Νάξος: Υποχρεώσεις και πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς

Είναι δεδομένο ότι η Φιλοζωική Νάξου κάνει φοβερή προσπάθεια να μειώσει τα προβλήματα που δημιουργούνται από ιδιοκτήτες τετράποδων συντροφιάς (κυρίως) οι οποίοι αδιαφορούν για την υγεία και την υγιεινή των συμπαθών κατά τα άλλα τετράποδων.

Και καθημερινά έχουμε αναρτήσεις είτε για χαμένα σκυλάκια και γατάκια ή και αναφορές που έχουν σχέση με την κακοποίησή τους. Και βέβαια η όλη προσπάθεια γίνεται ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα τετράποδα αυτά με την αξιοπρέπεια που τους αντιστοιχεί… βέβαια έχουμε και το θέμα των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των τετράποδων όσον αφορά την παρουσία τους σε δημόσιους χώρους. Όπου οφείλουν να ακολουθούν μία συγκεκριμένη λογική με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Και εδώ έρχεται η Δημοτική Κοινότητα Νάξου σε συνεργασία με την Φιλοζωική ώστε να υπενθυμίσουν σε όλους τι ισχύει όσον αφορά το Νομικό καθεστώς σχετικά με τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και βέβαια τις ποινές που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν…

Και όπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση: «Η Δημοτική Κοινότητα Νάξου σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Νάξου σας ενημερώνουν ότι σύμφωνα με το άρθρο 5, παρ.1, περίπτωση στ΄, του Νόμου 4039/2012 (ΦΕΚ 15/Α΄/2012), ο ιδιοκτήτης του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου εκτός αν πρόκειται για σκύλο βοήθειας.

Η μη τήρηση επιφέρει πρόστιμο 100€.

Η περισυλλογή των ακαθαρσιών του σκύλου μας πρέπει να είναι τρόπος ζωής, άλλωστε η καθαριότητα είναι δείγμα πολιτισμού. Η διαδικασία είναι απλή. Εκτός από τα λουριά που πωλούνται στα καταστήματα ειδών για ζώα και έχουν ενσωματωμένη θήκη με σακούλες, μπορούμε να έχουμε στην τσέπη μας ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης ή κάποια φύλλα εφημερίδας ή μια πλαστική σακούλα. Προς αποφυγή των εικόνων που καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες και προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη συντροφιάς, παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων να συμμορφωθούν με την ανωτέρω ανακοίνωση».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News