Νάξος: Μία βόλτα στο φράγμα της Φανερωμένης (φωτο)

Μπαίνουμε στην καλοκαιρινή περίοδο.. .Ουσιαστικα είναι η περίοδος όπου η βροχή δεν εμφανίζεται ούτε με αίτηση στη Νάξο.. Χρόνια έχουν περάσει για να δούμε έστω και μία καταιγίδα. Από το καλοκαίρι του 2011. Αυτές τις ημέρες συμπληρώνουμε σχεδόν τρεις μήνες χωρίς βροχή... Από τα τέλη Φεβρουαρίου.. .Και αναμένεται με βάση την στατιστική να δούμε βροχή και πάλι τον Σεπτέμβριο... Και όπως είναι λογικό υπάρχει ανησυχία... Ο Ιωάννης Φλώρου Μπαρδάνης βρέθηκε το Σάββατο στο Φράγμα της Φανερωμένης... Οπως λέει " πήγα μια βόλτα μέχρι το φράγμα της Φανερωμένης να δω αν έχει νερό και σε τι κατάσταση βρίσκεται" και μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα στα social media παραθέτει τις απόψεις του... 
1)Το νερό στο φράγμα είναι λιγοστό όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες,

διότι : Α) Αυτόν τον χειμώνα δεν έβρεξε καλά και Β) έχει απώλειες νερού εξ όσων γνωρίζω, ενώ για τον τρόπο που διαχειρίζεται δεν γνωρίζω να σας πω αν είναι καλός ή κακός. Πάντως το φράγμα της Φανερωμένης τροφοδοτεί ακόμη με νερό όπως βλέπετε και στην φωτογραφία, την λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών.

2)Το νερό του φράγματος αυτή τη στιγμή όπως βλέπετε και στις διάφορες φωτογραφίες, είναι πάρα πολύ βρώμικο διότι, η κοίτη του φράγματος μέσα στην οποία κατακαθίζουν όλες οι βρωμιές, παρ’ ότι έχουν περάσει 15 χρόνια περίπου από την κατασκευή του, δεν έχει καθαριστεί ούτε μία φορά από τότε. Μέσα στην λεκάνη του φράγματος υπάρχουν όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, μικρά και μεγάλα λάστιχα των μηχανημάτων από την εποχή που κατασκευάζονταν το έργο. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλά σάπια κλαδιά και κοπριές στις τσιμεντένιες γωνιές του, τα οποία κατεβάζουν τα όμβρια ύδατα. 

3) Η λεκάνη του φράγματος της Φανερωμένης δεν είναι κλεισμένη με συρματόπλεγμα γύρω-γύρω, όπως θα έπρεπε, ώστε να μην μπαίνουν μέσα κατσίκια και πρόβατα, τα οποία κάνουν τις ακαθαρσίες τους αλλά ενδέχεται να ψοφήσουν και μέσα στην λεκάνη. Αν δεν βρισκόμουνα εκεί, αυτό το πρόβατο της φωτογραφίας θα ψοφούσε μέσα στο νερό. Βέβαια τα νερά αυτά περνούν απ’ τα διυλιστήρια του Δήμου και καθαρίζονται, αλλά εγώ ποτέ δεν θα έπινα τέτοιο νερό, κάτω από τέτοιες συνθήκες, και συστήνω και σ’ εσάς να μην το πίνετε. Επίσης, τονίζω εδώ ότι δεν φταίνε οι βοσκοί της περιοχής που τα ζώα τους κατεβαίνουν στο φράγμα να πιούνε νερό. Φταίει αυτός που ενέκρινε την μελέτη αν δεν είχε περίφραξη, ή αυτός που παρέλαβε το έργο του φράγματος εάν είχε περίφραξη και αυτή δεν έγινε. 

Η νυν δημοτική πλειοψηφία στον βαθμό αρμοδιότητάς της, δεν έχει πράξει όσα όφειλε να πράξει στην συγκεκριμένη περίπτωση του φράγματος της Φανερωμένης και γι’ αυτόν τον λόγο την καταγγέλλω δημόσια.

Ιωάννης Φλώρου Μπαρδάνης
11η Ιουνίου της χρονιάς του 2018, 3:50 μμ