Νάξος - Αγιος Προκόπιος: Οταν εξαντλείται η υπομονή, έρχεται η φωνή διαμαρτυρίας

Πριν από μερικές ανακοινώθηκαν οι «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2019… Και η Νάξος για μία ακόμη χρονιά – την 10η – πήρε τρεις σημαίες: Άγιος Γεώργιος, Άγιος Προκόπιος και Αγία Άννα. Το γιατί «τρεις» και όχι «έξι» όπως η Σαντορίνη και η Σύρος ή «πέντε» όπως η Πάρος, όταν έχουμε τις μεγαλύτερες και ωραιότερες (κατά γενική ομολογία) παραλίες στις Κυκλάδες είναι  … αλλού παπά ευαγγέλιο.

Σημασία έχει ότι έχουμε τρεις παραλίες. Μέσα Μαΐου ή αρχές Ιουνίου και η εικόνα που βλέπεις σ' αυτές τις παραλίες τα τελευταία χρόνια, είναι δυστυχώς αποκαρδιωτική. Την ώρα που ο Δήμος επίσημα (στα λόγια δηλαδή)  πασχίζει να μεγαλώσει την τουριστική  περίοδο, στην πράξη, κάνει ακριβώς το αντίθετο…. Και αυτό έως ένα σημείο έχει λογική. Το λένε άλλωστε και οι αρμόδιοι «είμαστε πολυνησιακός δήμος, έχουμε δύσκολη αποστολή όσον αφορά τον προϋπολογισμό, άρα κάθε κίνηση γίνεται  με καθυστέρηση. Και κυρίως μην βλέπετε τι κάνουν τα  άλλα γειτονικά νησιά, γιατί είναι ένα νησί, ένας δήμος, όταν εμείς είμαστε πέντε νησιά ένας δήμος».. Το κατανοείς έως ένα σημείο. Και λες «εντάξει»… Αυτό όμως δεν μπορεί να στέκει ως δικαιολογία μετά από εννέα χρόνια Καλλικράτη. Θα μπορούσε να λειτουργεί τον 1ο ή τον 2ο ή και τον 5ο χρόνο. Αλλά στον 9ο; Οταν μάλιστα Σύρος, Μύκονος και Σαντορίνη έχουν ήδη προχωρήσει σε καθαρισμό παραλιών και είναι έτοιμες για τη νέα τουριστική περίοδο. 

Φέτος, το σκηνικό είναι και πάλι το ίδιο. Και οι επιχειρηματίες με το δίκιο τους, νιώθουν αδικημένοι. Τόσο από το Δήμο, όσο και από τους συναδέλφους τους… Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική. Ναι, κανείς δεν μπορεί να πει στον άλλο τί να κάνει ή, να βάλει όρους και ωράρια, αλλά εδώ μοιάζει να έχει χαθεί ξεκάθαρα η .. μπάλα. Και αυτό ενοχλεί, κυρίως αυτούς που είναι συνεπείς. Νιώθουν ότι τιμωρούνται απέναντι σ’ αυτούς που ενεργούν ανεξέλεγκτα, πετώντας όπου βρουν τα σκουπίδια τους.. Και μετά οι ίδιοι είναι που ....βγάζουν σέλφι και γεμίζουν το διαδίκτυο καταγγέλοντας την εκάστοτε δημοτική αρχή ότι δεν κάνει τίποτα... Παράνοια...  

Συν τοις άλλοις λόγω προεκλογικής περιόδου έχουμε κι άλλο πρόβλημα. Κάθε κίνηση του Δήμου περνάει από το κόσκινο της αντιπολίτευσης. Δίκαια ή άδικα, λειτουργεί ανασταλτικά. Κοινώς; Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά που θα έλεγε ο θυμόσοφος ελληνικός λαός…. 

Μου θυμίζει δε η όλη κατάσταση την απάντηση που είχε δώσει γνωστός επιχειρηματίας στη παραλία της  Πλάκας, όταν ακόμη λειτουργούσε η τουριστική Επιτροπή στο μακρινό 2013…  «Οκ. Να ανοίξω την επιχείρησή μου τον Απρίλιο. Αλλά ποιος θα μου εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα είναι καθαροί, θα υπάρχει φωτισμός, ότι θα υπάρχουν τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ για την μεταφορά των επισκεπτών και θα μαζεύονται τα απορρίμματα σε τακτικά βάση. Εγώ να πληρώσω τον Δήμο σε αυτά που μου ζητάει. Όμως, ο ίδιος τι κάνει για μένα;» 

Αυτό μου θύμισε και η ανοιχτή επιστολή, επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον Άγιο Προκόπιο και ο οποίος νιώθει ότι η σταγόνα έπεσε και πλέον δεν αντέχει άλλο… Διαβάστε τι αναφέρει σε ανάρτησή  του στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media

Η ΥΠΟΜΟΝΗ μου εξαντλήθηκε . Προσπαθώ τα τελευταία χρόνια να επιμηκύνω την τουριστική περίοδο του ξενοδοχείου με αντίξοες συνθήκες. Θέλουμε και προσδοκούμε όλοι περισσότερες διανυκτερεύσεις στο νησί μας. Ανοίγουμε λοιπόν στα μέσα Απριλίου και μας τιμούν πολλοί τουρίστες μένοντας στο κατάλυμα μας. Την ίδια στιγμή όμως πολλοί επιχειρηματίες της τοπικής καθώς και των γύρω περιοχών συνεχίζουν ή και μόλις αρχίζουν κάποιες εργασίες ( μπετά, χτισίματα, σοβαντίσματα) με τα κομπρεσέρ να δίνουν και να παίρνουν .

Συνεχής όχληση.......σε εμάς; Στους τουρίστες, βέβαια! Και όταν παρακαλούμε να σταματήσουν ή έστω να ξεκινάνε αυτές οι εργασίες αργότερα από το καθιερωμένο , μετά τις 10 το πρωί, ώστε να φάνε αυτοί οι άνθρωποι που τους ζητάμε να έρθουν, το πρωινό τους με ηρεμία , λαμβάνουμε την απάντηση...."τί θες και ανοίγεις τοοοόσο νωρίς"!!!

Να τρελαίνεται κανείς δηλαδή!

Δε θα μιλήσω για τα σκουπίδια! Το έχουν κάνει τόσοι πολλοί εδώ και καιρό, που πλέον έχει καταντήσει ανέκδοτο!

Και.....ερχόμαστε και στα φύκια της παραλίας μας, της βραβευμένης και εφέτος, με τη γαλάζια σημαία.

Όχληση στο δήμο αρχές Απριλίου, 2 εβδομάδες πριν από το αναμενόμενο ξεκίνημα μας. "Ναι, θα τα μαζέψουμε, μην ανησυχείς! " Παράκληση ξανά 2, 3 μέρες πριν το ξεκίνημα. Παρακαλάμε δηλαδή να κάνουν την ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ τους.

Ξαναλέμε, έρχονται τουρίστες και πρέπει να έχουμε τις ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία μας.

Τόσα χρόνια γίνεται το ίδιο πράγμα, ακολουθείται η ίδια ακριβώς μέθοδος.

Φέτος, παραμονή των εκλογών, τίποτα.....Άρχισα να στέλνω φωτογραφίες της παραλίας σε αντιδημάρχους , σε παρατρεχάμενους ( φίλους φίλων, γνωστούς γνωστών κλπ) . Όλοι σαστίζουν στις εικόνες, πραγματικά. Αλλά......ΤΙΠΟΤΑ !!!!

Ξανά υποσχέσεις....Αύριο, το αργότερο μεθαύριο....λίγη ακόμα υπομονή, μου λένε. Πόση ακόμη;;;;!!!!

Εγώ, σαν επιχειρηματίας είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου; πληρώνω το δήμο για την ενοικίαση κ μάλιστα σε τριετές συμβόλαιο ;; Γιατί ο δήμος δεν είναι εντάξει απέναντί μου; ΥΠΟΧΡΈΩΣΗ του είναι να καθαρίσει την παραλία, ειδικά με τους τόσους τόνους φύκια. Οι γειτονικοί επιχειρηματίες έχουν βάλει τους υπαλλήλους τους και μαζεύουν με τα χέρια, σε σακούλες. "Κάνε το ίδιο"...μου λένε. " Έχετε δει τα φύκια εδώ μπροστά;"....ρωτάω.

Περνάνε οι φορτηγατζήδες ....Τους ρωτάω....γύρω στους 10 με 15 τόνους, μου λένε . Φανταστείτε πόσες μέρες, με πόσα άτομα να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα!!!!

ΔΕΝ υπάρχει άλλη ΥΠΟΜΟΝΗ.

ΛΥΠΆΜΑΙ που θα δυσαρεστήσω πολλούς φίλους και υποψήφιους νομίζοντας πως κάνω αντιπολίτευση, αλλά......αυτή είναι η αλήθεια, ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!!

Καλή δύναμη σε όλους μας!

Και καλή σεζόν να έχουμε !