Νάξος: Επιχειρηματίες κρατούν κλειστό παράθυρο δωματίου για να κλωσήσει γεράκι τα αυγά του (!!!)

Νάξος - γεράκι - Ξενοδοχείο

Μπορεί να βιώνουμε μία εποχή όπου το συναίσθημα έχει πάει περίπατο, υπάρχουν όμως ακόμη άνθρωποι.Και κυρίως αυτοί που θυσιάζουν ακόμη και μέρος από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ώστε να μπορέσει ένα μικρό ζώο να επιβιώσει... 

Και η ιστορία που γίνεται γνωστή στη Νάξο έρχεται από ανάρτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης "Προστασία Αγριας Ζωής Νάξου" (ή Naxos Wildlife) και σύμφωνα με την οποία ξενοδοχείο στο νησί κρατά κλειστό ένα παράθυρο δωματίου για να μην ενοχλήσει ένα γεράκι να κλωσήσει τα αυγά του.

Μάλιστα, η εν λόγω οργάνωση επισκέφθηκε το ξενοδοχείο για να επιθεωρήσει τα τέσσερα αυγά.

«Στην εποχή που οι μπουλντόζες δουλεύουν ακατάπαυστα, το φυσικό περιβάλλον του νησιού βάλλεται ποικιλοτρόπως και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του, ένα διαφορετικό περιστατικό μας εξέπληξε ευχάριστα .

Συγκεκριμένα χθες το πρωί ενημερωθήκαμε για ένα γεράκι που είχε γεννήσει σε ξενοδοχείο στο Καστράκι Νάξου. Πήγαμε στο ξενοδοχείο και όντως είδαμε ένα Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus) το οποίο κλωσούσε 4 αυγά σε κλειστό παράθυρο δωματίου.

Μετά την συζήτηση με τους ιδιοκτήτες δέχθηκαν με χαρά να κρατήσουν το συγκεκριμένο παράθυρο κλειστό και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο και όσο χρειαστεί εώς ότου φύγουν οι νεοσσοί. Αυτά είναι παραδείγματα προς μίμηση και ευχαριστούμε θερμά τους ιδιοκτήτες του BlueFox Apartments για την συνεργασία και την ευαισθησία τους".

naxos-wilddd.jpg

Τι λένε όμως και οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται στην δράση αυτή... 

Υπάρχει όμως και η τοποθέτηση από τους επιχειρηματίες... Κι εδώ διαβάζουμε στην δική τους σελίδα στα social media

"Το ταξίδι στο δρόμο της ζωής, το γεμάτο κοπιαστικές ανηφοριές και απότομες κατηφόρες, διακόπτουν κάποιες στροφές που μας εκπλήσσουν ευχάριστα και τότε σταματάμε για να πάρουμε τις δικές μας ανάσες…
Σε μια τέτοια στροφή συναντηθήκαμε απρόσμενα με μια Βραχοκιρκινέζα που διάλεξε, όχι μια σπηλιά ή μια εσοχή σε βράχο, αλλά το δικό μας πρεβάζι για να γεννήσει τα αυγά της!
Το κτίριο του ξενοδοχείου κλειστό κι απόμερο, κρίθηκε ασφαλές, τρύπωσε πίσω από το προστατευτικό κάλυμμα του παράθυρου και αφού έφτιαξε την φωλιά της με άχυρα και φτεράκια, τη γέμισε με τέσσερα πιτσιλωτά αυγουλάκια! 
Αν αυτό δεν είναι ευλογία, πείτε μου τί είναι;
Με την οικογένεια Βραχοκιρκίνεζων, θα συνυπάρξουμε καθόλη τη διάρκεια εκκόλαψης και ανάθρεψης των νεοσσών, ίσως δούμε και τον αρσενικό να πηγαινοέρχεται τροφοδοτώντας τη φωλιά, πράγμα που σημαίνει ότι το δωμάτιο είναι fully booked τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου με εξαιρετικούς πελάτες!

Οι μόνοι επισκέπτες του χώρου ήταν η ομάδα της Naxos Island Wildlife Protection, προκειμένου να δώσει κατευθύνσεις, έτσι από χθες… σσσσσσσς! ησυχία! babies on board!
Μάθαμε πως το Βραχοκιρκίνεζο  ( Falco tinnunculus ) είναι είδος επιδημητικό και ζει σε τόπους πεδινούς, ανοιχτούς, με χαμηλή βλάστηση.
Στους θάμνους ξετρυπώνει την τροφή του, που είναι όλων των ειδών τα τρωκτικά, τα σκαθάρια και οι ακρίδες και έτσι γίνεται ο καλύτερος φίλος του γεωργού.

Όταν όμως αυτά δεν επαρκούν, τα άμαθα στρουθία ( σπουργίτες ), καταδιώκονται και…
Τα Βραχοκιρκίνεζα φαίνεται να είναι εξοικειωμένα με την ανθρώπινη παρουσία και πολλές φορές το πληρώνουν με τη ζωή τους! Η αμάθεια σκοτώνει!

Παρά την λαθροθηρία και τα φυτοφάρμακα που αλόγιστα λούζουν τους αγρούς μας, δεν απειλείται σαν είδος από μείωση του πληθυσμού του κι έτσι συχνά θα συναπαντηθούμε με ένα βραχοκιρκίνεζο που ζυγιάζεται στον αέρα ή θα ακούσουμε τη χαρακτηριστική φωνή του, που δεν την λες και κελάηδημα πουλιού, μοιάζει μάλλον με επίμονο κουδουνάκι…

Η ευμεγέθης θηλυκιά θα κλωσσάει, ο αρσενικός θα ταΐζει και θα προστατεύει, τα αυγά θα ζεσταίνονται και όταν με το καλό «σκάσουν», οι φωλεόφιλοι νεοσσοί θα χαίρονται την φροντίδα των γονιών τους μέχρι το πρώτο πτέρωμα!
Όλα καλά θα πάνε γιατί, εμείς εδώ, περπατάμε… «Στα βήματα της φύσης»!
Μείνετε μαζί μας!
Χωρίς φωτο από δω και πέρα!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News