Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - ΧΥΤΑ: δωρεά προμελέτης για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Νάξος – ΧΥΤΑ: δωρεά προμελέτης για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

|

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε πρόσφατη συνεδρίαση της ενέκρινε την δωρεά προμελέτης (από την εταιρεία Ι. Φρατζής και Συνεργάτες ΕΠΕ) για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Για να μπορέσει να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής το κύτταρο του ΧΥΤΑ της Νάξου, χρειάζεται αρκετά πράγματα. Εκτός από την ορθή διαχείρηση των απορριμμάτων επιτακτική είναι η ανάγκη για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων… Και βέβαια εδώ έρχεται όπως μαθαίνουμε η ιδιωτική πρωτοβουλία να δώσει χείρα βοηθείας στο Δήμο Νάξου με τη παροχή δωρεάν προμελέτης, για τη δημιουργία αυτής της μονάδας…  Κίνηση που έγινε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και δωρήτρια εμφανίζεται η εταιρεία Ι. Φρατζής και Συνεργάτες ΕΠΕ.

Τι σημαίνει Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων; Ουσιαστικά έχουμε τη διαλογή των υλικών που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, ώστε να εξάγονται τα ανακυκλώσιμα και κομποστοποιήσιμα υλικά και αφενός, να αυξάνονται τα έσοδα του Δήμου από την ανακύκλωση, αφετέρου, να μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν προς ταφή, μειώνοντας παράλληλα το οικολογικό αποτύπωμα του νησιού. Η συγκεκριμένη δράση έρχεται νωρίς, σχετικά με τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής του κυττάρου (σ.σ. μην ξεχνάμε ότι τα εγκαίνια έγιναν πριν από δύο χρόνια), ωστόσο, αναμένεται να αποδειχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για το Δήμο, για τη ζωή του ΧΥΤΑ της Νάξου, αλλά και το περιβάλλον του νησιού.

Ιδιωτικό ενδιαφέρον για συμβολή στα δημόσια έργα

Η Προμελέτη αποσκοπεί στην ανάπτυξη Μονάδας για την επεξεργασία των αποβλήτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ώστε αφενός να επιτευχθεί η εναρμόνιση με τους στόχους που τίθενται από τον ΠΕ.Σ.Δ.Α. Νοτίου Αιγαίου και αφετέρου η ένταξη του έργου στην πρόταση χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και τον Άξονα Προτεραιότητας 14, στο πλαίσιο της πρόσκλησης με κωδικό 1465 -ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Η εκπόνηση της Προμελέτης προς το σκοπό δωρεάς, θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας, ενώ η διαδικασία της δωρεάς θα ακολουθήσει τις προβλέψεις του άρθρου Η πρόταση χρηματοδότησης υποβλήθηκε από τον Δήμο Νάξου και ΜικρώνΚυκλάδων στην πράξη με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων».

Γενικά ο θεσμός της αποδοχής δωρεάν μελέτης προάγει σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς την εκτέλεση των δημόσιων έργων και υποδηλώνει την προσπάθεια από την πλευρά της νομοθεσίας προφανώς να προσελκύσει το ιδιωτικό ενδιαφέρον και να διευκολύνει την πρόθεση ιδιωτών που επιθυμούν να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση ενός δημοσίου έργου για την εξυπηρέτηση αναγκών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι στόχοι της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Παρόλο που στη Νάξο η υφιστάμενη εγκατάσταση του Χ.Υ.Τ.Α. προσφέρει μια ασφαλή περιβαλλοντικά διάθεση των παραγόμενων απορριμμάτων, εντούτοις δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από το αναθεωρηθέν ΠΕ.Σ.Δ.Α. Νοτίου Αιγαίου, σύμφωνα με το οποίο, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οφείλει να περιλαμβάνει, σε συνέχεια και συμπληρωματικά προς τις δράσεις χωριστής συλλογής στην πηγή διακριτών ρευμάτων αποβλήτων που οδηγούνται προς ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, την περαιτέρω ανάκτηση υλικών από τα υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά απόβλητα και την τελική ασφαλή διάθεση όλων των υπολειμμάτων επεξεργασίας.

Η υπό εκπόνηση μελέτη συνεπώς, αποβλέπει στην ολοκλήρωση της Ο.Ε.Δ.Α. (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών του νησιού και αποσκοπεί σε γενικές γραμμές στην:

# Μείωση του δυναμικού εκπομπής ρυπαντών των απορριμμάτων πριν οδηγηθούν σε υγειονομική ταφή.

# Μείωση του βιοαποδομήσιμου κλάσματος που οδηγείται στον Χ.Υ.Τ.Υ. προκειμένου να συμβάλλει η Νάξος στους στόχους μείωσης που τίθενται από την Κ.Υ.Α. 29407/2002.

# Μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή.

# Μείωση της περιεχόμενης υγρασίας, ώστε τα επεξεργασμένα απορρίμματα να είναι συμπιέσιμα και να μην έχουν οσμές.

# Παράταση στη διάρκεια ζωής του Χ.Υ.Τ.Υ. λόγω της μείωσης του όγκου των προς διάθεση υπολειμμάτων.

Τι περιλαμβάνει η προμελέτη

Αναλυτικά η Προμελέτη θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό της Μ.Ε.Α. με τα εξής χαρακτηριστικά:

1) Παραλαβή σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων, όπως προκύπτουν μετά την εφαρμογή δράσεων Διαλογής στην Πηγή από το Δήμο Νάξου

2) Παραλαβή Προδιαλεγμένων στην πηγή Οργανικών

3) Μηχανική επεξεργασία των σύμμεικτων υπολειμματικών Α.Σ.Α. και διαχωρισμός τους σε δύο κλάσματα: Οργανικό / βαρύ κλάσμα και Μη Οργανικό / Ελαφρύ Κλάσμα.

4) Μηχανική διαλογή του μη Οργανικού / Ελαφρού Κλάσματος για την ανάκτηση Ανακυκλώσιμων Υλικών (Α.Υ.)

5) Αερόβια βιολογική επεξεργασία (κομποστοποίηση) του διαχωρισθέντος από τα σύμμεικτα Α.Σ.Α. Οργανικού Κλάσματος για παραγωγή CLO (Compost Like Organics)

6) Αερόβια βιολογική επεξεργασία (κομποστοποίηση) των Προδιαλεγμένων Οργανικών σε χωριστά διαμερίσματα της Μ.Ε.Α. για την παραγωγή Compost

7) Ραφινάρισμα των σταθεροποιημένων οργανικών προϊόντων για την απομάκρυνση προσμίξεων και την επίτευξη της επιθυμητής κοκκομετρίας

8) Ωρίμανση τόσο του CLO όσο και του Compost, σε διακριτές φάσεις

9) Προσωρινή αποθήκευση των παραγόμενων προϊόντων

10) Συλλογή και μεταφορά των υπολειμμάτων στο Χ.Υ.Τ.Υ.

Όλα τα παραπάνω θα παρουσιάζονται στην Τεχνική Έκθεση και στα Σχέδια που θα συνοδεύουν την Προμελέτη του έργου, σύμφωνα με το βασικό θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των αποβλήτων στην χώρα και τον εγκεκριμένο ΠΕ.Σ.Δ.Α. Νοτίου Αιγαίου.

Πιο αναλυτικά ο χώρος στον οποίο αναφέρεται η εκπονούμενη Προμελέτη βρίσκεται στην θέση όπου βρίσκεται ο Χ.Υ.Τ.Α. Νάξου, η δε σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης έκταση της Ο.Ε.Δ.Α. βρίσκεται στη θέση «Ξύδη» του Δήμου Νάξου.

Ο εν λόγω Χώρος Υγειονομικής Ταφής λειτουργεί από το 2017 με βάση τη με αρ. πρωτ. 15744/19.3.2019 Τροποποίηση λόγω προσθήκης εγκαταστάσεων και συμπλήρωση για εναρμόνιση με την ισχύουσα κείμενη νομοθεσία της Απόφασης Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την κατασκευή, λειτουργία και επανένταξη του έργου «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) νήσου Νάξου»» σε γήπεδο έκτασης 170.081,75τ.μ. που βρίσκεται στη θέση «Κορφή Ξύδη» Δήμου Νάξου (νυν Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) νήσου Νάξου Νομού Κυκλάδων».

Η προβλεπόμενη διάρκεια λειτουργίας του Χ.Υ.Τ.Α. ανέρχεται στα είκοσι (20) έτη. Όπως όμως αναφέρθηκε με τη λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) η διάρκεια λειτουργίας θα αυξηθεί σημαντικά επειδή σε αυτόν θα διατίθενται μόνο τα υπολείμματα των επιμέρους διεργασιών της Μ.Ε.Α.Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, με το υφιστάμενο σύστημα δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί από το αναθεωρηθέν ΠΕ.Σ.Δ.Α., σύμφωνα με το οποίο, η ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του Δήμου Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων οφείλει να περιλαμβάνει την περαιτέρω ανάκτηση υλικών από τα υπολειμματικά σύμμεικτα Αστικά Στερεά Απόβλητα (Α.Σ.Α.) και την τελική ασφαλή διάθεση όλων των υπολειμμάτων επεξεργασίας.σε συνέχεια και συμπληρωματικά προς τις δράσειςχωριστής συλλογής στην πηγή διακριτών ρευμάτων αποβλήτων που οδηγούνται προς ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη