Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - Αλυκή: Ωρα δράσης για τη προστασία και ανάδειξη του καταφυγίου...

Νάξος – Αλυκή: Ωρα δράσης για τη προστασία και ανάδειξη του καταφυγίου Αγριας Ζωής

|

 Καιρός δεν ήταν; Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου ανακοινώνει ότι με τα στοιχεία που έχει συλλέξει θα καταθέσει άμεσα μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες Αρχές καθώς και προτάσεις για την προστασία του Καταφυγίου Αγριας Ζωής Νάξου (ΚΑΖ).

Ξέρετε πόσο σημαντική είναι η Νάξος σε θέματα περιβάλλοντος; Τόσο ώστε να έχει αναγνωρισθεί διεθνώς και η Ελληνική Πολιτεία να έχει περιλάβει τμήμα της στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Φύση 2000» (Natura 2000). Επίσης έχουν θεσπιστεί 7 Καταφύγια Άγριας Ζωής στο σύνολο της Νάξου (και δεν πιάνουμε τις Μικρές Κυκλάδες… 

Σημαντικό τμήμα της ορεινής Νάξου (πάλαι ποτέ δήμος Δρυμαλίας) καλύπτεται από την προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου NATURA 2000 “Νάξος: Όρη Αναθεματήστρια, Κόρωνος, Μαυροβούνι, Ζευς, Βιγλατούρι , που ουσιαστικά βρίσκεται χωρισμένη σε τρία τμήματα . Επίσης ο ορεινός όγκος του όρους Ζας (Ζευς) και η παραθαλάσσια ζώνη από το Πυργάκι μέχρι τη Μουτσούνα περιλαμβάνεται στον προτεινόμενο Τόπο Κοινοτικού Ενδιαφέροντος “Κεντρική και Νότια Νάξος: Ζευς και Βίγλα, ως Μαυροβούνι”.

Εμείς όμως θα μείνουμε για λίγο παραθαλάσσια… Και δη στην λιμνοθάλασσα Αλυκή, ξέρετε εκεί στο χώρο που βρίσκετια το αεροδρόμιο της Νάξου… Σύμφωνα με τους ειδικούς θεωρείται ο μεγαλύτερος υγρότοπος των Κυκλάδων και ο πιο πλούσιος σε είδη, όλες τις εποχές. Βαλτόπαπιες, Φοινικόπτερα και Κύκνοι εμφανίζονται τακτικότατα εδώ, καθώς και δεκάδες άλλα είδη παπιών, ερωδιών, αρπακτικών, παρυδάτιων, γλάρων και γλαρονιών. Ο Καλαμοκανάς και η Πετροτουρλίδα τον προτιμούν για φώλιασμα.  

Τι κάνουμε εμείς; Τίποτα επί της ουσίας. Αφήνουμε απλά τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου να βγάζουν το φίδι από τη τρύπα και το κυριότερο να είναι οι κακοί της υπόθεσης. Ε πόσο να αντέξουν… Ε μετά τα τελευταία γεγονότα και την αντίδρασή μας στην εμφάνιση (για μία ακόμη φορά των φλαμίγκο) στην Αλυκή ήρθε η ώρα της αντιδρασης. Και όπως διαβούμε στην σελίδα που διαθέτουν στα social media είναι έτοιμοι όχι μόνο να καταφύγουν στην Δικαιοσύνη (σ.σ. αναφέρουν ότι έχουν αρκετές αποδείξεις) αλλά και να προτείνουν δράσεις για την προστασία και ανάδειξη του Καταφυγίου Αγιρας Ζωής στην περιοχή. Κάτι που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να κάνουν οι αιρετού του νησιού και όχι να κλείνουν τα μάτια ή να γυρίζουν το βλέμμα στις όποιες ατασθαλίες έχουν γίνει .. 

169276493_3759143527528730_4115941969912422875_n.jpg

Ας δούμε τι αναφέρουν στην σχετική τους ανάρτηση στη σελίδα Naxos Island wildlife Protection 

Μεγάλη δημοσιότητα έλαβε πρόσφατα η άφιξη ενός μεγάλου σμήνους Φλαμίγκο που επισκέφτηκαν την Αλυκή του Αεροδρομίου. Οι πανέμορφοι αυτοί επισκέπτες αξίζουν βέβαια την προσοχή και την αγάπη μας.

Την προσοχή μας όμως αξίζει και η ίδια η Αλυκή, η οποία μαζί με την γύρω περιοχή είναι αναγνωρισμένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) από το 2004 και χαρακτηρίζεται ως ο μεγαλύτερος υγρότοπος του Νοτίου Αιγαίου, που εκτός από Φλαμίγκο, φιλοξενεί και πληθώρα άλλων άγριων πτηνών όπως Ερωδιούς, Γερανούς, άγριες Πάπιες, Χαλκόκοτες και πολλά άλλα προστατευόμενα είδη κάποια από τα οποία χαρακτηρίζονται και ως απειλούμενα (βλ. φωτογραφίες).

Είναι περιττό να αναφέρουμε την σημασία ενός τέτοιου υγροτόπου για τα  αποδημητικά και τα ενδημικά πτηνά. Δυστυχώς όμως αντί να θεωρείται δεδομένη η προστασία του όπως άλλωστε του αρμόζει και όπως η ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλει, ο σημαντικότερός μας υγρότοπος υποφέρει από ανθρωπογενείς παράνομες δραστηριότητες. Παράνομη θήρα και αλιεία, απόρριψη αδρανών υλικών, απορρίμματα, η είσοδος τροχοφόρων οχημάτων και διάφορες άλλες ενέργειες απειλούν την περιοχή με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του οικοσυστήματος, την συρρίκνωσή του και κυρίως την σοβαρή απειλή για τα προστατευόμενα πτηνά. Μάρτυρας τέτοιων πράξεων γίνεται ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου και με τα στοιχεία που έχει συλλέξει θα καταθέσει άμεσα μηνυτήρια αναφορά στις αρμόδιες Αρχές καθώς και προτάσεις για την προστασία του ΚΑΖ.

Είναι ωραίο να θαυμάζουμε την άγρια φύση και τα σπουδαία της πλάσματα, είναι όμως ταυτόχρονα και χρέος μας η μέριμνα και η αντίδραση απέναντι σε όλες αυτές τις παράνομες δραστηριότητες που υποβαθμίζουν και απειλούν τη φύση και την ποιότητα ζωή μας.

169287020_3759146184195131_3378847653371927672_n.jpg

English text

The arrival of a big flock of Flamingo at the saltlake next to the Naxos airport received great publicity and these beautiful visitors do indeed deserve our love and attention.

But the saltlake itself deserves our attention as well, since, along with the surrounding area, it is a recognized Wildlife Sanctuary since 2004 and the biggest wetland of the South Aegean sea, where numerous species of wild birds, other than Flamingos, are observed, such as Herons, Cranes, wild Ducks, Glossy Ibises and many more protected species some of which are threatened to extinction (see photos).

Unfortunately, though, this important wetland does not receive the protection it deserves and requires according to the existing law, instead it suffers from various illegal human activities. Illegal hunting and fishing, disposal of aggregates, trash, the entry of vehicles and other activities threaten the area, resulting to its degradation, reduction and creating hazards to the protected birds.

Naxos Wildlife Protection has been a witness to many such activities and with the collected evidence will file a complaint report to the Authorities, as well as suggestions on the protection of the Wildlife Sanctuary.

It is beautiful to admire the wild nature and its magnificent creatures, but at the same time it is our duty to show regard and react against those illegal activities which degrade and threaten nature and the quality of life.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε και τι ώρα θα αλλάξει η… ώρα;

Πότε αλλάζει η ώρα; Γιατί πάγωσε η μόνιμη ώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Νότιο Αιγαίο: Τροποποίηση δρομολογίου “Blue Star Chios” λόγω κακοκαιρίας

Διαμόρφωση δρομολογίων του "Blue Star Chios" το χρονικό διάστημα 28/3-30/3, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Συζήτηση για θέματα νησιωτικότητας

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε εκδήλωση του Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής

Μήλος: Ανοιγμα στην Ολλανδική αγορά

Ταξίδι εξοικείωσης στη Μήλο για προβολή της στην Ολλανδική αγορά

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;

Κυκλάδες – Κέα: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

Απλησίαστες οι Κυκλάδες και το 2024: Κατάλυμα προσφέρεται για 2.848 ευρώ τη βραδιά από… 1η Ιουνίου

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες