Να μπει τέλος στη ρύπανση

Υπάρχει μία περιοχή στην περιοχή της Χώρας Νάξου, στο δρόμο προς τα Αγγίδια που φέρει το όνομα «Παραδείσια»… Με βάση την εικόνα που έχει κοιτώντας προς την Χώρα καθότι αμφιθεατρική κτισμένη η περιοχή αντιλαμβάνεται άμεσα ο επισκέπτης γιατί έχει λάβει αυτό το όνομα. Και η καρδιά του είναι αλήθεια ότι ευφραίνεται. Όμως, κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά μπορεί να παρατηρήσει ότι διάσπαρτα στα γειτονικά κτήματα μπορεί κανείς να δει από … σάπια αυτοκίνητα έως χωματερές που έχουν δημιουργεί αυθαίρετα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: ποιος μπορεί να θέσει τους κανόνες και τα όρια; Ποιος θα κάνει τον σχετικό έλεγχο και γιατί όχι θα επιβάλει και τα πρόστιμα ώστε να μην μετατρέπονται όμορφοι χώροι σε ιδιότυπες χωματερές; Και τι φταίνε οι επισκέπτες να προσβάλλεται η αισθητική τους τη στιγμή που οι εικόνες αυτές μεταφέρονται σε κάθε γωνιά της Ευρώπης μέσω του internet…

Ίσως να υπάρχει ελπίδα όμως…

Κι αυτό γιατί πριν από τρεις ημέρες, ο Δήμος προχώρησε στην έκδοση του κανονισμού καθαριότητας με στόχο να προλάβει τα …χειρότερα. Βλέπετε έρχονται ημέρες ανακαινίσεων και η ρύπανση είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Όχι γιατί οι επιχειρηματίες ή οι άλλοι εμπλεκόμενοι είναι ασυνείδητοι και δεν έχουν αισθητική, απλά η εύκολη λύση (σ.σ. που να μεταφέρεις τώρα τα σκουπίδια ή τα ογκώδη αντικείμενα στη χωματερή) είναι πάντα πιο εύκολη…  Οπότε προσοχή… Γιατί πολύ απλά η ρύπανση όχι μόνο προσβάλει την αισθητική όλων αλλά έχει κι αντίκτυπο πλέον στην τσέπη από την στιγμή που προβλέπονται βαριά πρόστιμα προς τους παραβάτες. Με την υπενθύμιση βέβαια ότι τα πρόστιμα όχι μόνο θα επιβάλλονται αλλά και θα …πληρώνονται…
Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναφέρει τα εξής:                                         

Αναφορικά με την έναρξη και της Καλοκαιρινής περιόδου και επειδή παρατηρείται έξαρση του φαινομένου της αυθαίρετης απόρριψης ογκωδών αποβλήτων, ενημερώνουμε και πάλι ότι, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον ισχύοντα Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου μας, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

η ρητή απαγόρευση της αυθαίρετης απόρριψης Ογκωδών αποβλήτων (ειδικότερα, σκόρπια αδρανή υλικά κατεδαφίσεων, υπολείμματα οικοδομικών υλικών, επίσης κλαδιών, κορμών, στρωμάτων, κηπευτικών κι άλλων αχρήστων), που δεν προβλέπεται και ισχύει η επιβολή αντίστοιχων προστίμων στους παρανομούντες ιδιώτες.

η απαγόρευση ρύπανσης με αφίσες, φέϊγ βολάν, ενημερωτικά διαφημιστικά φυλλάδια κ.λπ., από επιχειρήσεις και καταστήματα που δραστηριοποιούνται στη διασκέδαση, σίτιση και άλλες ομοειδείς υπηρεσίες.

η απαγόρευση εγκατάλειψης διαφημιστικών, υπολειμμάτων πινακίδων (κόλλες, σχισμένες αφίσες, κλπ), υπολείμματα-κομμάτια αφισών πεταμένων σε δρόμους ή αναρτημένες οπουδήποτε.

Επισημαίνουμε ότι, τα ανωτέρω υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόζονται από όλους μας, ιδιώτες ή επιχειρηματίες, προκειμένου στην άρτια και ορθολογιστική εφαρμογή της καθαριότητας και στην συμβολή μας, για την αποφυγή της ρύπανσης και την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας, αλλά και της αισθητικής στο δήμο μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση επιβολής προστίμων – που τονίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση θέλουμε να αποφύγουμε – όπως αυτά προβλέπονται από τον ισχύοντα κανονισμό καθαριότητας, για όσους δεν συμμορφώνονται.