Νάξος: Ο ...γητευτής των αμμοθινών

Θα μπορούσε να είναι και τίτλος ταινίας «Ο μ… της ημέρας». Ναι γιατί όχι; Αλλά έχουμε τα προσωπικά δεδομένα. Και έτσι δεν θα του δώσουμε αυτό τον τίτλο. Θα του δώσουμε όμως έναν άλλο: του γητευτή των αμμοθινών…

Ξύπνησε ένα μεσημέρι από τη μεσημεριανή σιέστα του και είπε «δεν πάω να ξεμπουκώσω τη μηχανή μου; Εεεε και που καλύτερη περιοχή; Οι αλυκές. Κόσμος δεν έρχεται. Είναι και οι τύποι από το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής που φωνάζουν και δεν πατάει κανείς, το έδαφος είναι ιδανικό για να δοκιμάσω τις αντοχές της μηχανάρας μου (σ.σ. μου την πήρε ο μπαμπάς γιατί εγώ μόνο να σχολιάζω στα social και να πειράζω κανένα κοριτσάκι μπορώ έως τώρα) κι εάν μου πει και κανείς τίποτα θα του πω «ξέρεις ποιος είναι ο μπαμπάς μου ρεεεε»

Ε και το μπουμπούκι της τοπικής μας κοινωνίας (σ.σ. βλέπετε με την απαγόρευση μετακινήσεων δεν μπορούμε εύκολο να πούμε ότι είναι ξένος) γκάζωσε και όρμησε στη Λαγκούνα, το καταφύγιο Αγριας Ζωής … Και να οι σούζες και να οι διαδρομές μέσα στην προστατευόμενη περιοχή…  Κι εάν διέλυσε μερικές φωλιές πουλιών (βλ παρακάτω) τι έγινε; Εάν αλλοίωσε τις αμμοθίνες υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε; Πάντα υπάρχει μία καλή δικαιολογία από τον πρωταγωνιστή μας.

 Τι κι εάν φωνάζαμε όλοι τις προηγούμενες ημέρες για κάτι έξυπνους που πέταγαν πέτρες για να «σηκωθούν» τα φλαμίγκο και να τα βγάλουν φωτογραφίες;

Τι κι εάν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής είπαν ότι θα πάνε στην Εισαγγελέα και θα προχωρήσουν σε μηνύσεις…  

Μάλλον τα social media του φίλου μας δεν φτάνουν έως εκεί. Και έτσι έκανε τη βόλτα του. Ενδεχομένως να έριξε και μία κλεφτή ματιά όταν μπήκε και βγήκε στη περιοχή έτσι για να δει εάν τον βλέπει κανείς.

Αυτό που δεν ξέρει όμως, είναι ότι οι παρατηρητές κάθονται αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά ώστε να μην ενοχλούν τα πουλιά που ζουν αυτή τη περίοδο στα καταφύγια Αγριας Ζωής που έχουμε στο νησί.. Και την πάτησε. Τον έκαναν τσακωτό. Και τώρα; Θα πει το γνωστό «ο μπαμπάς μου γνωστός στη τοπική κοινωνία» ή «εεε εντάξει, μία φορά μπήκα, δεν έγινε και τίποτα»….  Καιρός να γίνει όμως.

Δεν ξέρω εάν πρέπει να τιμωρηθεί ο συγκεκριμένος για όλους, αλλά ίσως να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Σκληρό; Μπορεί, αλλά για μία ακόμη φορά αποδεικνύουμε ότι είμαστε ο χειρότερος εχθρός της φύσης…  

 

1.jpg

Φτιάχνουν φωλιές τα μικροπούλια (english text) 

Αυτά τα πανέμορφα πτηνά είναι ο ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius) και ο Θαλασσοσφυριχτής (Charadrius alexandrinus) . Τα μικρά αυτά παρυδάτια μικροπούλια από αυτές τις ήμερες έως και τους θερινούς μήνες φτιάχνουν τις φωλιές τους και μεγαλώνουν τα μικρά τους σε παράκτιες λιμνοθάλασσες και αμμοθίνες.

Φτιάχνοντας τις φωλιές τους στην άμμο ανάμεσα στη βλάστηση και πολύ καλά καμουφλαρισμένα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά τα αυγά ή ακόμη και τα μικρά τους να γίνονται θύματα κυρίως των τροχοφόρων που παρανόμως εισέρχονται σε αυτές τις κατά τα άλλα προστατευόμενες περιοχές αλλά και των πεζών που άθελά τους θα πατήσουν την φωλιά.

Άλλος ένας λόγος λοιπόν να μην εισερχόμαστε με τα οχήματα μας στις αμμοθίνες και την παραλία και ως πεζοί να ακολουθούμε τα μονοπάτια και να είμαστε προσεκτικοί , να σεβόμαστε το περιβάλλον καθώς συνυπάρχουμε και με άλλα πλάσματα.

The two beautiful birds pictured below are the Little-Ringed Plover (Charadrius dubius) and the Kentish Plover (Charadrius alexandrinus), small wading birds that start building their nests during this time until the summer months and raise their chicks close to lagoons and sand dunes.

By building their nests on the sand between low vegetation and well camouflaged (see the picture), the eggs and even the chicks become victims of vehicles, which drive through those sand dunes and beaches illegally, areas which are supposedly protected by law, but also by walkers who unwillingly step over the nests.

As a result, we ought not to pass through sand dunes or beaches with our vehicles and, as walkers, we ought to pay attention to our surroundings and respect the environment which we share with all creatures.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News