Νάξος: Η Μαζική Εστίαση λέει "ναι" στην ανακύκλωση και καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν

Από την περασμένη Πέμπτη (12/04) η Νάξος έχει μπει σε ένα δρόμο που έχουν ακολουθήσει αρκετοί ή πιο σωστά οι περισσότεροι και θα έπρεπε να το είχε κάνει νωρίτερα. Όμως, κάλλιο αργά παρά ποτέ. Από την Πέμπτη λοιπόν σε όλα σχεδόν τα σημεία έχουν τοποθετηθεί οι μπλε κάδοι ενώ ξεκίνησε και η ενημέρωση «πόρτα πόρτα» με διανομή φυλλαδίων και της ειδικής σακούλας στους κατοίκους του νησιού… Και όπως είναι λογικό, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η ανακύκλωση στο παιχνίδι πρέπει να μπουν και οι επιχειρηματίες.

Πόσο μάλλον αυτοί που απαρτίζουν το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία». Όπως διαβάζουμε το προεδρείο του Σωματείου είναι σε ανοιχτή επαφή με τον εντεταλμένο σύμβουλο και υπεύθυνο για την ανακύκλωση, Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Τσολάκη και εκτός από τη συμμετοχή, γίνεται μία προσπάθεια ώστε να υπάρξει μίας μορφής …ανταπόδοση. Να επιβραβεύονται δηλαδή  από το Δήμο με ένα πιστοποιητικό το οποίο και θα μπορούν να αναρτούν στις επιχειρήσεις τους ώστε να φαίνεται η διαφορά… Και μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μπορεί «ο δήμος να μεριμνά στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων και να υιοθετεί πρακτικές που συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων» αλλά η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα έρθει «η ανακύκλωση και η καθαριότητα των νησιών μας είναι υπόθεση όλων μας"»…

Ας δούμε αναλυτικά την επιστολή που δημοσιοποίησε το Σωματείο «Φιλοξενία» με την υπογραφή του προέδρου Γιάννη Μαγγιώρου και του Γενικού Γραμματέα Αποστόλη Καρεγλά…

«Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» ενημερώνει τα μέλη του ιδιοκτήτες καταστημάτων Εστίασης ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.) υλοποιούν πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προώθηση της ανακύκλωσης. Η δράση περιλαμβάνει διανομή πόρτα-πόρτα ενημερωτικού υλικού και τσαντών, στις οποίες θα τοποθετούνται τα προς ανακύκλωση υλικά.

Για την επανέναρξη της ανακύκλωσης στη Νάξο,  τοποθετούνται σε κεντρικά σημεία μπλε κάδοι, στους οποίους θα εναποτίθενται ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο).

Στοχεύοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, ο Δήμος μεριμνά στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων και υιοθετεί πρακτικές που συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων. Όμως, δεν αρκεί αυτό. Η ανακύκλωση και η καθαριότητα των νησιών μας είναι υπόθεση όλων μας!

Κίνητρα Ανακύκλωσης (πιστοποίηση)

Το Σωματείο μας σε συνεργασία με τον  εντεταλμένο σύμβουλο υπεύθυνο για την ανακύκλωση κ. Γιάννη Τσολάκη μελετά να καθιερώσει τον τρόπο ώστε οι Επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα θα συμμετέχουν αποτελεσματικά στην Ανακύκλωση, θα μπορούν να παραλαμβάνουν από το Δήμο έγγραφο πιστοποίησης, ώστε να το προσκομίζουν σε οποιαδήποτε άλλη χρήση, π.χ. για επιδοτήσεις, συμμετοχή σε προγράμματα ή αλλού  και να τα προβάλλουν από την επιχείρηση στα μενού τους κλπ ως κίνητρο επιλογής της επιχείρησης στη μεγάλη μερίδα των ευαισθητοποιημένων περιβαλλοντικά επισκεπτών Ελλήνων και περισσότερο αλλοδαπών.

Επίσης ειδικότερα για τους επαγγελματίες Εστίασης  η ανακύκλωση , χρησιμοποιημένων ελαίων (τηγανέλαια)  είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων, το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τους ισχύοντες Κανονισμούς Καθαριότητας του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και η μη τήρησή της τιμωρείται με αυστηρά πρόστιμα. Για τα χρησιμοποιημένα βρώσιμα έλαια (τηγανέλαια): υπεύθυνη εταιρεία ΑΝΑΖΩ: τηλ. 6932877211 . Η εταιρεία ΑΝΑΖΩ παρέχει ήδη πιστοποιητικά συμμετοχής στο πρόγραμμα συλλογής των τηγανελαίων τα οποία είναι απαραίτητα κατά την έναρξη αλλά και την λειτουργία των επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης.

Συμπερασματικά:

Το ζήτημα της Ανακύκλωσης  καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι σύγχρονες κοινωνίες. Είναι ιδιαίτερα καίριο με περιβαλλοντική, κοινωνική, αλλά και οικονομική διάσταση. Μας άφορα και μας επηρεάζει όλους. Συνδέεται άρρηκτα με τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους πόρους, με το πώς βλέπουμε το περιβάλλον και το μέλλον μας.

Γι αυτό οφείλουμε κι εμείς οι επιχειρηματίες να επιδείξουμε την απαιτούμενη ευαισθησία και ενδιαφέρον. Κυρίως θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πρόληψη και η αποφυγή απορριμμάτων, καθώς και η ανακύκλωση, είναι συνυφασμένες με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, με την προστασία του περιβάλλοντος. Κυρίως συνιστούν πράξη εξανθρωπισμού.

Είναι προφανές ωστόσο, πως η ανακύκλωση, δεν σχετίζεται μόνο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις -είτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε της χώρας μας- ή απλώς και μόνο με τις υποδομές. Η επιτυχία των προγραμμάτων πρωτίστως συναρτάται με τις κοινωνικές συμπεριφορές και νοοτροπίες. Εξαρτάται από τη δική μας προσπάθεια και συμπεριφορά. Από τις συνήθειες και τις προσωπικές επιλογές της καθεμιάς και του καθενός μας.

Κυρίως, όμως, προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή μας. Έτσι συμβάλουμε στη μείωση των  αποβλήτων, εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια, προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας. Παράλληλα, συνδράμουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε βιομηχανίες και προγράμματα ανακύκλωσης.

Συνεπώς, η ανακύκλωση δεν είναι κάτι εξωτικό που συγκινεί κάποιους ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες. Ούτε είναι μια υπόθεση δευτερεύουσας ή τριτεύουσας σημασίας. Αντιθέτως, αποτελεί πράξη ζωτικής σημασίας. Προσδίδει ουσία και πνοή στην ανθρώπινη υπόστασή μας. Στην πραγματικότητα είναι πράξη πολιτισμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News