Νάξος: Στην περιοχή της Λαγκούνας εντοπίστηκε ρύπανση από μαζούτ

Μοιάζει με αστείο ε; Την ημέρα που ανακοινώνεται η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης σε όλη την Ευρώπη, στη Νάξο έχουμε μετά από αρκετό καιρό εντοπισμό κηλίδας σε ακτή που έχει σχέση με μόλυνση από ρύπανση ελέω μαζούτ… Η παραλία όπως βλέπετε είναι έξω από την Πόλη της Νάξου, στο αεροδρόμιο και μιλάμε για την περιοχή της Λαγκούνα και το σύνολο της Βόρειας Ακτής στις Αλυκές…

Το ευχάριστο είναι ότι άμεσα κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός αντίδρασης υπό τις οδηγίες του Λιμενικού Σώματος, όμως το ερώτημα παραμένει «πως βρέθηκε το μαζούτ στην εν  λόγω περιοχή»… Και αναφερόμαστε σε μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως μία από τις ωραιότερες στην Ελλάδα για προπόνηση σε επίπεδο σερφ και ιστιοσανίδας με δεκάδες αυτή τη περίοδο αθλητές ή λάτρεις των θαλασσίων σπορ να είναι μόνιμα στη θάλασσα…

Η εικόνα της Ελλάδας 

Από εκεί και πέρα με βάση τα πρώτα στοιχεία,  εξαιρετικής ποιότητας είναι το 95,9% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, η χώρα μας καταλαμβάνει την τέταρτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά διεκδικεί το «χρυσό»... στα σημεία, καθώς στις τρεις πρώτες χώρες –το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Κύπρο– εξετάστηκε πολύ μικρός αριθμός κολυμβητικών περιοχών. Η έκθεση αφορά τις 28 χώρες της Ε.Ε., την Ελβετία και την Αλβανία.  Στην Ελλάδα το 2017 εξετάστηκαν 1.598 σημεία (μόλις τρία σε ποταμούς ή λίμνες, τα υπόλοιπα στη θάλασσα) για μια περίοδο πέντε μηνών. Σύμφωνα με την έκθεση, το 97% των υδάτων είναι καλής ή εξαιρετικής ποιότητας. Στην έκθεση αναφέρεται και η ρύπανση στον Σαρωνικό Κόλπο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν κλειστά για το κοινό για διάστημα δύο μηνών 11 σημεία κολύμβησης.

Η χώρα μας καταλαμβάνει με ποσοστό 95,9% την τέταρτη θέση στην Ε.Ε. στα νερά άριστης ποιότητας, μετά το Λουξεμβούργο (100%), τη Μάλτα (98,9%) και την Κύπρο (97,3%). Σε αυτές τις τρεις χώρες, όμως, εξετάστηκε πολύ μικρότερος αριθμός σημείων: 12 στο Λουξεμβούργο, 87 στη Μάλτα και 113 στην Κύπρο. Την πέμπτη θέση καταλαμβάνει η Αυστρία (95,1%, 263 θέσεις) και την έκτη η Κροατία (93,5%, 976 θέσεις). Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, όπου μόλις το 44,2% των σημείων κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας, η Ρουμανία με 50% και η Αλβανία με 54,9%.

Οι τρεις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό υδάτων κακής ποιότητας είναι η Ιταλία (79 σημεία), η Γαλλία (80 σημεία) και η Ισπανία (38 σημεία). Το υψηλότερο ποσοστό υδάτων κακής ποιότητας έχουν η Εσθονία (7,4%), η Ιρλανδία (7,4%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3,3%).