Ο Γεωολογικός πλούτος της Νάξου ιδανικό εργαστήρι για Επιστήμονες

Το Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με υπεύθυνη την Καθηγήτρια Δρ. Δρ. MSc Νίκη Ευελπίδου, διοργάνωσε επιτυχώς εκπαιδευτικό σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης διάρκειας 14 ημερών, με θέμα "Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών". Το σεμινάριο διοργανώθηκε στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+, με ακρωνύμιο McAgenda, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Γαλλία) και το Πανεπιστήμιο Trieste (Ιταλία), στα πλαίσια του προγράμματος, απέδωσε καρπούς .

Στο σεμινάριο συμμετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία, με ειδικεύσεις περιβαλλοντικής γεωλογίας, γεωμορφολογίας, γεωαρχαιολογίας, αρχαιολογίας, ωκεανογραφίας και μηχανικής παράκτιας ζώνης. Οι δραστηριότητες του σεμιναρίου περιελάμβαναν δύο εβδομάδες διαλέξεων, σε συνδυασμό με εργασίες υπαίθρου σε επιλεγμένες θέσεις του φιλόξενου νησιού της Νάξου (29/8/2016-11/9/2016). Κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων οι φοιτητές εκπαιδεύτηκαν εντατικά σε θέματα κατολισθήσεων, λασπορροών, πλημμυρικού κινδύνου, κατολισθητικού κινδύνου, διάβρωσης από επιφανειακή απορροή και παράκτιας διάβρωσης, καθώς και μοντελοποίησης αυτών, σταθερότητας πρανών και ρυθμού οπισθοχώρησης, διαχείρισης και πρόβλεψης δασικών πυρκαγιών, και νεοκαταστροφισμού.

Ανταλλαγή απόψεων

Πέραν του επιστημονικού ενδιαφέροντος, σε πρώτο πλάνο βρέθηκε η προώθηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους επιστήμονες σχετικά με τα θέματα αυτά, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επιστημόνων και των χωρών που εκπροσωπούν.

Για το συγκεκριμένο σεμινάριο εντατικής εκπαίδευσης επιλέχθηκε ως βάση της ομάδας το νησί της Νάξου λόγω της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει τη Δρ. Νίκη Ευελπίδου και την επιστημονική της ομάδα με τον τόπο αυτό, αλλά και εξαιτίας του γεωλογικού πλούτου του νησιού που το μετατρέπει σε φυσικό γεωλογικό εργαστήρι για τους Γεωεπιστήμονες και Αρχαιολόγους. Η Δρ. Νίκη Ευελπίδου και η ομάδα της έχουν καταφέρει να στρέψουν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον στη Νάξο. Σε συνέχεια της μέχρι σήμερα συμβολής τους έρχεται η επιτυχημένη ολοκλήρωση του σεμιναρίου εντατικής εκπαίδευσης “Ανάλυση και Διαχείριση Ανθρωπογενών Φυσικών Κινδύνων και Καταστροφών”, όπου έδωσε την ευκαιρία σε επιστήμονες από την Ιταλία και την Γαλλία να γνωρίσουν από κοντά το ενδιαφέρον (γεωλογικό και μη) που εκπέμπει η Νάξος.

Υποστήριξη

Ο Δήμος της Νάξου, το NΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. και η τοπική κοινωνία, όπως και σε προηγούμενες δράσεις, έτσι και τώρα στάθηκε δίπλα στην ομάδα της Καθηγήτριας Νίκης Ευελπίδου, υποστηρίζοντας τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές της προσπάθειες και αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα τόσο περιβάλλοντος, όσο και εκπαίδευσης.

Η ερευνητική ομάδα της Δρ. Νίκης Ευελπίδου αλλά και οι συνεργάτες του προγράμματος Erasmus+ McAgenda ανανεώνουν το ραντεβού τους με το νησί για τον Σεπτέμβριο του 2017 με καινούρια θεματολογία και ανανεωμένο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών, στιγμιότυπα από το εντατικό σχολείο στη Νάξο, καθώς επίσης και πρόσθετες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της δράσης: http://naturalhazards.geol.uoa.gr/ και μπορείτε να την ακολουθήσετε στο facebook group “Natural Hazards”

Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε και να ενημερώνεστε για την συγκεκριμένη ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσα από τη σελίδα του προγράμματος McAGENDA: http://mcagenda.geol.uoa.gr/
Δελτίο Τύπου Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News