Νάξος (Κορωπί): Η "Βασούλα" έχει αναρρώσει (photo)

Βασούλα - Νάξος

Βρεθήκαμε στη Γαϊδουροχώρα στο Κορωπί και κάναμε τη «βόλτα για τη Βασούλα» έναν περίπατο για το Γαϊδουράκι που κακοποιήθηκε και ήρθε από τη Νάξο στο πάρκο του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι. Περίπου 20 άνθρωποι περπατήσαμε 7 χιλιόμετρα πλάι στα 16 γαϊδουράκια που συνοδεύαμε και ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία στην εξοχή μαζί με τα υπέροχα αυτά πλάσματα.

Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης  - Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού (Nou-pou.gr

Όταν μάθαμε για τη «βόλτα για τη Βασούλα» (σ.σ.. από τη Νάξο) χωρίς δεύτερη σκέψη θέλαμε να πάμε στον περίπατο. Όταν φτάσαμε στη Γαϊδουροχώρα και είδαμε από κοντά τα γαϊδουράκια, η χαρά μας ξεχείλισε και η ηρεμία μας έφτασε στο ζενίθ της. Η Γαϊδουροχώρα είναι ένα κέντρο εκτροφής για τα γαϊδούρια, αλλά και ένας χώρος αναψυχής, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και θεραπείας για τους ανθρώπους γιατί όπως έχει γίνει γνωστό από μελέτες η συναναστροφή του ανθρώπου με ζώα τον γαληνεύει. Η Γαϊδουροχώρα – το επισκέψιμο πάρκο του Ελληνικού Κέντρου για το γαϊδούρι, βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου στις ανατολικές παρυφές του Υμηττού, μόλις 3 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κορωπίου, σε ένα κτήμα 5,5 στρεμμάτων με αμυγδαλιές, θυμαριές, ελιές , ενώ υπάρχει και χώρος για εκδηλώσεις (συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις για τους Καλοκαιρινούς μήνες).

Ποια είναι η "Γαϊδουχώρα" 

Η Γαϊδουροχώρα ιδρύθηκε το 2014 και λειτουργεί σαν επισκέψιμο καταφύγιο για τα 19 γαϊδουράκια αλλά και χώρος εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον άνθρωπο ως προς αυτά. Από την ίδρυση της γαϊδουροχώρας μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί εκεί περίπου 30 γαϊδουράκια. Στον χώρο γίνονται ξεναγήσεις τα Σαββατοκύριακα από τις 10:00 έως τις 19:00 κυρίως σε τουρίστες ενώ τις καθημερινές για σχολεία. Το Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι βοηθάει και τα ζώα που δεν φιλοξενούνται στον χώρο και βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς βρεθήκαμε στο πάρκο, βουρτίσαμε τα ζώα, τα χαϊδέψαμε και κάναμε την πρώτη επαφή μαζί τους. Μετά την ενημέρωση που είχαμε από τους ανθρώπους της Γαϊδουροχώρας διαλέξαμε γαϊδουράκι και ξεκινήσαμε τον περίπατο 7 χιλιομέτρων πλάι (και όχι πάνω) στα υπέροχα υπομονετικά και παιχνιδιάρικα αυτά πλάσματα. Εμείς είχαμε τη χαρά να περπατήσουμε με τον “Τίγρη“, τον 29χρονο γαϊδουράκο που μεγάλωσε στην Πελοπόννησο και ήρθε στη Γαϊδουροχώρα από την Αμφιλοχία. Στην περιήγησή μας εκεί μάθαμε πολλά, από τα ίδια τα ζώα και φυσικά από τους δημιουργούς του χώρου την κ. Τατιάνα Παπαμόσχου και τον κ. Δημήτρη Στουπάκη.

dsc_1490.jpg

Η Βασούλα για την οποία έγινε όλος ο περίπατος ήταν πολύ χαρούμενη. Η βόλτα μας διήρκησε περίπου 4 ώρες με μια στάση στο λόφο της Μονής Βηθλεέμ κάτω από έναν μεγάλο ελαιώνα. Εκεί τα γαϊδουράκια ξεκουράστηκαν και βόσκισαν ενώ οι άνθρωποι από τη γαϊδουροχώρα μας προσέφεραν πασχαλινά κουλουράκια, σπανακοπιτάκια, χυμό και ελληνικό καφέ. Η ξεχωριστή εμπειρία που ζήσαμε, θα μας μείνει χαραγμένη στο μυαλό, καθώς οι στιγμές που είχαμε με τα γαϊδουράκια, τα όσα μάθαμε από αυτά αλλά και τα τοπία που διασχίσαμε ήταν σαν βγαλμένα από ταινία.

“O επισκέπτης εδώ θα ενημερωθεί για το γαϊδούρι, την ιστορία του, την  φυσιολογία του, την ξεχωριστή ιστορία του καθενός, τον χαρακτήρα του αλλά και την κοινωνία που δημιουργούν και τις σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους και με τον άνθρωπο”.  αναφέρει σε συζήτησή μας η κ. Τατιάνα Παπαμόσχου. 

“Για πολλούς ανθρώπους το να ταΐσουν καλά το ζώο σημαίνει πως αρκεί. Ένα γαϊδουράκι θέλει τη βόλτα του, την εξερεύνηση, να βοσκίσει, να παίξει, να του δώσεις προσοχή και φυσικά να φάει καλά, να χτενιστεί και να καθαριστεί”. συμπληρώνει η κ. Τατιάνα Παπαμόσχου. 

Εθελοντισμός στη Γαϊδουροχώρα
Το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι και η Γαϊδουροχώρα χρειάζονται τη βοήθεια εθελοντών που μπορούν να συνδράμουν στο έργο της είτε κάνοντας εργασίες στον στάβλο και στον χώρο, είτε παρέχοντας ιατρική βοήθεια (κτηνίατρος) είτε βοηθώντας σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται μέσα στο χρόνο. Αν θέλεις να γίνεις εθελοντής μάλιστα, δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία καθώς οι άνθρωποι της γαϊδουροχώρας παρέχουν τη βασική εκπαίδευση. Επίσης σε μερικές εκδηλώσεις χρειάζονται εθελοντές οι οποίοι μπορούν να ενημερώνουν τον κόσμο, μπορούν να βοηθήσουν στο bar που υπάρχει στον χώρο, στη μουσική, ενώ γίνεται να βοηθήσετε ακόμα και με τη διαχείριση των social media της γαϊδουροχώρας. Ένας ιδιώτης μπορεί να βοηθήσει με ένα ποσό και να γίνει ανάδοχος νονός (επιλέγοντας ένα γαϊδούρι – αλλά βοηθώντας όλα τα ζώα ουσιαστικά) και έχει έτσι μια σχέση με το ζώο που μπορεί να έρχεται να το βλέπει και να το φροντίζει.

“Σκοπός μας είναι τα γαϊδουράκια να επουλώσουν αρχικά τα τραύματά τους και μετά να αποκατασταθούν ψυχολογικά που είναι και το σημαντικότερο. Θέλουμε στη συνέχεια να δοθούν σε μια ανάδοχη οικογένεια για να έχουν μια καλύτερη ζωή αν γίνεται από αυτή που τους παρέχουμε εμείς εδώ. Είμαστε πολύ αυστηροί με τους ανθρώπους, οι οποίοι περνούν από εξετάσεις πρώτα για να τους εμπιστευτούμε τα γαϊδουράκια”. 

“Τα ζωάκια αυτά δεν εκφράζουν ποτέ την κακία. Ό,τι κάνουν προς τον άνθρωπο ή προς άλλο ζώο το κάνουν αμυνόμενα. Από τη φύση τους είναι εσωστρεφή, καλοσυνάτα και υπομονετικά ζώα. . Το πιο “κακό” είναι πως δεν εκφράζουν τον πόνο και την δυσφορία τους, γι’αυτό κιόλας ο άνθρωπος τα εκμεταλλεύτηκε γιατί νόμιζε πως “για να μην παραπονιέται, μπορεί”. 

dsc_1341.jpg

O Tίγρης και τα υπόλοιπα γαϊδουράκια
Κάθε γαϊδουράκι έχει τον δικό του, ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς και την ξεχωριστή του ιστορία. Ο Τίγρης μαζί με την Ελβίρα είχαν τη δική τους ιστορία που ξεκίνησε στην Πελοπόννησο, έφτασε στην Αμφιλοχία μετά από 8 μήνες περιπλάνησης με Γερμανούς φοιτητές τουρίστες. Τα γαϊδουράκια έφτασαν στην Αμφιλοχία με φορτηγό καθώς δεν μπορούσαν να μπουν σε πλοίο και οι Γερμανίδες έψαξαν οικογένεια να τα πουλήσουν – και επειδή αυτή δεν βρέθηκε ενημερώθηκε το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι που τελικά τον μετέφερε στο Κορωπί. Φίλος του Τίγρη είναι επίσης ο Πεπίτο, ο οποίος έχει καλή του φίλη τη Μανού από την Κρήτη. Στη γαϊδουροχώρα θα βρείτε επίσης τους: Λιλή, Ισίδωρος, Ευτυχία, Λεμονιά, Μαριάννα, Μπέντζαμιν, Μέλπω, Πρωτέας, Πέρσα, Λουκία, Μαρίζα, Παναγιώτης, Κώτσος, Καραμέλα και η Βασούλα.

Ποιοι είναι οι κανόνες ευζωίας:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία και Ευζωία των Ζώων (ΟΙΕ) έχει θεσπίσει τους πέντε βασικούς κανόνες ευζωίας που πρέπει να διέπουν τη ζωή κάθε πλάσματος και τους οποίους θέλουμε να διασφαλίσουμε και για τα γαϊδουράκια.

# Ελευθερία από πείνα και δίψα
# Κατάλληλο περιβάλλον για το κάθε είδος
# Ελευθερία από πόνο, τραύμα και αρρώστια
# Δυνατότητα έκφρασης της φυσικής συμπεριφοράς του
# Ελευθερία από φόβο και άλλες στρεσογόνες συνθήκες

Extra info:

# Τα γαϊδουράκια μπορούν να φτάσουν τα 50 έτη ζωής. Στο παρελθόν, που οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και οι ιδιοκτήτες δεν φρόντιζαν για την υγεία και την ευζωία τους, ζούσαν περίπου τα μισά χρόνια.

# Τα γαϊδουράκια είναι τα ζώα που με το φρούμασμα που κάνουν με το στόμα εκφράζουν τη χαρά τους, ενώ με το σήκωμα των αφτιών και το ανοιγόκλειμα των ρουθουνιών δείχνουν ενδιαφέρον.

# Τα γαϊδουράκια δεν πρέπει να μεταφέρουν φορτία που ξεπερνούν το 20-25% του σωματικού τους βάρους.

Γαϊδουροχώρα

Μπορείς να επισκεφθείς τη Γαϊδουροχώρα για να γνωρίσεις από κοντά τα προστατευόμενα γαϊδουράκια της (δες εδώ περισσότερες λεπτομέρειες). Οι επισκέψεις είναι σχεδιασμένες για μικρούς και μεγάλους. Επίσης, αν μαζευτείτε μεγάλη παρέα (από 7 άτομα και πάνω), μπορείτε να διοργανώσετε μια παρόμοια βόλτα με αυτήν που κάναμε κι εμείς, αρκεί βεβαίως να επικοινωνήσεις πρώτα με τους ανθρώπους της Γαϊδουροχώρας για να το συντονίσετε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 616160

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News