Νάξος: Δημιουργείται καταδυτικό πάρκο (!!!)

Καταδυτικά πάρκα… Σε όλο σχεδόν τον πλανήτη οι καταδύσεις κερδίζουν χρόνο με το χρόνο μερίδιο και πίτα από τον τουρισμό … Ε κάποια στιγμή δεν θα έρχονταν και στην Ελλάδα. Η αρχή έγινε από τις Σποράδες και την Αλόννησο και η σκυτάλη έρχεται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το Νότιο Αιγαίο κοινώς. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στο βυθό κρύβονται πανέμορφα μυστικά. Εεε ήρθε η ώρα όχι απλά στη φόρα αλλά και να τα εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια…

Και η Παροναξία επιλέγει από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για να δημιουργηθούν καταδυτικά πάρκα σε Νάξο και Πάρο… Με βάση άλλωστε τις πληροφορίες γύρω από τα δύο νησιά υπάρχουν αρκετά ναυάγια και γενικά οι προϋποθέσεις εκείνες που θα εκτινάξουν τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή άλλωστε και χωρίς να έχουμε καταδυτικά πάρκα δεν είναι λίγοι οι έλληνες αλλά και ξένοι που εκπαιδεύονται από τα δύο κέντρα εκπαίδευσης (σ.σ. και μάλιστα με καλές κριτικές) για να απολαύσουν το βυθό τόσο στη Νάξο όσο και στα γύρω νησιά…

Και ουσιαστικά ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων που ασχολούνται με την κατάδυση ξεκινάει να γίνει πραγματικότητα…

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο που εκδόθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου…

« Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, κατά την 4η συνεδρίαση της, στις 14/9/2017 στη Λέσβο, ενέκρινε προς χρηματοδότηση 7 στρατηγικά έργα μεταξύ των οποίων και το έργο «ΑνΔιΚατ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου -Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού».

Η Περιφέρεια στη γενικότερη στρατηγική της για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, στρέφεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την στόχευση νέων επισκεπτών υψηλού επιπέδου. Επιπλέον η επιλογή των νησιών έγινε ισόρροπα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Και είναι Κάλυμνος, Λέρος, Πάρος, Νάξος τα τέσσερα νησιά της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου που εντάσσονται στο εγκεκριμένο Στρατηγικό σχέδιο της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, 4 εκατομμύρια είναι ευρωπαίοι, ενώ τα 3 εκατομμύρια από αυτούς επιλέγουν μεσογειακούς προορισμούς για τις καταδύσεις τους. Ο τζίρος των ευρωπαίων αυτοδυτών αγγίζει τα 2 δις ευρώ το χρόνο. Θα μπορούσαν ωστόσο να είναι πολύ περισσότεροι όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αν είχαν δημιουργηθεί καταδυτικά πάρκα, θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές και υποβρύχια μουσεία.

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, εντοπίζοντας την ανυπαρξία αδειοδοτημένων καταδυτικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα, μέχρι τα τέλη του 2016, υπέβαλε το συγκεκριμένο έργο.

Το Στρατηγικό έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.

Στο έργο πέραν της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία είναι επικεφαλής εταίρος, συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία της ΠΝΑ –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Σάμου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού ΛΤΔ. και το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου.

Το έργο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ 85%) και από εθνικούς πόρους (15%). Έχει διάρκεια 3 έτη και συνολικό προϋπολογισμό 3.273.694,83€ εκ των οποίων 571.390€ αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 310.130€ στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News