Νάξος - Κορωνίδα: "Μέτρα για την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας"

Πριν από μερικές ημέρες, είχαμε την καταγγελία του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κορωνίδας, Δημήτρη Κορρέ, με αφορμή τις εικόνες που είδε αυτός αλλά και κάτοικοι Κορωνίδας και Απόλλωνα που έχουν σχέση με λύματα πο καταλήγουν μέσω ρέματος στον Απόλλωνα. Και όπως τονίζεται στην σχετική καταγγελία, οι ευθύνες είναι διαχρονικές, εμπλέκεται και η Περιφέρεια, ενώ είχε τονιστεί" Με κάθε τρόπο, σε όλους τους τόνους έχουμε ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα στη δημιουργία σύγχρονης μονάδας συλλογής και επεξεργασίας το λυμάτων σε όλο το τοπικό διαμέρισμα και μετεγκατάσταση τόσο των δεξαμενών λυμάτων της Κωμιακής (που κάποιοι μάλιστα τις βαφτίζουν και βιολογικό), όσο και του Βιο.Κα του Απόλλωνα. Μέχρι αυτό να γίνει, η εκάστοτε δημοτική αρχή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος".  Και είχε προσθέσει " Καλούμε τους συγχωριανούς μας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους, να σκεφτούν και να προβληματιστούν για το ποιοι πραγματικά ευθύνονται για τα τόσο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στο σύνολό του το τοπικό μας διαμέρισμα. Ποιοι έβαλαν πλάτη, στήριξαν και διαιώνισαν  αυτά τα προβλήματα όλα αυτά τα χρόνια"

Και έχουμε συνέχεια, αλλά με σαφώς πιο χαμηλούς τόνους, κυρίως δε σε πνεύμα συναίνεσης αλλά με σημείο αναφοράς την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας. Ο λόγος για την ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο (υπογράφουν οι Ευάγγελος Κορρές και Ιωάννα Κορρέα) του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας που τονίζει την ανάγκη δημιουργίας κοινού μετώπου για την άμεση λήψη, των απαραίτητων μέτρων και κατασκευή ενός σύγχρονου δικτύου αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Κορωνίδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό ρύπανσης στο ρέμα της Κωμιακής που καταλήγει στον Απόλλωνα, αναφέρουμε τα εξής:

«Καταγγέλλουμε την παρούσα και τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, το πρώην επαρχείο και την περιφέρεια, που κατασκεύασαν και συντηρούν το έκτρωμα των δεξαμενών συγκέντρωσης λυμάτων της Κωμιακής, τα οποία χωρίς καμία επεξεργασία, καταλήγουν στο ρέμα επιβαρύνοντας την δημόσια υγεία, καλλιέργειες, αλλά και την κολυμβητική περιοχή του όρμου του Απόλλωνα.

Η έλλειψη σύγχρονων υποδομών όπως ύδρευσης – αποχέτευσης, μέτρα πρόληψης αλλά και άλλων δομών όπως υγείας παιδείας, αθλητισμού – πολιτισμού, με τις πολιτικές που ακολουθούνται από τους αρμόδιους φορείς – δήμου, περιφέρειας, κεντρικής πολιτείας - έχουν σαν αποτέλεσμα την πλήρη εγκατάλειψη και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους, σε κοινό μέτωπο, να παλέψουμε για:

# Να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα, με βάση την τεχνολογία και την επιστήμη, για σύγχρονο δίκτυο αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων για όλο το τοπικό διαμέρισμα, που διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία και θα προστατεύουν το περιβάλλον.

# Να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα σε σχέση με την ρύπανση και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News