Νάξος: Συλλογική προσπάθεια ο σεβασμός στο περιβάλλον (video)

Ξεκίνησε η «Εκστρατεία Ενημέρωσης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και του Ευρύτερου Κοινού για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και τις Επιστήμες» προχθές, στο Φιλώτι της Νάξου, που αποτελεί τον 14ο και τελευταίο σταθμό της Εκστρατείας που πραγματοποίησε η HELMEPA από το 2014, με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Lloyd's Register Foundation (LRF).

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερώσει μαθητές και δασκάλους για τις θεματικές ενότητες της εκστρατείας και να εμπνεύσει τα νέα παιδιά στη χώρα μας να ασχοληθούν με τις επιστήμες, τη μηχανική και τις νέες τεχνολογίες που υπάρχουν στην υπηρεσία του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας.

Ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση

Σε ζεστή ατμόσφαιρα έγινε η εναρκτήρια εκδήλωση, με την οποία η τοπική κοινωνία υποδέχτηκε τη HELMEPA στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου-Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη, όπου φιλοξενείται για δύο εβδομάδες (έως και την 24η Νοεμβρίου) η περιβαλλοντική έκθεση της Εκστρατείας. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Α. Τζιώτης, αναφέρθηκε στη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης των μαθητών και ευχαρίστησε θερμά τη HELMEPA και το Lloyd’s Register Foundation που συμπεριέλαβαν τη Νάξο στην Εκστρατεία, με επίκεντρο το Φιλώτι.

Εκ μέρους της HELMEPA, ο κ. Κ. Τριανταφύλλου παρουσίασε την μέχρι τώρα εξέλιξη της τριετούς Εκστρατείας, που ξεκίνησε το 2014 στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά και κατόπιν επισκέφθηκε κατά σειρά Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αίγινα, Κόρινθο, Λουτράκι, Χίο, Σάμο, Σκιάθο, Πόρο, Αίγιο, Σπάρτη, Κάρυστο και Μαρμάρι, πριν καταλήξει στη Νάξο.

Στη συνέχεια, ως αναγνώριση της συμβολής του κ. Γ. Ανωμερίτη στη διοργάνωση της Εκστρατείας στη Νάξο, η HELMEPA του απένειμε αναμνηστικό λεύκωμα για τους βυθούς των ελληνικών θαλασσών, που θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του Συλλόγου που φέρει το όνομά του. Ευχαριστώντας τη HELMEPA και μιλώντας με θερμά λόγια για το έργο της, ο κ. Ανωμερίτης τόνισε την ανάγκη να σεβόμαστε το περιβάλλον και να προστατεύουμε θάλασσες και ωκεανούς, προσπάθεια που θα πρέπει να είναι συλλογική, αλλά να στηρίζεται ταυτόχρονα στην ατομική ευθύνη του καθενός μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Παροναξίας κκ Καλλίνικου  διά του εκπροσώπου του Αρχιμανδρίτη κ Δωροθέου  ενώ ακολούθησε λιτός μπουφές που προσέφερε η HELMEPA στους προσκεκλημένους. Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους καλεσμένους είδαμε τον γιατρό και πολιτευτή Κυκλάδων με τον ΔΗΣΥ κο Βλασερό αλλά και τους εκπαιδευτικούς του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου που είχε τη τιμή να είναι το πρώτο που άνοιξε το χορό των επισκέψεων στην Εκθεση 

Υπό την αιγίδα του Δήμου Νάξου

Οι ενημερωτικές δράσεις της Εκστρατείας στη Νάξο έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και υλοποιούνται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων. Στην έκθεση στο Φιλώτι θα μεταφερθούν με έξοδα της Εκστρατείας οι 1.050 μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων του νησιού. Eπίσης, την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο για εκπαιδευτικούς στο Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης», στη Χώρα Νάξου, όπου θα υπάρξει ενημέρωση για πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στις θεματικές ενότητες της Εκστρατείας.