Νάξος – Αμίτης: Θαλάσσια χελώνα γέννησε στον Αμίτη

Η χθεσινή ημέρα, Κυριακή (15/07) ήταν ιδιαίτερα δύσκολη από τη στιγμή που είχαμε τον εντοπισμό νεκρού δελφινιού στην παραλία της Γρότας στη Χώρα της Νάξου. Μάλιστα, το γεγονός ότι έχει γίνει χρήση δυναμίτη κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση, με δεδομένο ότι μιλάμε για κάτι απαγορευτικό…

Σήμερα, όμως είναι μία άλλη μέρα και υπάρχουν χαμόγελα… Όπως άλλωστε και στη ζωή μας… Και αυτό γιατί όπως διαβάζουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου «Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου»  έχουμε γεννητούρια… Και διαβάζουμε «ενημερωθήκαμε από κάτοικο της Νάξου ότι χθες στη παραλία του Αμίτη βγήκε μια χελώνα «Caretta-caretta». Σπεύσαμε άμεσα στο σημείο και με την βοήθεια από το φωτογραφικό υλικό που μας έστειλαν, βρήκαμε τα σημάδια και το σημείο που έθαψε τα αυγά. Έγινε πρόχειρη περίφραξη και ενημερώσαμε τους λουόμενους και το πλησίον καφέ μπαρ όπου και έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Η ωοτοκία της καρέτα καρέτα είναι στη κορύφωση της και σε κάθε αντίστοιχο περιστατικό παρακαλούμε τον κόσμο να ενημερώνει άμεσα το λιμεναρχείο Νάξου».

Να σημειώσουμε ότι αρχές Ιουνίου υπήρχαν και οι σχετικές οδηγίες που ανέφεραν «  Η περίοδος αναπαραγωγής της Caretta-caretta έχει ήδη ξεκινήσει και αρκετές θαλάσσιες χελώνες έρχονται και στο νησί μας για να ζευγαρώσουν και να εναποθέσουν τα αυγά τους στην ακτή.  Σε περίπτωση που πέσει στην αντίληψη κάποιου θαλάσσια χελώνα ή ίχνη αυτής θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως το Λιμεναρχείο ή το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου...  Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε ή ενοχλούμε την χελώνα με φώτα, φλας ή οποιοδήποτε θόρυβο.  Καθήκον όλων μας ή προστασία και η διευκόλυνση διαιώνισης αυτού του σπάνιου, πολύπαθου και μοναδικού πλάσματος!!»