Ο Μαυροπετρίτης και οι Μικρές Κυκλάδες

Οι Μικρές Κυκλάδες συμπεριλαμβάνονται στις επτά νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα LIFE “Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη ( Falco eleonorae) στην κλιματική αλλαγή” (LIFE ElClimA, LIFE13 NAT/GR/000909).

Της Βασιλικής Κλεφτογιάννη (Δρ. Βιολογίας) 

Ο Μαυροπετρίτης, το «γεράκι του Αιγαίου» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη πουλιών της Ελλάδας καθώς στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου φιλοξενείται περισσότερο από το 85% του συνολικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του είδους παγκοσμίως. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων.

Στην περιοχή Natura 2000 των  Μικρών Κυκλάδων - που αποτελεί σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα θαλασσοπούλια και αρπακτικά καθώς και για είδη των απόκρημνων βραχωδών ακτών - φωλιάζουν περίπου 160 ζευγάρια Μαυροπετρίτη.
Οι στόχοι του προγράμματος LIFE ElClimA, συνολικής διάρκειας 4 ετών, είναι:
1. η βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους μέσω, (α) της μείωσης των απωλειών αβγών και των επιπέδων θνησιμότητας των νεοσσών, (β) της βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της διαθεσιμότητας θέσεων φωλιάσματος και (γ) της βελτίωσης της ποιότητας και αύξησης της διαθεσιμότητας τροφής σε επιλεγμένες αποικίες.
2. η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, μέσω (α) του προσδιορισμού των περιοχών  όπου το είδος τρέφεται, (β) της αξιολόγησης της ποιότητας των περιοχών αυτών και των επιπτώσεων των χρήσεων γης που απαντούν εκεί, (γ) της δημιουργίας ενός δικτύου ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας μεταξύ ειδικών.

Ειδικά για την περιοχή των Μικρών Κυκλάδων, οι δράσεις του προγράμματος εστιάζονται στις νησίδες της περιοχής Natura 2000, όπου οι ομάδες του προγράμματος υλοποιούν από  την άνοιξη του 2016 εργασίες πεδίου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή τεχνητών φωλιών για τον Μαυροπετρίτη και την εξάλειψη των αρουραίων σε αυτές, καθώς θηρεύουν τα αυγά και τους νεοσσούς τους, ενώ παράλληλα υποβαθμίζουν γενικότερα το οικοσύστημα των νησίδων. Μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 300 τεχνητές φωλιές, από φυσικά υλικά των νησίδων, και βρίσκεται στα τελικά στάδια ολοκλήρωσής της η εξάλειψη των αρουραίων σε νησίδες συνολικής έκτασης 160 εκταρίων, με πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα της περιοχής. 

Οι νησίδες των Μικρών Κυκλάδων αποτελούν μοναδικά οικοσυστήματα, η προστασία των οποίων είναι στο χέρι όλων μας. Εάν φτάσετε και εσείς σε νησίδες των Μικρών Κυκλάδων, μπορείτε να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια αρκεί να περιορίσετε την όχληση και να αποφύγετε την αθέλητη υποβάθμιση των νησίδων, που μπορεί να προκληθεί μέσω:
-    Αποβίβασης στις νησίδες την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου σε σημεία όπου φωλιάζουν Μαυροπετρίτες. Πρόκειται για την πιο κρίσιμη περίοδο, καθώς τότε γεννούν τα αβγά τους και αναθρέφουν τα μικρά τους οι Μαυροπετρίτες. Ένδειξη φωλιάσματος αποτελούν πουλιά που σηκώνονται στον αέρα, καθώς προσεγγίζετε τις νησίδες.
-    Αποβίβασης «λαθρεπιβάτη» αρουραίου στις νησίδες. Ελέγχετε τα σκάφη σας για πιθανή παρουσία τους σε αυτά. Η πιθανότητα αποβίβασης αυξάνεται σημαντικά τις νυχτερινές ώρες.
-    Εισαγωγής ή απομάκρυνσης ζώων και φυτών από τις νησίδες. 
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου.  
Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και τις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.lifefalcoeleonorae.gr, ενώ μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τα νέα του προγράμματος στη σελίδα του στο facebook “LIFE ElClimA”.

oi_7_periohes_meletis_toy_programmatos_life_elclima_poy_entassontai_sto_eyropaiko_diktyo_prostateyomenon_periohon_natura_2000_clife_elclima.png

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News