Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΟΗΕ: Να ετοιμαστείτε για όλο και περισσότερους (θανατηφόρους) καύσωνες

ΟΗΕ: Να ετοιμαστείτε για όλο και περισσότερους (θανατηφόρους) καύσωνες

|

«Καμπανάκι» ΟΗΕ για μεγάλες ακατοίκητες περιοχές τα επόμενα χρόνια – Οι 38 καύσωνες που έπληξαν τον πλανήτη μας κατά την περίοδο 2010-2019 προκάλεσαν τουλάχιστον 70.000 θανάτους.

Την επιτακτική και άμεση ανάγκη δραστηριοποίησης προκειμένου να υπάρξει επαρκής προετοιμασία για τις επερχόμενες περιόδους καύσωνα ζητούν από κοινού το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ και η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην πρώτη κοινή έκθεσή τους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στο Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου.

Με τον τίτλο «Ακραία ζέστη: Προετοιμαζόμενοι για τους μελλοντικούς καύσωνες» η έκθεση περιγράφει τις συνέπειες του ακραίου φαινομένου σε όλο τον πλανήτη, συνιστά λύσεις και προτείνει τρόπους ώστε μελλοντικά να αποτρέψουμε το βαρύ κόστος του. Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι 38 καύσωνες που έπληξαν τον πλανήτη μας κατά την περίοδο 2010-2019 προκάλεσαν τουλάχιστον 70.000 θανάτους, αριθμός που εκτιμάται ότι είναι πολύ μικρότερος του πραγματικού.

Ταυτόχρονα διατάραξαν σημαντικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, προκαλώντας ανυπολόγιστες υλικές ζημίες και απώλεια περιουσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο τραγικός απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές της ακραίας ζέστης ανέρχεται στο ένα έκτο των 410.000 ζωών που χάθηκαν εξαιτίας ακραίων φυσικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής την ίδια χρονική περίοδο, ενώ γίνεται αναφορά στους χιλιάδες νεκρούς του καύσωνα στην Ευρώπη το 2003 και στη Ρωσία το 2010 εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.

Η ίδια έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι η σημερινή τάση εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της υποδεικνύει ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον ολόκληρες περιοχές του πλανήτη θα πάψουν να είναι κατοικήσιμες εξαιτίας της ακραίας ζέστης και υγρασίας, και οι κλιματικές συνθήκες θα είναι τέτοιες ώστε η προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού σε αυτές θα είναι ανέφικτη. «Τα κύματα καύσωνα ενδέχεται να φθάσουν και να ξεπεράσουν τα σωματικά και κοινωνικά όρια στη διάρκεια των επόμενων δεκαετιών», υπογραμμίζεται στην έκθεση, υποδεικνύοντας ότι το μέγιστο βάρος των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής θα επωμιστούν περιοχές όπως το Σάχελ, η νότια Ασία και η νοτιοδυτική Ασία.

Οι καύσωνες είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος», υπογραμμίζεται. Εκτός από την απώλεια ανθρώπινων ζωών, οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες θα πολλαπλασιάσουν κατά 700% τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας ένδειας έως το 2050.

Ο Μάρτιν Γκρίφινς, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, τόνισε ότι οι καύσωνες είναι από τις πιο θανατηφόρες καταστροφές που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. «Περίοδοι ακραίας ξηρασίας, όπως αυτή που έπληξε τη Σομαλία, οδηγώντας τη στο χείλος του λιμού, προκαλούν πολύ περισσότερους θανάτους όταν συνδυάζονται με ακραία ζέστη. Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον. Είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα επιδεινωθούν εφόσον η κλιματική αλλαγή εξακολουθήσει ανεξέλεγκτη», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Προτεινόμενες λύσεις
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δοκιμάζουν διάφορες λύσεις προκειμένου να αμβλύνουν τις συνέπειες που έχουν οι καύσωνες, όπως η δημιουργία «πράσινης στέγης» στα κτίρια, η κατασκευή κλιματιζόμενων χώρων και η μεταβολή του προγράμματος λειτουργίας των σχολείων.

Επίσης, η έκθεση παροτρύνει τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για την επέλαση καύσωνα αλλά και να εκπαιδεύσουν και να χρηματοδοτήσουν συνεργεία, τα οποία θα προσεγγίζουν πρώτα προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στις περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης των δεινών της ακραίας ζέστης. Επίσης καλούν να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών οργανώσεων, κλιματολόγων και μετεωρολόγων.

Μια άλλη πτυχή των ακραίων θερμοκρασιών υποδεικνύει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποιώντας ότι αυτές είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τα αναπτυσσόμενα κράτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, στο Μπανγκλαντές οι θάνατοι κατά τις ημέρες καύσωνα αυξήθηκαν κατά 20% συγκριτικά με τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου. Μια άλλη συνέπεια του καύσωνα είναι η δημιουργία «μεταναστών της ζέστης», ανθρώπων, δηλαδή, που εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω των ακραίων θερμοκρασιών. «Είναι πάρα πολύ άδικο οι ιδιαίτερα ευάλωτες χώρες να επωμίζονται τις βαρύτερες συνέπειες των ακραίων θερμοκρασιών σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημίες, τη στιγμή που είναι προφανές ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Γκρίφινς.

«Τα πλουσιότερα κράτη διαθέτουν τους πόρους ώστε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στις νέες κλιματικές συνθήκες και έχουν δεσμευθεί ότι θα το πράξουν. Οι φτωχές χώρες, που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες, δεν ευθύνονται για τους καταστροφικούς και βασανιστικούς καύσωνες», κατέληξε. 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή” – Photo Credit AP Photo/Brian Inganga


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Κέα – Εθελοντική αιμοδοσία: Συγκεντρώθηκαν 100 μονάδες αίματος

Εθελοντική Αιμοδοσία Απριλίου 2024 – Ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα

ΠΟΕΔΗΝ: Οι ελλείψεις στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας

Ανησυχία για τις ελλείψεις που καταγράφει η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ - Τι αναφέρει για τις Κυκλάδες

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Ολυμπιακή Φλόγα – Πάρος: Εκδήλωση τελετής υψηλού πολιτισμικού επιπέδου (photos)

Ευχαριστήρια επιστολή του Δημάρχου Πάρου κ. Κώστα Μπιζά, της Αντιδημάρχου Πολιτισμού κας Άννας Κάγκανη Κορτιάνου και της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Αθλητισμού και Νέας Γενιάς κας Φλώρας Λουκή. (photos)

Φόρτωμας: Συνάντηση εργασίας με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Συνάντηση Φίλιππου Φόρτωμα με την βουλευτή της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Μαριέττα Καραμανλή

Blue Star Ferries – Πρωτομαγιά: Διαμόρφωση δρομολογίων, ανεκτέλεστο το πρωινό του “Blue Star Delos”

Πως διαμορφώνονται τα δρομολόγια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα την Μ. Τετάρτη 1η Μαϊου λόγω της απεργίας της ΠΝΟ

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό