Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος - Πλάκα: Τρία "ενωμένα" σπίτια με απόλυτη ιδιωτικότητα

Νάξος – Πλάκα: Τρία “ενωμένα” σπίτια με απόλυτη ιδιωτικότητα

|

Το «20° houses» βρίσκεται μπροστά από την παραλία της Πλάκας, στο νησί της Νάξου. Ιδιαίτερα δημοφιλές σημείο, ο σχεδιασμός ενός συγκροτήματος που να σέβεται την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τη ζωή στο νησί, αποτέλεσαν την αφετηρία.

«20° houses». Αυτό το όνομα επέλεξε να δώσει το γραφείο Modulus Architecture σε ένα συγκρότημα κατοικιών, για να αποδώσει καλύτερα την εικόνα που μπορεί να θαυμάσει κανείς βλέποντας τα τρία ενωμένα αλλά και ανεξάρτητα σπίτια.

«Τα βασικά ζητούμενα όσον αφορά το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου, ήταν ο σχεδιασμό τριών κατοικιών, εκ των οποίων οι δυο θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερες και να διαμορφώνονται σε δυο στάθμες, ενώ η τρίτη, ισόγεια και λίγο μικρότερη.

Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψιν ότι θέα προς το παραθαλάσσιο μέτωπο θα είχαν μόνο οι διώροφες κατοικίες, αποφασίσαμε να τις τοποθετήσουμε στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, η οποία έχει πιο καθαρή θέα προς τη θάλασσα χωρίς πολλά εμπόδια. Έτσι, ξεκίνησε η συνθετική διαδικασία με μια απλή γραμμή πάνω στην οποία θα σχηματίζονταν οι κατοικίες. Στην συνέχεια αυτή η γραμμή έσπασε και στράφηκε κατά 20°, στην ανατολική της πλευρά, ώστε να είναι σχεδόν παράλληλη με την ακτογραμμή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι διώροφες κατοικίες, που τοποθετήθηκαν σε αυτή τη στρέψη, να έχουν ανεμπόδιστη και άμεση ορατότητα προς το παραλιακό μέτωπο.

naxos-plaka1.jpgΠαράλληλα, αυτή η χειρονομία εισήγαγε έναν νέο κάναβο στην ευρύτερη σύνθεση, ο οποίος δημιούργησε πιο ενδιαφέρουσες ποιότητες τόσο στον εξωτερικό όσο και στον εσωτερικό χώρο, καθώς ήρθε να «σπάσει» την ορθοκανονικότητα. Κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε και το όνομα αυτού του έργου», εξηγεί στο iefimerida η Κατερίνα Στρίκη – Μαγιάκη, επικεφαλής αρχιτέκτονας της Modulus Architecture.

«Σε αυτό το έργο, ο κύριος σκοπός μας, ήταν να σχεδιάσουμε τρεις ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες, σε ένα συγκρότημα, μπροστά από την παραλία της Πλάκας, στο νησί της Νάξου. Οι δύο από αυτές θα έπρεπε να είναι παρόμοιες και πιο προνομιούχες από την τρίτη. Η ενσωμάτωση στο κυκλαδίτικο τοπίο, η ιδιωτικότητα και οι υπαίθριοι χώροι μεγάλης κλίμακας ήταν μερικές από τις βασικές απαιτήσεις.», περιγράφει η Κατερίνα Στρίκη – Μαγιάκη.

Ο σχεδιασμός ξεκινάει από μία απλή γραμμή η οποία φιλοξενεί τις τρεις κατοικίες. Για την καλύτερη εκμετάλλευση της θέας προς τη θάλασσα, αλλά και για μέγιστη ιδιωτικότητα μεταξύ τους, η γραμμή σπάει και στρέφεται κατά 20ο. Πέτρινα τοιχία σχηματίζουν τις κατοικίες ενώ, τοποθετημένα εγκάρσια, χωρίζουν τις ιδιοκτησίες διασφαλίζοντας ιδιωτικότητα δημιουργώντας παράλληλα περάσματα και εσωστρεφείς χώρους.

Τα σπίτια σχεδιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε η ζωή να εκτυλίσσεται έξω από αυτά. Τα μεγάλα ανοίγματα στο ισόγειο δίνουν τη δυνατότητα να ενοποιείται το εσωτερικό με το εξωτερικό, κάνοντας ασαφή τα όρια μεταξύ τους. Στις διώροφες κατοικίες προσφέρεται η δυνατότητα απευθείας πρόσβασης στην αυλή, μετατρέποντάς τη στον κύριο χώρο των κατοικιών.

Επίκεντρο του εξωτερικού χώρου είναι το υδάτινο στοιχείο, μία ενιαία γραμμή, που, άλλοτε ως φιλμ νερού και άλλοτε ως πισίνα, δημιουργεί διαφορετικές εμπειρίες. Τοποθετείται στο κέντρο της σύνθεσης, ώστε όλες οι υπαίθριες λειτουργίες να οργανώνονται γύρω του και οι χρήστες να είναι σε άμεση και συνεχή επαφή με αυτό. 

naxos-plaka3.jpg
Στην μπροστινή αυλή κάθε κατοικίας, τοποθετούνται όλες οι απαραίτητες χρήσεις όπως καθιστικό, τραπεζαρία, barbeque και kitchenette, δίνοντας ζωή στον εξωτερικό χώρο και φιλοξενώντας την καθημερινή ζωή των χρηστών. Η σκίαση, απαραίτητη για τη ζωή έξω, επιτυγχάνεται με ξύλινες πέργκολες που ακολουθούν τις χαράξεις της σύνθεσης και σε συνδυασμό με τα πέτρινα τοιχία δημιουργούν χώρους χωρίς να καταλαμβάνουν μεγάλο όγκο και να κυριαρχούν στο τοπίο. 


Τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται, η πέτρα και το ξύλο, σε συνδυασμό με τους απλούς λευκούς όγκους, δίνουν την αίσθηση του κυκλαδίτικου τοπίου το οποίο, μέσα από την όλη σύνθεση και τις καθαρές γραμμές, μεταφράζεται και αναπαράγεται με έναν πιο μοντέρνο και σύγχρονο τρόπο.

Πρόθεση είναι τα σπίτια να παρέχουν την επιλογή της ιδιωτικότητας
Πώς, όμως, ένα συγκρότημα κατοικιών μπορεί να προσφέρει στους ιδιοκτήτες του το δικαίωμα επιλογής του βαθμού «ιδιωτικότητας» που επιθυμούν. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους Modulus Architecture.

«Όταν αναλάβαμε το συγκεκριμένο project, πληροφορηθήκαμε από τους πελάτες μας ότι οι τρεις κατοικίες θα έπρεπε να σχεδιαστούν ενωμένες, με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση τους. Λαμβάνοντας αυτό σαν δεδομένο, η μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν η επίτευξη της ιδιωτικότητας.

Για την επίλυση αυτού του ζητήματος, αρχίσαμε με την χωροθέτηση των εισόδων των τριών κατοικιών στο πίσω μέρος του οικοπέδου, έτσι ώστε οι μπροστά, ιδιωτικές αυλές να μην είναι ορατές κατά την είσοδο στο οικόπεδο. Παράλληλα, διαμορφώσαμε μια πίσω όψη, φρουριακού χαρακτήρα, με πολύ μικρά ανοίγματα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τις λειτουργικές ανάγκες αερισμού των κατοικιών. Το γεγονός αυτό, ενισχύει το στοιχείο της ιδιωτικότητας από τη μια, καθώς το ίδιο το κτίριο λειτουργεί ως όριο, αλλά αντιμετωπίζει και τον δυσμενή προσανατολισμό αυτής της όψης προς τον Βορρά. Τέλος, με την χρήση εγκάρσιων, πέτρινων τοιχίων εξασφαλίστηκε η ιδιωτικότητα μεταξύ των κατοικιών και ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν τρεις εσώστρεφες και προστατευμένες αυλές που φιλοξενούν ποικίλες χρήσεις», αναφέρει η Κατερίνα Στρίκη – Μαγιάκη.

naxos-plaka2.jpgΕσωτερικά, γήινα χρώματα, φυσικά υλικά και ελάχιστα διακοσμητικά αντικείμενα συμβάλλουν στη χωρική προσωπικότητα, διατηρώντας παράλληλα μια αισθητική καθαρή και ανέπαφη.

Το λευκό χρώμα, το γκρι, το ξύλο, τα μεγάλα ανοίγματα, οι σκάλες χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την αρχιτεκτονική έννοια, δημιουργώντας καθαρές επιφάνειες κι ένα περιβάλλον που ενσωματώνει αρμονικά μια σύγχρονη πολυτέλεια.

Ταυτότητα έργου:
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
Modulus Architecture

Αρχιτέκτονες: Βασιλική Δερμιτζάκη, Κατερίνα Στρίκη-Μαγιάκη, Κατερίνα Τσίτσιβα

Συνεργάτες: Veronis – Lagogiannis – Naxos Real Estate

3D Visualisation: Modulus Architecture  

 

Με πληροφορίες από τη σελίδα iefimerida.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργόραμα: Από τη στήριξη στη δέσμευση και από το όραμα στην ελπίδα

Το ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ αποτελεί μια πρωτοποριακή και μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα -από τα κάτω- πρωτοβουλία, που ξεκίνησαν οι αλιείς της Αμοργού δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον των θαλασσών μας

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

ΣΥΡΙΖΑ – Σύρος: Το πρόγραμμα του Κασσελάκη στην “Αρχόντισσα των Κυκλάδων”

Ποιο είναι το πρόγραμμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Σύρο - Πότε έρχεται στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες

Σαντορίνη – Ηφαίστεια: Ερευνητές παρουσιάζουν μελέτες και συμπεράσματα

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων- μέλη της ωκεανογραφικής αποστολής 398 του Διεθνούς Προγράμματος Εξερεύνησης των Ωκεανών (IODP) θα συναντηθεί στη Σαντορίνη το διάστημα 20-25 Απριλίου - Αύριο (21/05) η κύρια εκδήλωση στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο

Blue Star Ferrries: Εκτακτα δρομολόγια πλοίων ενόψει Πάσχα προς Αμοργό

Έκτακτα δρομολόγια για Αμοργό από την Blue Star Ferries τις ημέρες του Πάσχα - Τι αναφέρει ο κος Καραϊσκος

Minoan Lines: Ετοιμάζεται για παραγγελία δύο νέων επιβατικών πλοίων

Θα έχουν μεταφορική ικανότητα 2.500 επιβατών και θα έχουν πολλά περισσότερα κρεβάτια - Επίσης θα διαθέτουν μεγαλύτερα γκαράζ 3.000 γραμμικών μέτρων έναντι 1.800 που έχουν τα σημερινά πλοία του ομίλου

National Geographic: Τρία νησιά των Κυκλάδων που ποντάρουν στην γαστρονομία

Το "National Geographic" αναδεικνύει τον ξεχωριστό χαρακτήρα των Κυκλάδων με έμφαση στη γαστρονομία

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δείτε τι εταιρίες

Πως τα 50 ευρώ έγιναν 37 μέσα σε δύο χρόνια και άλλοι ελληνικοί …μύθοι

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει τα δρώμενα της εβδομάδας που μας πέρασαν μέσα από τις ιστορίες για ...δράκους. Τα Τέμπη, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ιράν αλλά και η Ακρίβεια με την Ελλάδα να επιμένει ότι ανήκει στη Δύση ...

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...