Νάξος: πρόσκληση ενημέρωσης (17/01) για το Πρόγραμμα InterregMed Consume-Less

Μέσα Νοεμβρίου και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης ταξιδεύει στην Μάλαγα της Ισπανίας όπου είχε σειρά συναντήσεων με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg Med: CONSUME-LESS: «Κατανάλωσε λιγότερο στις Μεσογειακές Τουριστικές Κοινότητες». Ο γενικός στόχος του έργου είναι η ενίσχυση της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την ανάπτυξη βιώσιμου και υπεύθυνου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στις παράκτιες και γειτονικές θαλάσσιες περιοχές στην περιοχή της Μεσογείου.

Μάλιστα, στην Μάλαγα, μάθαμε ότι ο κος Μαργαρίτης είχε πάρει μέρος και σε συνάντηση που είχε ως σημείο αναφοράς εργαστήριο για τη δημιουργία ενός οικολογικού σήματος, με σύνθημα «Καταναλώνουμε λιγότερο», που θα τοποθετηθεί σε καταστήματα και τουριστικά κέντρα που ακολουθούν τη φιλοσοφία του έργου. Και εκεί επίσης έγινε γνωστό ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει επιλεγεί να συμμετάσχει ως Δήμος Πιλοτικής Εφαρμογής του Προγράμματος όπου θα υπάρχει η  ορθή διαχείριση ενέργειας, νερού και αποβλήτων με την ενεργό εμπλοκή παρόχων τουριστικών υπηρεσιών καθώς και την ενημέρωση του κοινού μέσω εκστρατειών που θα βασίζονται στη χρήση καινοτόμων λύσεων. Έργο που θα έχει διάρκεια έως και τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2.635.000 ευρώ. 

Και σήμερα; Διαβάζουμε ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων θα προχωρήσει σε ενημερωτική εκδήλωση για το Πρόγραμμα InterregMed Consume-Less «Καταναλώνουμε λιγότερο στις Μεσογειακές Τουριστικές Κοινότητες» Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου και στις 1 το μεσημέρι στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου… 

Και όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση «Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης είναι η πληροφόρηση και η προώθηση  του προγράμματος Consume-Less και του αντίστοιχου σήματος στις Τουριστικές Επιχειρήσεις του  Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει βασικό του σκοπό να προτείνει δράσεις για την υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας και νερού, καθώς και τη μείωση της δημιουργίας αποβλήτων στις Μεσογειακές Τουριστικές Περιοχές. Με τις δράσεις αυτές που θα αναληφθούν τόσο από το Δήμο μας, όσο και από τις Τουριστικές Επιχειρήσεις που θα θελήσουν να συμμετέχουν και να αναδειχθούν ως Consume-Less επιχειρήσεις, στοχεύουμε στη σημαντική μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο μέσω μιας ολοκληρωμένης και κοινής στρατηγικής για τη βιώσιμη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα ενημερωθούν αναλυτικά για τα οφέλη που θα αποκομίσουν ως Consume-Less επιχειρήσεις και τις ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε να γίνουν κάτοχοι  του σήματος Consume-Less και θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τυχόν ερωτήματα που μπορεί να τις απασχολούν. 

Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Consume-Less είναι :
• Ξενοδοχεία και καταλύματα-Ενοικιαζόμενα Δωμάτια
• Καφέ
• Εστιατόρια
• Καταστήματα φαγητού και χειροτεχνίας-Παντοπωλεία
• Camping (κάμπινγκ)
που εδρεύουν στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. 

Καλούμε λοιπόν όλους τους ενδιαφερόμενους να παρευρεθούν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλ. 22853 60138 (Δημήτρης Κουκουζής) και στο e-mail [email protected]"