Πάρος: Το "είπα - ξείπα" του Δήμου και η αντίδραση του Συλλόγου Προστασίας Ζώων

Την έντονη διαμαρτυρία του Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου (P.A.W.S.) προκαλεί η πρόθεση του Δήμου Πάρου να άρει την υπόσχεση (και τη σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) για την υποστήριξη της υλοποίησης και λειτουργίας του καταφύγιου προσωρινής φιλοξενίας αδέσποτων. Καταφύγιο, το οποίο ο φιλοζωικός φορέας σκοπεύει να κατασκευάσει στην περιοχή Μαράθι καθώς πριν από μερικούς μήνες – μετά από πολυετή αναζήτηση – κατάφερε να αγοράσει έκταση 10 στρεμμάτων, που και πληροί τις προϋποθέσεις και έχουν βγει οι απαιτούμενες άδειες για τη συγκεκριμένη χρήση. Και έτσι σήμερα, Παρασκευή 16 Απριλίου και στις 7 το απόγευμα θα υπάρξει δυναμική αντίδραση κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου… Είναι το τρίτο θέμα της συζήτησης και με τίτλο «Λήψη απόφασης επί αιτήματος του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Μαραθίου – Βουνίων Πάρου "ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ" για την ανάκληση της υπ’ αριθμό 109/2018 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου». Και έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό τι είναι αυτό που ενοχλεί τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Μαραθίου - Βουνίων Πάρου «ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ» αναφορικά με τη φροντίδα των αδέσποτων και πιέζει τον Δήμο Πάρου να πάρει πίσω την απόφαση του για την στήριξη και υποστήριξη αυτής της προσπάθειας, η οποία αποδεδειγμένα ωφελεί τα ζώα, την τοπική κοινωνία και το τουριστικό προϊόν της.

Το κτήμα, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η πρόεδρος του P.A.W.S., Ρούλα Ελευθεριάδου, το αγόρασαν από τη Μαρία Κλάψη χάρη στις χορηγίες δύο φιλόζωων από το εξωτερικό, οι οποίοι έδωσαν συνολικά το ποσό των 40.000 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος. Στο κτήμα πλέον έχει τοποθετηθεί περίφραξη και οι άδειες έχουν βγει, εντούτοις η τοπική κοινωνία για πολλοστή φορά αποδεικνύει ότι δεν θέλει πουθενά να υπάρχει ένας οργανωμένος χώρος φροντίδας των αδέσποτων και πιέζει, ώστε ούτε εκεί να λειτουργήσει ούτε εκεί το καταφύγιο. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες αντιδράσεις υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια και για την περιοχή της Τρυπητής και στον χώρο τον οποίο φιλοξενούνται τώρα περίπου 60 σκυλιά και γατιά. 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου «Εδώ και 4 χρόνια, από το 2014, ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, προσπαθούσε να εξεύρει αγροτεμάχιο που να πληροί τις από τον Νόμο προβλεπόμενες προδιαγραφές, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μόνιμο καταφύγιο ζώων συντροφιάς στην Πάρο.

Επειδή όλες οι προσπάθειες αποβήκαν άκαρπες, ο ίδιος ο Δήμαρχος προέτρεψε τον Σύλλογο επανειλημμένα να αγοράσει οικόπεδο με δικούς του πόρους, έτσι ώστε αργότερα ο Δήμος να βοηθούσε στην κατασκευή και μετέπειτα την λειτουργία του καταφυγίου.

Τον Μάρτιο του 2018, ο Σύλλογός μας έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη της Δημοτικής αρχής σε αυτή του την προσπάθεια. Πράγματι, σε σχετικό αίτημα του Συλλόγου το οποίο μάλιστα εισηγήθηκε ο ίδιος ο Δήμαρχος, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη (βλ.συνημ.), δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο Σύλλογο να προχωρήσει στην εξεύρεση κατάλληλου αγροτεμαχίου με σκοπό την αγορά του για ίδρυση καταφυγίου.

Ύστερα από εντατικές προσπάθειες του Συλλόγου μας, την 1η Ιουνίου 2018 καταφέραμε να αγοράσουμε 10 περίπου στρέμματα κοντά στο Μαράθι της Πάρου. Αφού ολοκληρώθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και εξασφαλίσαμε την έγκριση της Δασικής Υπηρεσίας, προχωρήσαμε σχετικό μας αίτημα για έγκριση από την Αρχιτεκτονική Επιτροπή Νάξου, απ’ όπου και λάβαμε την απαραίτητη έγκριση. Παράλληλα, ολοκληρώσαμε τον έλεγχο από την Αρχαιολογία και εντός των ημερών αναμένουμε την μηχανολογική μελέτη προκειμένου να ετοιμάσουμε τον φάκελο του έργου για υποβολή στην Πολεοδομία Νάξου.

Ας σημειωθεί ότι, καταβάλαμε υπεράνθρωπες προσπάθειες τους τελευταίους 6 μήνες προκειμένου να επιτύχουμε την ολοκλήρωση όλων των πιο πάνω διαδικασιών. Ενώ οι συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για εξεύρεση δωρεών και χορηγιών, βασίζονται κατά μεγάλο ποσοστό και στην αναμενόμενη στήριξη του Δήμου.

Επειδή είμαστε όλοι εθελοντές και ο Σύλλογός μας ως μη κερδοσκοπικός εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από δωρεές, δίνουμε μεγάλο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τους πόρους που χρειάζονται για την κατασκευή του καταφυγίου. Δύο ξένοι δωρητές μας βοήθησαν για την αγορά του οικοπέδου ενώ η δαπάνη κατασκευής προβλέπεται ιδιαίτερα υψηλή!

Στις προσωρινές εγκαταστάσεις που διατηρούμε προς το παρόν, φιλοξενούμε γύρω στα 45 σκυλιά και κάπου 20 γατιά. Ο χώρος όμως είναι ασφυκτικά μικρός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νησιού που ομολογουμένως είναι πολύ μεγάλες! Παρόλες τις 200 περίπου στειρώσεις και άλλες τόσες υιοθεσίες που επιτυγχάνει ο Σύλλογός μας κάθε χρόνο, η κατάσταση των αδέσποτων σκυλιών και γατιών στην Πάρο παραμένει ακόμα προβληματική. Και αυτό, διότι η όλη διαχείριση των αδέσποτων γίνεται αποκλειστικά από τις 3 φιλοζωικές του νησιού, αφού ο Δήμος δεν ασχολείται, αν και αυτό αποτελεί από τον Νόμο υποχρέωσή του!

Παράλληλα, ο Σύλλογός μας, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τα αδέσποτα του νησιού, περισυλλέγει σκυλιά και γατιά, τα αποπαρασιτώνει, τα εμβολιάζει, τα στειρώνει και φροντίζει να τους εξασφαλίσει καλές οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν. Ενώ καθημερινά εθελοντές μας ταΐζουν 400 περίπου γάτες σε διάφορες γατο-γειτονιές του νησιού.

Η προσπάθεια που γίνεται από όλους εμάς είναι τεράστια! Με μεγάλο προσωπικό μας κόστος, να προσπαθούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση σώζοντας κουτάβια και γατάκια από κάδους σκουπιδιών, αυλές, δρόμους, χαντάκια κλπ. Διότι εν ολίγοις, έχουμε υποκαταστήσει εξ ολοκλήρου τον Δήμο και τις υπηρεσίες του στις αρμοδιότητες και ευθύνες που τους αντιστοιχούν για τα αδέσποτα από τον ίδιο τον Νόμο.

Δυστυχώς όμως, αντί να έχουμε υποστήριξη από τον Δήμο όπως θα ήταν αναμενόμενο για την ίδρυση και λειτουργία ενός σωστού και μόνιμου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Πάρο, η δική μας μονομερής προσπάθεια, όχι μόνο δεν στηρίζεται αλλά, τουναντίον, παρεμποδίζεται σε κάθε της βήμα!

Μάλιστα, για τελείως αδιευκρίνιστους λόγους, ο ίδιος ο Δήμαρχος θέλει τώρα να ανακαλέσει/ακυρώσει την στήριξη και βοήθεια που ο ίδιος είχε εισηγηθεί και ομόφωνα είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο προς τον Σύλλογό μας, κατά την Συνεδρίασή του της 28ης Μαρτίου 2018. Με άλλα λόγια ο Δήμαρχος, μετά από 8 μήνες περίπου, αναιρεί σήμερα τον ίδιο του τον εαυτό, θέτοντας ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 16ης Νοεμβρίου 2018, την ανάκληση της πιο πάνω Απόφασης!

Αυτή η δυσάρεστη για εμάς εξέλιξη, όχι μόνο δυναμιτίζει την ίδρυση του καταφυγίου αλλά μας εκθέτει ανεπανόρθωτα και απέναντι στους δωρητές και χορηγούς μας! Είναι λυπηρό και απαράδεκτο, ένα τέτοιο σημαντικό έργο που στην ουσία θα αποφέρει μόνο οφέλη για το νησί, να κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα η ήδη αγορασμένη με δωρεές έκταση, να παραμείνει αναξιοποίητη!..

Θέλουμε να πιστεύουμε, πως το Δημοτικό Συμβούλιο της ερχόμενης Παρασκευής, θα πάρει την σωστή απόφαση, έτσι ώστε το καλοκαίρι του 2019 η Πάρος να έχει ένα πανέμορφο σύγχρονο και μόνιμο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζωάκια του νησιού.».