Νάξος - Εκτακτο: Φωτιά στα Λιβάδια (Photo)

Η αντιπυρική περίοδος αποτελεί παρελθόν. Από τη Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου έγινε γνωστό ότι καλό είναι να προσέχουν όσοι εμπλέκονται με αγροτικές εργασίες καθότι ο Νοέμβριος είναι επικίνδυνος μήνας για εκδήλωση πυρκαγιών.. 

Προφανώς κάποιοι δεν άκουσαν. Κι έτσι λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι σήμερα, ενημερώθηκε το Κέντρο στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά σε περιοχή στα Λιβάδια και δη στο Γλινάδο.. Οπότε, είχαμε και την άμεση αντίδραση. Αρχικά την αποστολή ενός οχήματος με δύο άνδρες και λίγο αργότερα ήρθαν δυο ακόμη (συνολικά έξι άνδρες) - επικεφαλής ο ανθυπυραγός Αντώνης Βενιέρης - για την καλύτερη αντιμετώπιση της φωτιάς και για προληπτικούς λόγους γιατί υπάρχουν και κατοικίες κοντά στο χώρο...   (ευχαριστούμε τα μέλη της Πολιτικής Προστασίας για τις φωτογραφίες και την ενημέρωση) 

Να σημειώσουμε εμείς ότι  η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου ενημέρωσε τους κατοίκους των νησιών διοικητικής της υπαγωγής, ότι από τη Δευτέρα 16/11/2021, εξέπνευσε η δεκαπενθήμερη παράταση της αντιπυρικής περιόδου για το έτος 2021, η οποία είχε χορηγηθεί από τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

⦁ Επιπλέον, γίνεται γνωστό ότι όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, ο Νοέμβριος αποτελεί τον πλέον επικίνδυνο μήνα για την έναρξη και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών εκτός αντιπυρικής περιόδου, καθώς δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή κατά την ξηροθερμική περίοδο.

⦁ Επιπροσθέτως, επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις (Άρθρο 2) της υπ’ αριθ. 09/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β΄ 1923), απαγορεύεται η κάθε είδους καύση, ενώ επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι προϋποθέσεις και τα προβλεπόμενα από την εν λόγω διάταξη μέτρα και μέσα πυροπροστασίας.

Ύστερα από τα ανωτέρω, παρακαλούνται οι κάτοικοι των νησιών, να επιδείξουν την μέγιστη προσοχή κατά την εκτέλεση των αγροτικών τους εργασιών και να λαμβάνουν τα κατά περίπτωση ενδεδειγμένα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας, ιδιαίτερα τις ημέρες κατά τις οποίες πνέουν στην περιοχή μας ισχυροί άνεμοι, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστα φαινόμενα. 

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία μας σε κάθε περίπτωση, υποχρεούται στην επιβολή των προβλεπόμενων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ B΄ 2233). 

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε 199 ή τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News