Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος: Ο ...γητευτής των αμμοθινών

Νάξος: Ο …γητευτής των αμμοθινών

|

Την ώρα που γίνεται μεγάλη κουβέντα για να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και να αναδείξουμε τις πανέμορφες περιοχές που έχουμε στη Νάξο έρχεται η προσγείωση …. Καλώς τον “γητευτή των αμμοθιών” και τις βόλτες που κάνει με τη μηχανή του στις αλυκές – η επίσκεψη από τα μικροπούλια και οι φωλιές που φτιάχνουν 

Θα μπορούσε να είναι και τίτλος ταινίας «Ο μ… της ημέρας». Ναι γιατί όχι; Αλλά έχουμε τα προσωπικά δεδομένα. Και έτσι δεν θα του δώσουμε αυτό τον τίτλο. Θα του δώσουμε όμως έναν άλλο: του γητευτή των αμμοθινών…

Ξύπνησε ένα μεσημέρι από τη μεσημεριανή σιέστα του και είπε «δεν πάω να ξεμπουκώσω τη μηχανή μου; Εεεε και που καλύτερη περιοχή; Οι αλυκές. Κόσμος δεν έρχεται. Είναι και οι τύποι από το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής που φωνάζουν και δεν πατάει κανείς, το έδαφος είναι ιδανικό για να δοκιμάσω τις αντοχές της μηχανάρας μου (σ.σ. μου την πήρε ο μπαμπάς γιατί εγώ μόνο να σχολιάζω στα social και να πειράζω κανένα κοριτσάκι μπορώ έως τώρα) κι εάν μου πει και κανείς τίποτα θα του πω «ξέρεις ποιος είναι ο μπαμπάς μου ρεεεε»

Ε και το μπουμπούκι της τοπικής μας κοινωνίας (σ.σ. βλέπετε με την απαγόρευση μετακινήσεων δεν μπορούμε εύκολο να πούμε ότι είναι ξένος) γκάζωσε και όρμησε στη Λαγκούνα, το καταφύγιο Αγριας Ζωής … Και να οι σούζες και να οι διαδρομές μέσα στην προστατευόμενη περιοχή…  Κι εάν διέλυσε μερικές φωλιές πουλιών (βλ παρακάτω) τι έγινε; Εάν αλλοίωσε τις αμμοθίνες υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε; Πάντα υπάρχει μία καλή δικαιολογία από τον πρωταγωνιστή μας.

 Τι κι εάν φωνάζαμε όλοι τις προηγούμενες ημέρες για κάτι έξυπνους που πέταγαν πέτρες για να «σηκωθούν» τα φλαμίγκο και να τα βγάλουν φωτογραφίες;

Τι κι εάν τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής είπαν ότι θα πάνε στην Εισαγγελέα και θα προχωρήσουν σε μηνύσεις…  

Μάλλον τα social media του φίλου μας δεν φτάνουν έως εκεί. Και έτσι έκανε τη βόλτα του. Ενδεχομένως να έριξε και μία κλεφτή ματιά όταν μπήκε και βγήκε στη περιοχή έτσι για να δει εάν τον βλέπει κανείς.

Αυτό που δεν ξέρει όμως, είναι ότι οι παρατηρητές κάθονται αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά ώστε να μην ενοχλούν τα πουλιά που ζουν αυτή τη περίοδο στα καταφύγια Αγριας Ζωής που έχουμε στο νησί.. Και την πάτησε. Τον έκαναν τσακωτό. Και τώρα; Θα πει το γνωστό «ο μπαμπάς μου γνωστός στη τοπική κοινωνία» ή «εεε εντάξει, μία φορά μπήκα, δεν έγινε και τίποτα»….  Καιρός να γίνει όμως.

Δεν ξέρω εάν πρέπει να τιμωρηθεί ο συγκεκριμένος για όλους, αλλά ίσως να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Σκληρό; Μπορεί, αλλά για μία ακόμη φορά αποδεικνύουμε ότι είμαστε ο χειρότερος εχθρός της φύσης…  

 

1.jpg

Φτιάχνουν φωλιές τα μικροπούλια (english text) 

Αυτά τα πανέμορφα πτηνά είναι ο ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius) και ο Θαλασσοσφυριχτής (Charadrius alexandrinus) . Τα μικρά αυτά παρυδάτια μικροπούλια από αυτές τις ήμερες έως και τους θερινούς μήνες φτιάχνουν τις φωλιές τους και μεγαλώνουν τα μικρά τους σε παράκτιες λιμνοθάλασσες και αμμοθίνες.

Φτιάχνοντας τις φωλιές τους στην άμμο ανάμεσα στη βλάστηση και πολύ καλά καμουφλαρισμένα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) έχει ως αποτέλεσμα πολύ συχνά τα αυγά ή ακόμη και τα μικρά τους να γίνονται θύματα κυρίως των τροχοφόρων που παρανόμως εισέρχονται σε αυτές τις κατά τα άλλα προστατευόμενες περιοχές αλλά και των πεζών που άθελά τους θα πατήσουν την φωλιά.

Άλλος ένας λόγος λοιπόν να μην εισερχόμαστε με τα οχήματα μας στις αμμοθίνες και την παραλία και ως πεζοί να ακολουθούμε τα μονοπάτια και να είμαστε προσεκτικοί , να σεβόμαστε το περιβάλλον καθώς συνυπάρχουμε και με άλλα πλάσματα.

The two beautiful birds pictured below are the Little-Ringed Plover (Charadrius dubius) and the Kentish Plover (Charadrius alexandrinus), small wading birds that start building their nests during this time until the summer months and raise their chicks close to lagoons and sand dunes.

By building their nests on the sand between low vegetation and well camouflaged (see the picture), the eggs and even the chicks become victims of vehicles, which drive through those sand dunes and beaches illegally, areas which are supposedly protected by law, but also by walkers who unwillingly step over the nests.

As a result, we ought not to pass through sand dunes or beaches with our vehicles and, as walkers, we ought to pay attention to our surroundings and respect the environment which we share with all creatures.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δανακός: “Γιατρικό” για τον “γεροπλάτανο” και οι υπόλοιπες δράσεις

Μέσω άρθρου από την γεωπόνο Νίκη Κεφαλά βλέπουμε τις εξελίξεις γύρω από τον "γεροπλάτανο" του Δανακού...

Ενδοκυκλαδικά: Τροποποίηση δρομολογίου “Σαόνησος” λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Δείτε πως διαμορφώνεται το δρομολόγιο (19-20 Μαρτίου) του "Σαόνησος" λόγω κακών καιρικών συνθηκών (πίνακας)

Το εγκώμιο της Τήνου πλέκει o Guardian

Αυτό το ελληνικό νησί εξυμνεί ο «Guardian» και προτείνει διακοπές εκεί την άνοιξη

ΑΔΜΗΕ – Καλώδιο μήκους 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτήσει τα Δωδεκάνησα

ΑΔΜΗΕ – Με υποθαλάσσιο καλώδιο 560 χλμ. θα ηλεκτροδοτηθούν τα Δωδεκάνησα - Το χρονοδιάγραμμα της ...αυτονομίας

Κύθνος: Το Αιολικό Εργοστάσιο και ο πετρελαϊκός κολοσσός Total

Ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός TOTAL απειλεί το νησί της Κύθνου με αιολικό εργοστάσιο! - Η αντίδραση του Δήμου

ΠΝΑι: Οι επιχειρηματίες έχουν τον πρώτο λόγο και καταθέτουν την άποψή τους

The Rhodes Co-Lab: Στην plastic-free εποχή η γνώμη των τοπικών επιχειρήσεων μετράει

Σαντορίνη: Παράταση για οικοδομικές εργασίες και βέβαια πρόστιμα

Έως και 3.600 ευρώ θα καλούνται να πληρώσουν όσοι θα παραβούν τον κανονισμό Καθαριότητας και Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air