Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - Αμοργός: Τα μονοπάτια παρουσιάζονται ...

Νάξος – Αμοργός: Τα μονοπάτια παρουσιάζονται …

|

Σε πλήρη ανάπτυξη τα περιηγητικά – πεζοπορικά δίκτυα Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου – Φωτογραφίες και πίνακες

Το 2020, ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος για όλους μας εξ αιτίας της πανδημίας, ήταν εν τούτοις ιδιαίτερα παραγωγικό για την ανάδειξη των περιηγητικών δικτύων μονοπατιών της Περιφερειακής μας Ενότητας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως κεντρικός φορέας σχεδιασμού και συνδικαιούχος κατασκευής και συντήρησης μονοπατιών με τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ των Κυκλάδων, προχώρησε σε σημαντικές βελτιώσεις των περιηγητικών δικτύων της περιοχής μας και σε δράσεις περαιτέρω προβολής τους ως υψηλής ποιότητας τουριστικού προϊόντος σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε συνεννόηση και συντονισμό με τους Δήμους Αμοργού και Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκαν από την υπηρεσία Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου οι παρακάτω δράσεις:

@ Επικαιροποιήθηκαν όλα τα δεδομένα του περιηγητικού-πεζοπορικού δικτύου Διαδρομών της Νάξου και περιλήφθηκαν αναλυτικά σε ειδικό τεύχος με τίτλο Έκθεση Αξιολόγησης Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος Ν. Νάξου”. Το τεύχος, όπου επισημαίνονται τόσο η υφιστάμενη κατάσταση όσο οι υπολειπόμενες ενέργειες για την υπαγωγή του δικτύου στην κατηγορία Α, προκειμένου να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών και να λάβει την εθνική πιστοποίηση, συνοδεύεται από παράρτημα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το συντελούμενο έργο της υπηρεσίας στο νησί.

Το έργο αυτό θα συνεκτιμηθεί με την αντίστοιχη εργασία καταγραφής που έχει εκπονήσει ο Δήμος Νάξου και Μ. Κυκλάδων σε κοινή διαβούλευση των δύο φορέων.

giannis_margaritis_-_tasos_anastasioy_2021.jpg

@ Βελτιώνεται και ολοκληρώνεται η σήμανση κατεύθυνσης του περιηγητικού δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Νάξο και στην Αμοργό με τα πινακίδια προσανατολισμού και τις πινακίδες προορισμού ειδικών προδιαγραφών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία σχετικά με τον “καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών”.

Όλες οι εργασίες σήμανσης πραγματοποιούνται με την εποπτεία της υπηρεσίας μας. Τη δαπάνη του υλικού σήμανσης κατά το μέγιστο μέρος της κάλυψε η Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου, στη δε τοποθέτησή του συνέβαλαν οι οικείοι Δήμοι και εθελοντές. Αξιοσημείωτο είναι ότι σημαντικό μέρος του υλικού έχει προκύψει ως αποτέλεσμα πρότυπης διαδικασίας ανακύκλωσής του.

@ Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του περιηγητικού δικτύου της Νάξου η μεγάλη σειριακή διαδρομή 50 χιλιομέτρων με τίτλο Naxos Strada. Σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής έγιναν απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης βατότητας με ευθύνη της υπηρεσίας μας, ενώ παράλληλα έχει τοποθετηθεί σε όλο το μήκος της ειδική σήμανση.

diadromi_9_-_naxos_strada.jpg

@ Συμπληρώθηκε με δαπάνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η παρουσίαση του δικτύου της Νάξου σε κεντρικά σημεία των οικισμών με επί πλέον πίνακες – χάρτες γενικής πληροφόρησης, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες.

@ Βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, η δράση επικαιροποίησης και συμπλήρωσης των κατά νησί αρχείων με τη γεωμετρία κάθε Διαδρομής στα νησιά Νάξο, Αμοργό και Δονούσα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, μέσω της υλοποίησης αντίστοιχων μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών φοιτητών του Τμήματος. Οι εργασίες πραγματοποιούνται με την αξιοποίηση εργαλείων γεωπληροφορικής και κατόπιν ειδικών οδηγιών της υπηρεσίας. Εποπτεύονται από καθηγητή με εμπειρία στην έρευνα και ανάδειξη των περιηγητικών-πεζοπορικών διαδρομών των Κυκλάδων, με την επιστημονική ομάδα του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

@ Λειτουργεί και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα δεδομένα ο σύνδεσμος “Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος” https://www.penaxou.gov.gr/? page_id=944 για τα νησιά Νάξο, Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες μέσα από τη νεοσύστατη ιστοσελίδα της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου.

@ Καταρτίζεται φάκελος καταγραφής των σημείων ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος για τους οικισμούς Απεράθου, Φιλωτίου, Μονής και Κωμιακής. Σχεδιάστηκαν για το σκοπό αυτό ενημερωτικοί πίνακες-χάρτες για τους οικισμούς Απεράθου και Φιλώτι, μετά από συναντήσεις εργασίας της υπηρεσίας μας με τις αντίστοιχες Τοπικές Κοινότητες.

apo_tin_apostoli_toy_epos_fylis_stin_amorgo.jpg

@ Ενεργοποιήθηκε η διαδικασία (σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο) συγκρότησης και λειτουργίας των Συντονιστικών Επιτροπών Πεζοπορικών και Ορειβατικών Δραστηριοτήτων (Σ.Ε.Π.Ο.Δ.) στις Κυκλάδες – στις οποίες συμμετέχει εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – ως προϋπόθεση για τη διαχείριση των κατά νησί περιηγητικών-πεζοπορικών δικτύων εν όψει  της κατάρτισης των Φακέλων Καταγραφής – Αξιολόγησής τους. Με συγκεκριμένη ατζέντα ενεργειών λειτουργεί ήδη η ΣΕΠΟΔ Αμοργού.

@ Ολοκληρώθηκε με την εποπτεία της υπηρεσίας μας η υποδομή του περιηγητικού – πεζοπορικού δικτύου ως προς τη βατότητά του για τη ν. Αμοργό, από τη δραστήρια εθελοντική ομάδα του Ελληνικού Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φυλής, με τη συμμετοχή και υποστήριξη του Δήμου Αμοργού.

@ Εγκρίθηκε – μετά και τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειές μας – ο φάκελος της υποδράσης 19.2.4.3 «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER» του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER, που υποβλήθηκε από το Δήμο Αμοργού με αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή και τοποθέτηση των Πινακίδων Υποδοχής-Ενημέρωσης-Θέσης του δικτύου της Αμοργού. Με την έγκριση της δράσης αυτής ολοκληρώνεται η πρώτη φάση συγκρότησης του Φακέλου Καταγραφής – Αξιολόγησης του δικτύου Amorgos Heritage Route / Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος ν. Αμοργού”, στην πορεία του προς την εθνική πιστοποίηση.

@ Σχεδιάστηκε και συμπεριλήφθηκε στα περιηγητικά δίκτυα μονοπατιών της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στο Κάτω Κουφονήσι, για την οποία η υπηρεσία μας παρέχει το απαιτούμενο υλικό σήμανσης.

diadromi_amorgoy_melania_-_tristrato_tholoy.jpg

@ Για το δίκτυο της ν. Ηρακλειάς, είναι έτοιμο προς τοποθέτηση το υλικό σήμανσης κατεύθυνσης, τη δαπάνη του οποίου κάλυψε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Για τη τοποθέτησή του και για συγκεκριμένες τροποποιήσεις στους πίνακες-χάρτες γενικής πληροφόρησης, επίκειται συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Για το επιλεγμένο από το Δήμο δίκτυο της ν. Σχινούσας, η υπηρεσία μας διαθέτει το απαιτούμενο υλικό σήμανσης προσανατολισμού-κατεύθυνσης.

@ Μετά από προσκλήσεις τοπικών φορέων και μέσων μαζικής επικοινωνίας της Νάξου προβλήθηκε επανειλημμένα το έργο της Περιφέρειας για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος με παρουσιάσεις, ημερίδες και συνεντεύξεις.

@ Επιπρόσθετα, η Περιφερειακή Ενότητα Νάξου, η οποία συμμετείχε ήδη με εκπρόσωπό της στη δημόσια διαβούλευση για την παρουσίαση της “Πολιτιστικής Διαδρομής” στη Νάξο, θα συμβάλει ενεργά με προτάσεις της εν όψει της οριστικής διαμόρφωσης της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για το εν λόγω εγχείρημα, βάσει κυρίως της μελέτης αναπτυξιακού σχεδιασμού (masterplan) για την οικοδόμησή της.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ανάφη: Ερχεται 4ερο πολυτελέστατο ξενοδοχείο

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Ανάφη

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα