Νάξος: Γνωρίζοντας το προμινωϊκό ελαιόδεντρο στ’ Αδησσαρού

Οι ελιές έχουν ένα πλεονέκτημα… Είναι ανθεκτικές. Και μπορούν να φτάσουν ακόμη και 2000 ετών… Η μήπως περισσότερα; Στην Κρήτη είναι συνηθισμένο αυτό το φαινόμενο με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα (μ.ο. ηλικίας τα 1800 έτη και όπως τονίζεται από τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό «Επτάστικτος» στη μεγαλόνησο υπάρχουν 200 καταγεγραμμένες ελιές με την μεγαλύτερη να είναι μόλις… 3000 ετών (!!!)

Και όμως στην Νάξο έχουμε μεγαλύτερη. Και θα έχουμε την ευκαιρία να την γνωρίσουμε… Που βρίσκεται; Μιλάμε για προμινωική ελιά που βρίσκεται στην περιοχή Αδησαρού, στους πρόποδες του Κάστρου Απαλήρου και η ηλικία της οποίου εκτιμάται στα 4.500 – 5.000 έτη. Πρόκειται για ένα δέντρο που ο κύριος κορμός του «χάθηκε» με το πέρασμα του χρόνου, διαχωρίστηκε σε πολλά παρακλάδια και πλέον η διάμετρός του ξεπερνάει τα 29 μέτρα.  Κύριος ομιλητής θα είναι ο Γεωπόνος και ερευνητής Γιώργος Κωστελένος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Αναδρομή στην ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας: Το προμινωικό ελαιόδεντρο της Νάξου».  Η ομιλία θα διεξαχθεί την Κυριακή 13 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλης, ενώ το πρωί της επόμενης ημέρας θα πραγματοποιηθεί ανοικτή επίσκεψη στο κτήμα όπου βρίσκεται το ελαιόδεντρο στ΄Αδησσαρού, στην οποία μπορεί να παραβρεθεί όποιος επιθυμεί.

Ας δούμε τι αναφέρει η σχετική πρόσκληση: "Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης σας προσκαλεί στην ομιλία

«Αναδρομή στην ιστορία της ελαιοκαλλιέργειας:  Το προμινωικό δέντρο της Νάξου, στη Βρύση Αδησαρού» την Κυριακή 13 Μαΐου, στις 19:30,

στο Δημοτικό Θέατρο Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο γεωπόνος - ερευνητής Γιώργος Κωστελένος. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Την επομένη, Δευτέρα 14 Μαΐου, ημέρα γιορτής του Ι.Ν. Αγίου Ισιδώρου της περιοχής, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη βρύση Αδησαρού, όπου βρίσκεται το ελαιόδεντρο. Για τη μετακίνηση θα υπάρχει λεωφορείο του ΚΤΕΛ, το οποίο θα αναχωρήσει στις 9:00, από το Λιμάνι".