Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - Αλυκή: Πριν πέντε χρόνια χωματερή, σήμερα χώρος πρασίνου

Νάξος – Αλυκή: Πριν πέντε χρόνια χωματερή, σήμερα χώρος πρασίνου

|

Με ανάρτησή τους τα μέλη της οργάνωσης για την Προστασία Αγριας Ζωής Νάξου μας υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε το περιβάλλον… Το παράδειγμα της Αλυκής, έξω από τη πόλη της Νάξου (φωτογραφίες)

ξεκινάμε ανάποδα. Από ένα σχόλιο στη σελίδα του Συλλόγου Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου, όπου μία φίλη μετέφερε ένα σχόλιο από ομιλία διάσημου δύτη και τη σχέση του με την φύση…  «Ο Ιταλός δύτης Enzo Maiorca ενώ βουτούσε στη θάλασσα της Siracusa αισθάνθηκε κάτι να τον χτυπάει στην πλάτη. Γύρισε και είδε ένα δελφίνι, το οποίο κατάλαβε ότι δεν ήθελε να παίξει αλλά να εκφράσει κάτι.

Το δελφίνι καταδύθηκε κι ο Enzo ακολούθησε. Σε βάθος δώδεκα μέτρων παγιδευμένο σε έναν κλοιό βρισκόταν ένα άλλο δελφίνι. Αφού κατάφερε με τη γυναίκα του να το ελευθερώσει, καθώς αναδύθηκαν τα δύο δελφίνια εξέπεμψαν μία σχεδόν ανθρώπινη κραυγή (έτσι το περιέγραψε ο Maiorca).Τα δελφίνια μπορούν να κρατηθούν κάτω από το νερό για μέχρι δέκα λεπτά και μετά πνίγονται. Το εγκλωβισμένο δελφίνι ήταν θηλυκό το οποίο σύντομα γέννησε.

Το αρσενικό τους περικύκλωσε και όρθιο μπροστά στον Enzo άγγιξε το μάγουλο του (σαν φιλί  ,μια χειρονομία ευγνωμοσύνης. Ο Enzo τελείωσε την ομιλία του λέγοντας «Μέχρι ο άνθρωπος να μάθει να σέβεται και να επικοινωνεί με τον κόσμο των ζώων, δε θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει τον πραγματικό του ρόλο σε αυτή τη Γη.»

152809005_36.jpg

Και πάμε στο θέμα μας.. Που δεν είναι άλλο από την προστασία του Περιβάλλοντος. Ο σεβασμός στη φύση. Και έρχεται να μας θυμίσει αυτή την υποχρέωση που έχουμε, ο Σύλλογος Προστασίας Αγριας Φύσης Νάξου. Πως; Μα με την παράθεση φωτογραφιών (πριν και μετά) στο χώρο της Αλυκής Νάξου.. Κάποτε σκουπιδότοπος και χωματερή, τώρα ένας όμορφος χώρος πρασίνου όπου μπορείς να περπατήσεις χωρίς να κρατάς τη …μύτη σου από τις άσχημες μυρωδιές… Ούτε να βλέπεις εικόνες που προσβάλουν την αισθητική σου…

Ας δούμε τι αναφέρει στη σχετική ανάρτηση στη σελίδας του στα social media (η διεύθυνση είναι … ProstasiaAgriasZoesNaxou)

Η προστασία των άγριων ζώων χωρίς την προστασία του περιβάλλοντος που διαβιούν, δε μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζώης Νάξου έχει παρέμβει ουκ ολίγες φορές, αποτρέποντας αυθαιρεσίες και καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος του Νησιού.

Μια από αυτές είναι η νότια περιοχή της Αλυκής του αεροδρομίου, χαρακτηρισμένη ως Καταφύγιο Άγριας Ζώης και μεγαλύτερο υγρότοπο του Ν. Αιγαίου, που επί πολλά χρόνια είχε μετατραπεί σε χωματερή όπου πολλοί επαγγελματίες και κάτοικοι της περιοχής θεωρούσαν φυσιολογικό να πετάνε μπάζα οικοδομών, σκουπίδια και κάθε λογής άχρηστο αντικείμενο.

Μετά από πολλές προσπάθειες, καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τις αρχές και τον Δήμο ώστε σταματήσει αυτή η παράνομη δράση , να απομακρυνθεί ο τεράστιος όγκος από μπάζα και σκουπίδια και να τοποθετηθούν ταμπέλες  αποτρέποντας την συνέχεια αυτής της κακής συνήθειας.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν λίγοι που συνέχισαν να θεωρούν την περιοχή χωματερή, αλλά ευτυχώς συνετίστηκαν…

Ο Σύλλογος δεν σταμάτησε εκεί όμως, φυτέψαμε 50 δενδρύλλια (αλμυρίκια), άλλα δέντρα και φυτά ώστε να επανέλθει όσο είναι δυνατόν στην φυσική του μορφή και να αποτραπούν μελλοντικές προσπάθειες εναπόθεσης μπαζών.

Σήμερα, 5 χρόνια μετά την αρχή της προσπάθειας, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια άχρηστα αντικείμενα τα οποία θα έπρεπε να απομακρυνθούν, τα δέντρα έχουν περάσει τα 2 μέτρα σε ύψος, το σημείο δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη θλιβερή κατάσταση και όλοι απολαμβάνουν την ομορφιά του τοπίου.

Σίγουρα είναι ένα μικρό κομμάτι από τα πολλά σημεία της Νάξου που χρειάζονται αντίστοιχες δράσεις, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να παρέμβουμε σε ανάλογες περιπτώσεις για να διατηρήσουμε την φυσική ομορφιά του Νησιού.

152426105.jpg

English Text

The protection of wildlife is fruitless without the protection of the environment they inhabit.

Naxos Wildlife Protection intervened multiple times on illegal, arbitrary actions of environmental pollution on the island.

One of those concerned the Wetland beside the airport, which is an area characterized as a Wildlife Sanctuary and is the biggest wetland of the Southern Aegean sea. The southern part of the wetland had been used for many years as a dump, where many professionals and residents of the area thought it natural to deposit building debris, rubbish and all sorts of useless objects there.

After many trials, we managed to activate the Authorities and the Municipality so that these illegal actions would cease and a great part of this debris would be removed. Signs were placed in the area in order to prevent the continuation of this bad habit.

The truth is, many people kept on using the wetland as a dump, but were stopped.

Naxos Wildlife Protection did not stop there though, we planted small trees (tamarisks) and other plants so that the wetland could return to its natural form and prevent future tries to dump rubbish again.

Today, 5 years after the beginning of the cleaning of the wetland, although there are still useless objects left which should be removed, the trees have grown to 2 meters of height, the area looks nothing like what it was back then and everyone enjoys the beauty of the lake.

There are many areas on Naxos island that require similar actions like this saltlake, but all together we can interfere in order to conserve the natural beauty of our island.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air