποίο να βεβαιώνεται είτε από την υπηρεσία του δημοτικού δικτύου ύδρευσης είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Μυκόνου και πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ εις βάρος του υδροφορέα.

Σύμφωνα με τον Δήμο η ύπαρξη εκατοντάδων τουριστικών καταλυμάτων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο καταιγισμός από τουρίστες και οι αυξημένες ανάγκες σε νερό κατά τους μήνες Μάιο - Σεπτέμβριο καθιστούν επιτακτική την ανάγκη στον περιορισμό της σπατάλης του νερού και της λελογισμένης χρήσης του ξεκινώντας από την απαγόρευση υδροδότησης όλων των κολυμβητικών δεξαμενών των ξενοδοχείων, των τουριστικών καταλυμάτων και των ιδιωτών από το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης και από υδροφόρα βυτία.

Χρηματοδότηση 

Να σημειώσουμε οτι πρόσφατα, ο Δήμος Μυκόνου θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 680.000 ευρώ συν ΦΠΑ για το έργο «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεπαρακολούθησης, ποσότητας, ποιότητας - τηλεχειρισμού και ανίχνευσης των διαρροών του δικτύου ύδρευσης Δήμου Μυκόνου», που προτάθηκε από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μυκόνου (ΔΕΥΑΜ), η οποία έχει αναλάβει και την υλοποίησή του.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα εξασφαλίσει την ποιοτική αναβάθμιση μέρους του δικτύου ύδρευσης του νησιού - κυρίως σε βασικές εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΜ – ενώ παράλληλα θα παρέχει δυνατότητες πρόληψης βλαβών που προέρχονται από την παλαιότητα του δικτύου στα σημεία αυτά. Το έργο εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικοί Πόροι) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στόχος της Δημοτικής Αρχής και της ΔΕΥΑΜ είναι στο άμεσο μέλλον, το σύστημα τηλεπαρακολούθησης να καλύπτει πλήρως ολόκληρο το δίκτυο ύδρευσης του νησιού, ενώ ήδη έχει υλοποιηθεί η αντίστοιχη μελέτη και είναι προς ένταξη η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου και στην Άνω Μερά.

Οι συντονισμένες ενέργειες του Προέδρου κ. Μιχάλη Ζουγανέλη και των μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΜ, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Κουκά, παίξανε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ο κ. Ζουγανέλης δήλωσε μετά την επιτυχή έκβαση της πρότασης χρηματοδότησης και την απόφαση ένταξης του έργου στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γιατί ακριβώς γνωρίζουμε τη σημασία του έργου, δεδομένων των προβλημάτων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε λόγω παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης. Είμαι πεπεισμένος ότι με τη σταδιακή ολοκλήρωση του έργου και όταν θα έχει καλυφθεί όλο το δίκτυο του νησιού, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του νησιού θα απολαμβάνουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες με σημαντική μείωση των προβλημάτων που ταλανίζουν τη Μύκονο τα τελευταία αρκετά χρόνια.»