Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Βραβείο για την πρωτοβουλία Green Kiosk

Από το Παλέρμο της Σικελίας (σ.σ. έχει ιδιαίτερη σχέση με τη Νάξο λόγω …αποικιοκρατίας) ήρθε πρόσφατα μία πολύ σημαντική είδηση για τη Νάξο… Στις 19 Οκτωβρίου και στα πλαίσια των ετήσιων συναντήσεων της οργάνωσης Greening the Islands η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, ο Δήμος δηλαδή έλαβε μία ξεχωριστή διάκριση. Βραβεύτηκε στην κατηγορία «Απορρίμματα» για την πρωτοβουλία Green Kiosk…

Η πρωτοβουλία αφορούσε την εγκατάσταση και επίδειξη εννέα μονάδων πρωτότυπου για την ανακύκλωση αστικών στερεών αποβλήτων σε απομακρυσμένες περιοχές, κυρίως όμως στις Μικρές Κυκλάδες όπως άλλωστε βλέπετε και από την κεντρική φωτογραφία (στα Κουφονήσια το εν λόγω κοντέινερ). Το καινοτόμο σύστημα προσαρμόστηκε ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της τοπικής περιοχής και να αυξάνει τα ποσοστά ανακύκλωσης με τη λεπτή ταξινόμηση, τη συμπίεση και την πλύση διαφόρων ειδών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων.

Ένα πρόγραμμα που είναι στα 1,7 εκατομμύρια ευρώ και αποβλέπει την επεξεργασία των στερεών αποβλήτων στην πηγή, αποφεύγοντας τη συλλογή, μεταφορά και επεξεργασία στις κεντρικές εγκαταστάσεις ανάκτησης. Στην ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης διαφόρων τύπων ανακυκλώσιμων υλικών μέσω της δημιουργίας καινοτόμων πρωτοτύπων συστημάτων που λειτουργούν από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Και βέβαια, στο να γίνει η ανακύκλωση αποβλήτων μια οικονομικά ελκυστική επιλογή για απομακρυσμένες περιοχές.

Οπως αναφέρεται και στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης, τα μικρά νησιά που επιθυμούν να επιτύχουν πραγματική και μετρήσιμη πρόοδο στη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και τουρισμού μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν ένα σύνολο παγκόσμιων δεικτών για την εξέλιξη προς ένα "πράσινο μέλλον". Ο Παγκόσμιος Δείκτης που αναπτύχθηκε από την Οργάνωση Greening the Islands παραθέτει μια βαθμολογία για το πώς εφαρμόζουν τα μικρά νησιά - με βάση ένα συνόλου τεχνικών δεικτών που μετρούν την αποτελεσματικότητα των πραγματοποιούμενων ενεργειών.

Μάλιστα, σε ρόλο "πειράματος" τα νησιά Helgoland στη Γερμανία και τα νησιά Egadi, έξω από τη δυτική ακτή της Σικελίας, και τα οποία παρουσιάστηκαν στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Greening the Islands, σε συνεργασία με την Επιτροπή των Νήσων της CRPM, που πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας. Στην εκδήλωση αποδόθηκαν βραβεία που αναγνωρίστηκαν σε πέντε καινοτόμα σχέδια για βιώσιμα νησιά; Εκτός από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμητική διάκριση έλαβαν και: νησιά Pantelleria (Σικελία - Ιταλία) στην κατηγορία «Ενέργεια», η Μάλτα στην κατηγορία «Κινητικότητα», τα νησιά Helgoland (Γερμανία) στην κατηγορία «Υδάτινοι Πόροι» και τέλος εκ νέου η Μάλτα στην κατηγορία «ευαισθητοποίησης των πολτών μέσα από το πρόγραμμα «CSR Ινστιτούτο – Μαζί για την Αειφόρα Ανάπτυξη»

Δείτε περισσότερα στην σελίδα της Οργάνωσης Greenig the Islands