Νάξος: Ερχεται τριήμερο (14 - 16/07) καθαρισμού ακτών - "Οχι" στα πλαστικά

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και η ομάδα εθελοντών δυτών Aegean Rebreath σε συνεργασία με το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το Λιμεναρχείο και το Δήμο Νάξου πραγματοποιούν τριήμερο δράσεων καθαρισμού βυθού και ακτών στη Νάξο. 

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καθαρά Νησιά», που υλοποιούν HELMEPA και Aegean Rebreath σε 7 νησιωτικές περιοχές με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ Λασκαρίδη με σκοπό την πρόληψη της ρύπανσης και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλιέων, τοπικών συλλόγων και του ευρύτερου κοινού. 

Στους καθαρισμούς θα χρησιμοποιηθεί ειδικό πρωτόκολλο καταγραφής των απορριμμάτων ώστε τα αποτελέσματα να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιστημονικής γνώσης για τα απορρίμματα σε ακτές και βυθό νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα δράσεων στη Νάξο έχει ως εξής: 

- Σάββατο 14 Ιουλίου, 10.00-15.00: Υποβρύχιος και παράκτιος καθαρισμός λιμανιού Αγ. Άννας 

- Κυριακή 15 Ιουλίου, 11.00 – 15.00: Καθαρισμός βορεινών παραλιών Αμμίτης και Αμπράμ και υποβρύχιος καθαρισμός υφάλων 

- Δευτέρα 16 Ιουλίου, 18.30: Καθαρισμός παραλίας λιμένα Νάξου (μπροστά από εκκλησία Αγ. Γεωργίου)

Θα χαρούμε να έχουμε την εθελοντική συνδρομή των φίλων μας στη Νάξο! Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενμημέρωσης της HELMEPA, [email protected], 210-9343088

Beach and underwater cleanups on the island of Naxos, 14-16 July 2018. Αnother environmental partnership with our underwater cleanup buddies Aegean Rebreath, together with Naxos Wildlife Centre, the Port Authorities and the Municipality of Naxos, with the support of the A.C. Laskaridis Charitable Foundation. For further details please contact HELMEPA's Environmental Awareness Sector, [email protected], (+30) 2109343088

Οχι στα πλαστικά 

Αναλάβετε και εσείς την ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ της HELMEPA Τα πλαστικά σε θάλασσες και ακτές είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας. Πλαστικά μιας χρήσης όπως μπουκάλια, καπάκια, καλαμάκια, σακούλες, παραμένουν για εκατοντάδες χρόνια στο φυσικό περιβάλλον με δυσμενείς επιπτώσεις για τη θαλάσια ζωή και τις παράκτιες κοινωνίες.

Νομοθετικές απαγορεύσεις και οικονομικά κίνητρα για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης είναι μερικά από τα μέτρα που λαμβάνονται διεθνώς και στη χώρα μας. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος που μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι εμείς οι ίδιοι να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ βλαβερές για το περιβάλλον καθημερινές μας συνήθειες.

Δεσμευτείτε λοιπόν και εσείς πως φέτος το καλοκαίρι, κάθε φορά που πάτε στην παραλία δεν θα αφήσετε πίσω το παραμικρό δικό σας απόρριμμα και θα συλλέξετε τουλάχιστον 5 πλαστικά απορρίμματα που θα βρείτε εκεί. 

1. Κάντε LIKE στην ανάρτηση αυτή

2. Πραγματοποιείστε τη δέμσευση σας όσες φορές θέλετε απομακρύνοντας τουλάχιστον 5 πλαστικά απορρίμματα από την παραλία.

3. Στείλτε μας τις φωτογραφίες σας για να τις προβάλουμε 

4. Κινητοποιήστε τους γύρω σας να δεσμευτούν και αυτοί 

Ακόμα καλύτερα, αποφύγετε να παίρνετε πλαστικά μαις χρήσης στην παραλία αντικαθιστώντας τα με επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα παγούρι ή θερμός, ποτήρι, καλαμάκι κ.ά.