Νάξος: Εισβολή από τσούχτρες στο λιμάνι της Νάξου (Photo)

τσούχτρες

Από τα τέλη Ιουλίου και κυρίως τον Σεπτέμβριο οι τσούχτρες (και λιγότερο οι μέδουσες) είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις παραλίες των Κυκλάδων. Καθημερινά είχαμε αναφορές από τη παρουσία τους και είναι χαρακτηριστικό ότι για δύο ημέρες στη παραλία του Αγίου Προκοπίου μόνο οι πιο θαρραλέοι βούτηξαν για να κάνουν μπάνιο.  

Κάποιοι άλλοι αποκόμισαν και το σημάδι τους καθότι ήρθαν σε επαφή με τις τσούχτρες και όπως είναι γνωστό σε όλους μας, ο πόνος είναι έντονος…   Και χρειάζεται άμεση αντίδραση με χρήση αμμωνίας ενώ εάν κάποιος είναι αλλεργικός καλό είναι να επικοινωνήσει με το 166 ή το Κέντρο Υγείας ώστε να πάρει πληροφορίες.. 

Και βέβαια αναφορά είχαμε και από άλλα νησιά - για να μην νομίζετε ότι μόνο εμείς έχουμε επισκέψεις - όπως η Πάρος ή η Αντίπαρος αλλά και η Σύρος και η Τήνος... Γενικά, κινούνται συνεχώς... 

Και σήμερα, ο γνωστός κατάσκοπος της σελίδας μας, εντόπισε τσούχτρες στο λιμάνι της Νάξου. Και δεν ήταν λίγες. Και η εικόνα εντυπωσιακή…

Το ευχάριστο είναι ότι σε αντίθεση με άλλες περιοχές, στη Νάξο έχουμε κυρίως τσούχτρες και όχι μέδουσες, ξέρετε αυτές τις μωβ που σε φοβίζουν και μόνο που τις βλέπεις. Η κλιματική αλλαγή / κρίση πάντως έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ολοένα και μεγαλύτερη εμφάνισή τους στις θάλασσες μας και καλό θα είναι η Πολιτεία να βρει άμεσα τρόπο αντιμετώπισης καθότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που η Ελλάδα έχει μεγάλη επισκεψιμότητα είναι οι καθαρές θάλασσες και προσβάσιμες σε όλους λατρεύουν το κολύμπι χωρίς να κινδυνεύουν…

tsouxtriss.jpg
Με βάση το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, μερικά από τα είδη που απαντώνται συχνότερα στην χώρα μας, είναι τα παρακάτω:

Pelagia noctiluca

Το χρώμα της είναι μοβ, πορφυρό ή κοκκινωπό και η μέση διάμετρός της κυμαίνεται γύρω στα 4 εκατοστά. Σ' εμάς είναι γνωστή απλώς ως τσούχτρα και είναι η μόνη μέδουσα με αυτή την ιδιότητα στα ελληνικά νερά, Είναι βιοφωταυγής οργανισμός και τη νύχτα φωσφορίζει, προσφέροντας ένα αρκετά φαντασμαγορικό θέαμα, το τσίμπημά της είναι όμως οδυνηρό και ενοχλητικό.

Αν τη δείτε στο μέρος όπου κολυμπάτε, είναι καλύτερο να βγείτε από το νερό. Αν μια παραλία έχει γεμίσει τσούχτρες, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να αλλάξει η διεύθυνση του ανέμου, αφού όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα θαλάσσια ρεύματα ευθύνονται για τη συσσώρευσή τους στις ακτές.

Aurelia aurita

Γνωστή και ως «γυαλί», η μέδουσα αυτή είναι η πιο διαδεδομένη σε όλες τις θάλασσες. Η «ομπρέλα» της είναι σχετικά επίπεδη και είναι διάφανη με μια ελαφρώς λευκή απόχρωση και τέσσερις χαρακτηριστικούς κύκλους στο εξωτερικό της τμήμα. Το τσίμπημά της δεν είναι ενοχλητικό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Cotylorhiza tuberculata

Πολύ μεγάλη σε μέγεθος και με καφεκίτρινο χρώμα, η μέδουσα αυτή λέγεται και «τηγανητό αβγό» εξαιτίας του σχήματός της. Εκτός από «αβγό μάτι», μπορεί επίσης να σας θυμίσει ένα μπουκέτο λουλούδια. Είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο και η διάμετρός της μπορεί να φθάσει τα 40 εκατοστά. Το τσίμπημά της δεν είναι επικίνδυνο.

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα / τσούχτρα:

1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.

2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.

5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News