Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΝάξος: Συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ... τεχνητός υδροβιότοπος

Νάξος: Συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και … τεχνητός υδροβιότοπος

|

Η πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μας έδωσε και είδηση: Συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την εγκατάσταση καινοτόμου “πράσινου” τεχνητού υδροβιότοπου μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος – Ποια είναι τα μέλη τςη επιτροπής

Ορίστε που δεν έχουμε εξελίξεις και δράσεις από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…. Μία καινοτόμος πρωτοβουλία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου αναμένεται να εφαρμοστεί στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος (οπότε 100% κάλυψη) που ως στόχο έχει την ανάπτυξη “πράσινων” και κοινωνικών συστημάτων.

Με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου), στην “εκπνοή” της προθεσμίας, ο Δήμος ενέκρινε την από 19/01 πρόταση που είχε δεχτεί από το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας (ΕΥΤ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με την οποία ζητούνταν η συμμετοχή του Δήμου σε Ευρωπαϊκή Ερευνητική πρόταση σε συνεργασία με το ΕΜΠ και στόχο τη δημιουργία τεχνητού υδροβιότοπου από επεξεργασία λυμάτων βιολογικού καθαρισμού. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και η σχετική ομάδα έργου που αποτελείται από τους: Μανώλης Πολυκρέτης (αντιδήμαρχος), Μιχάλης Τριαντάφυλλος, Δημήτρης Γρυλλάκης και Νίκος Κονδύλης…  (δείτε στο τέλος του άρθρου την σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με τη μορφή pdf)

Καθαρισμός λυμάτων, χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και επαναχρησιμοποίηση του νερού

Σύμφωνα με την πρόταση που υπογράφει ο Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, κ. Σίμος Μαλαμής, «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετέχει στην ευρωπαϊκή πρόταση GUIDER, στο πλαίσιο της προκήρυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής H2020-LG-GD-2020 με θέμα: “Καινοτόμα Πακέτα για Ευρωπαϊκές κλιματικά ανθεκτικές περιοχές (ΙΑ), με προθεσμία υποβολής 26 Ιανουαρίου 2021. Η πρόταση αυτή συντονίζεται από το ερευνητικό κέντρο CARTIF που βρίσκεται στην πόλη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας και έχει διάρκεια 4 έτη. Η πρόταση, έχει ως στόχο να αναπτύξει πράσινα και κοινωνικά συστήματα προκειμένου να προωθηθεί η περιφερειακή εφαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Εφόσον εγκριθεί, η εκκίνηση του προγράμματος αναμένεται περίπου στα τέλη του 2021». Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΜΠ προσκάλεσε το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να συμμετέχει στη συγκεκριμένη πρόταση ως εταίρος.

Όπως διευκρινίζεται στο αίτημα, «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έχει την ευθύνη να αναπτύξει δράσεις για την αξιοποίηση των διαθέσιμων υδατικών πόρων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα έλλειψης νερού, όπως οι Κυκλάδες. Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε για την περίπτωση της Νάξου να αναπτύξουμε ένα καινοτόμο τεχνητό υδροβιότοπο, δυναμικότητας 30-50 κυβικών μέτρων/ημέρα, που θα επεξεργάζεται μέρος από τα λύματα υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού του νησιού. Η τεχνολογία που θα εφαρμοστεί απαιτεί μία έκταση περίπου 40 τετραγωνικών μέτρων και προτείνεται να εγκατασταθεί σε διαθέσιμο χώρο σε υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του νησιού».

Ο καθηγητής, κ. Μαλαμής, τονίζει, πως «η πράσινη αυτή τεχνολογία θα συντελέσει στον αποτελεσματικό καθαρισμό των λυμάτων, έχει πολύ χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις και θα επιτρέψει την επαναχρησιμοποίηση του νερού σε παρακείμενη αγροτική έκταση. Η επεξεργασμένη εκροή θα υφίσταται απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία και μέρος της θα αξιοποιείται για την άρδευση ενός στρέμματος καλλιέργειας. Σημειώνεται, ότι πέραν της εξοικονόμησης νερού για χρήση στη γεωργία τα οφέλη θα περιλαμβάνουν επίσης και μείωση των απαιτήσεων σε λιπάσματα», ενώ σημειώνει, πως «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη, τη λειτουργία και τη βελτιστοποίηση της καινοτόμου μονάδας».

Τέλος, αποσαφηνίζεται, ότι «η πρόταση, εφόσον εγκριθεί, θα χρηματοδοτηθεί 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επομένως όλα τα έξοδα του Δήμου για το Πρόγραμμα καλύπτονται από αυτό. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το Δήμο Νάξου ανέρχεται σε 120.000 ευρώ και περιλαμβάνει έξοδα προσωπικού, ταξιδιών, αναλώσιμων, μικρά έργα διοχέτευσης λυμάτων από την υφιστάμενη εγκατάσταση στην πιλοτική μονάδα, δράσεις δημοσιοποίησης/διάχυσης του προγράμματος (ημερίδες, συναντήσεις κλπ)».

Αναζήτηση αποτελεσματικών καινοτόμων συστημάτων

Η ανοικτή πρόσκληση του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (European Green Deal), στόχος της οποίας είναι να μετατρέψει την Ευρώπη σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία με μια σύγχρονη, οικονομικά αποδοτική και ανταγωνιστική οικονομία χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει, ότι «για να απελευθερωθεί ο άνθρακας από την Ευρώπη, οι χερσαίες και υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να καταστούν η κύρια πηγή ενέργειας, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού ενεργειακού συστήματος. Η έρευνα και η καινοτομία χρειάζονται για να μπορέσουμε να επιτύχουμε έναν πλήρη μετασχηματισμό του συστήματος και να συνειδητοποιήσουμε τη φιλοδοξία άλλων πολιτικών της ΕΕ, όπως ο καθαρός πλανήτης για όλους, το σχέδιο SET και η νέα στρατηγική κυκλικής οικονομίας και να συμβάλουμε στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (ιδίως SDG 7 προσιτή και καθαρή ενέργεια και SDG 9 Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές)».

Δεδομένου ότι η πρόσκληση περιέχει δύο υποκατηγορίες, για την πρώτη, που αφορά σε ανάπτυξη χερσαίων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενσωμάτωσή τους στο ενεργειακό σύστημα, τα έργα θα πρέπει να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις είτε για τηλεθέρμανση ή/και συστήματα ψύξης ή για Combined Heat & Power (CHP), οι οποίες επιτρέπουν την ικανοποίηση ενός σημαντικού ή πιθανώς συνολικού μεριδίου της ενεργειακής ζήτησης μέσω του συνδυασμού διαφορετικών πολύ αποδοτικών χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα έργα θα πρέπει να συνδυάζουν τουλάχιστον δύο ή περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή/και δύο ή περισσότερες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, στις υποψήφιες προτάσεις, «θα πρέπει να εξεταστεί η βελτιστοποίηση όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων λύσεων, καθώς και η προσαρμοστικότητα στα υπάρχοντα συστήματα για μια αντιπροσωπευτική ποικιλία συνθηκών δικτύου στην ΕΕ. Τα έργα θα πρέπει να αξιολογούν τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων λύσεων από περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική άποψη και θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις των τελικών χρηστών».

Η Επιτροπή κρίνει ότι οι προτάσεις που αιτούνται χρηματοδότηση μεταξύ 3 και 6 εκατομμυρίων ευρώ μπορούν να επιτρέψουν την αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται η πιθανότητα υποβολής και επιλογής προτάσεων που αιτούνται άλλα ποσά.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – Μύκονος: Μεγάλη πτώση στην αεροπορική επιβατική κίνηση

Πτώση (διψήφιος ο αριθμός) στην αεροπορική επιβατική κίνηση για Μύκονο και Σαντορίνη - Αντίθετα ανεβαίνει η Ρόδος

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Το νέο σχέδιο για “πράσινη” ακτοπλοϊα, επηρεάζει τις άγονες γραμμές;

Μελέτες για τις άγονες γραμμές στο πλαίσιο ΣΔΙΤ – Πρωτοβουλίες για «πράσινη ακτοπλοΐα»

Ναυαγοσώστες: Η κλιματική κρίση προκαλεί κάλυψη των ακτών για περισσότερους μήνες

Ο πνιγμός τουρίστα στα Χανιά την Κυριακή φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για ναυαγοσωστική κάλυψη περισσότερους μήνες τον χρόνο. Ηδη το Σαββατοκύριακο οι υψηλές θερμοκρασίες οδήγησαν πολλούς στις παραλίες της χώρας

“Olympic Champion Jet”: Το νέο .. ταχύπλοο της SeaJets και σε ποιο δρομολόγιο θα το δούμε φέτος

Το Santorini Palace έφυγε, το Olympic Champion Jet έρχεται.. που θα δρομολογηθεί;

Ελλάδα: Συνεχόμενα ρεκόρ επισκεπτών αλλά με υποδομές της δεκαετίας του 70 (!!!)

Παρωχημένα τα λιμάνια στα νησιά και στα περιφερειακά αεροδρόμια - Πάρος και Νάξος τα μεγαλύτερα παραδείγματα με βάση τις υποδομές τους

Ευρωεκλογές – Debate… γιοκ για φέτος

Μπορεί να ήθελε το ΠΑΣΟΚ ένα debate όπως η Κυβέρνηση έχει διαφορετική άποψη

Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα: Σε Νάξο, Πάρο και Σύρο θα δημιουργηθεί δυναμικότητας 250 MW

Πριν το Πάσχα η ΚΥΑ για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα – Σε ποιές 5 περιοχές θα γίνουν

Blue Star Ferries: Αναχώρηση λίγο πριν τα μεσάνυχτα για το “Blue Star Naxos” προς Παροναξία – Μικρές Κυκλάδες

Ημέρα απεργίας αλλά αρκετά είναι τα πλοία που θα φύγουν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης για τους προορισμούς τους - Δείτε το πρόγραμμα των πλοίων της Blue Star Ferries

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί

Γάλλοι Chef “ερωτεύτηκαν” τα τοπικά προϊόντα της Νάξου, τα εντάσσουν στο μενού πολυτελούς εστιατορίου

Γάλλοι Chef βρέθηκαν στη Νάξο ... Απόλαυσαν τοπικά προϊόντα στο κτήμα "Κάμπονες" με την γιαγιά Ιουλιανή (Πολυκρέτη) να δίνει μαθήματα μαγειρικής - Οι εντυπώσεις τους μέσα από την ανάρτηση της Μαρίας Πολυκρέτη και Γιάννη Μαργαρίτη