Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΠάρος (Φίλοι Πάρου - Αντιπάρου): Τι είδους αεροδρόμιο θέλουμε;

Πάρος (Φίλοι Πάρου – Αντιπάρου): Τι είδους αεροδρόμιο θέλουμε;

|

Οι Φίλοι της Πάρου & Αντιπάρου (ΦτΠΑ) με ανοιχτή τους επιστολή μέσα από την σελίδα τους μιλάνε για την επόμενη ημέρα του αεροδρομίου στη Πάρο (προοπτική αναπτυξης σε διεθνές) και τα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν στο νησί (όπως και στην Αντίπαρο) 

“…. Ας αποφασίσουμε λοιπόν, έστω και «στο παραπέντε» πώς θέλουμε να εξελιχθούν τα νησιά μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε ποια Πάρο και Αντίπαρο θέλουμε να ζήσουμε, σε τι κατάσταση θέλουμε να τις παραδώσουμε στη νέα γενιά; Κοσμήματα των Κυκλάδων, με πλούσια ιστορία και παράδοση, αναβαθμισμένα σε ελκυστικό προορισμό ποιοτικών υπηρεσιών και φιλοξενίας ή κορεσμένα νησιά, «καμένα» από την αλόγιστη ανάπτυξη, χρήσιμα ως πέρασμα για παρακάτω; Κάποια άλλα «πράσινα» νησιά (Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη) μας δείχνουν τον δρόμο. Ας μην μείνουμε εμείς κολλημένοι στα μοντέλα μαζικού τουρισμού του 1980!…. “

Ποιοι το αναφέρουν και γιατί; Αναφερόμαστε στους “Φίλους της Πάρου & Αντιπάρου¨”, οι οποίοι μέσα από την σελίδα τους στο διαδίκτυο (friendsofparos.com) τάσσονται υπέρ της ανάπτυξης του τρέχοντος αεροδρομίου της Πάρου και της Αντιπάρου. Αλλά. Υπάρχει ένα μεγάλο αλλά και εκεί επικεντρώνονται. “Πιστεύουν ότι η μετατροπή του σε διεθνές αεροδρόμιο, χάρη στην επιμήκυνση του διαδρόμου του θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, εάν αυτό είχε ως αποτέλεσμα σημαντική αύξηση του αριθμού επισκεπτών όσον αφορά την κινητικότητα, την επεξεργασία των απορριμμάτων, την επεξεργασία των λυμάτων, την παροχή πόσιμου νερού, την υγειονομική περίθαλψη κ.λπ. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί κάτοικοι θεωρούν, όποια και αν είναι η θέση τους για την κατασκευή ενός διεθνούς αεροδρομίου, ότι το νησί μπορεί να μην είναι έτοιμο για τέτοια υπερφόρτωση χωρίς να εκτελέσει προπαρασκευαστικές εργασίες υποδομής”.

Αναλυτικά, η ανάρτηση των “Φίλοι της Πάρου & Αντιπάρου” (ΦτΠΑ) στη σελίδα τους friendsofparos.com αναφέρει: 

“Το Υπουργείο Μεταφορών προχωράει σε διαγωνισμό για την επέκταση του νέου αεροδρομίου Πάρου και τη μετατροπή του σε διεθνές hub. Tι είδους ‘ανάπτυξη’ περιμένουμε να φέρει αυτό το έργο στα νησιά μας, Πάρο και Αντίπαρο, με εμφανείς πια τις οδυνηρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής;

Το παλαιό μικρό αεροδρόμιο της Πάρου, που ήταν πλέον ακατάλληλο, έκλεισε και αντικαταστάθηκε το 2016 από το υπάρχον, σε νέα θέση, με αεροδιάδρομο 1400μ. Επιτρέπει σε ελικοφόρα αεροσκάφη να συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική χώρα, με ασφάλεια και με αρκετές πτήσεις την ημέρα, ικανοποιώντας τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών.

Ωστόσο, το Υπουργείο αποφάσισε να μετατρέψει το αεροδρόμιο αυτό σε διεθνές, που θα δέχεται πτήσεις από χώρες εντός και εκτός Σένγκεν, με αεροδιάδρομο τουλάχιστον 1800μ., ώστε να επιτρέπει την προσγείωση μεγαλύτερων και πιο ρυπογόνων jets, χωρίς περιορισμούς στον αριθμό και στα ωράρια των πτήσεων και με στόχο τον πολλαπλασιασμό των σημερινών αφίξεων.

Είναι γεγονός ότι το αεροδρόμιο του 2016 στερείται κτιριακών εγκαταστάσεων. Αλλά οι υπεύθυνοι θα πρέπει να εξηγήσουν ποιανών τις ανάγκες θα καλύπτει ο προβλεπόμενος φαραωνικός δεκαεξαπλασιασμός του μεγέθους των κτιρίων, από 750 τ.μ. σε 12.000 τ.μ.

Το σχέδιο προβλέπει το αεροδρόμιο να γίνει και κόμβος/hub! Ώστε σε συνδυασμό με το σχεδιαζόμενο δεύτερο λιμάνι στο Πίσω Λιβάδι, να εξυπηρετεί τη θαλάσσια σύνδεση με πολλά νησιά των Κυκλάδων. Έτσι θα γίνει η Πάρος – πέρασμα, και τουρίστες θα προσγειώνονται μεν, όχι όμως για να μείνουν, αλλά για να φύγουν, προς άλλα, λιγότερο επιβαρυμένα και άρα πιο ελκυστικά Κυκλαδονήσια! Είναι φανερό ότι το έργο περαιτέρω επέκτασης του αεροδρομίου, δεν απειλεί μόνο την ποιότητα ζωής σε όλη τη Δυτική και Νότια Πάρο, αλλά υποβαθμίζει σοβαρά το συνολικό περιβάλλον της Πάρου και Αντιπάρου, που θα αντιμετωπίσει πολύ οξύτερα προβλήματα από τα σημερινά.

Πώς θα ανταποκριθούν τα ήδη κορεσμένα νησιά μας σε αυτές τις προκλήσεις; Με αεροπλάνα μέρα-νύχτα πάνω από τις μοναδικές παραλίες τους, με αύξηση των ρύπων, με ανεπάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων, έλλειψη νερού, συχνές διακοπές ρεύματος, προβληματικό internet; Όλοι γνωρίζουμε ότι ήδη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που επείγει να επιλυθούν όπως η ραγδαία αύξηση της δόμησης, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες, η έλλειψης βασικών υποδομών, οδικού δικτύου, επαρκών υπηρεσιών υγείας. Η ειρωνεία είναι ότι το έργο του αεροδρομίου θα χρηματοδοτηθεί από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης που στοχεύει σε οικονομία χαμηλών ρύπων, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος και ενίσχυση των περιβαλλοντικά βιώσιμων μεταφορών! Πιθανώς οι αρχές αγνόησαν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή σχετικά με τη δέσμευση των εκπομπών CO2 σε επίπεδο του 2020!

Σε πρόσφατη ομιλία του στον ΣΕΤΕ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη δέσμευσή του για βιώσιμο τουρισμόπου συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική αειφορία και προσαρμόζεται στις ελληνικές και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για το κλίμα. Τόνισε την ανάγκη να προωθηθεί η ποιότητα έναντι των ποσοτικών κριτηρίων («να απαλλαγούμε από την τυραννία των αριθμών των αφίξεων»). Ακολούθησε ενδιαφέρουσα αρθρογραφία, (βλ επιφυλλίδα Αλέξη Παπαχελά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Το νέο σχέδιο περαιτέρω επέκτασης του αεροδρομίου Πάρου έρχεται όχι να λύσει αλλά να επιδεινώσει τα προβλήματα και είναι σε πλήρη αντίθεση προς την Κυβερνητική και Ευρωπαϊκή πολιτική, ενώ διαβούλευση με τους κατοίκους και αναλυτική ενημέρωση για τη χρησιμότητα του έργου δεν έγινε.

Ας αποφασίσουμε λοιπόν, έστω και «στο παραπέντε» πώς θέλουμε να εξελιχθούν τα νησιά μας μέσα στα επόμενα χρόνια. Σε ποια Πάρο και Αντίπαρο θέλουμε να ζήσουμε, σε τι κατάσταση θέλουμε να τις παραδώσουμε στη νέα γενιά; Κοσμήματα των Κυκλάδων, με πλούσια ιστορία και παράδοση, αναβαθμισμένα σε ελκυστικό προορισμό ποιοτικών υπηρεσιών και φιλοξενίας ή κορεσμένα νησιά, «καμένα» από την αλόγιστη ανάπτυξη, χρήσιμα ως πέρασμα για παρακάτω; Κάποια άλλα «πράσινα» νησιά (Αστυπάλαια, Τήλος, Χάλκη) μας δείχνουν τον δρόμο. Ας μην μείνουμε εμείς κολλημένοι στα μοντέλα μαζικού τουρισμού του 1980!

Κάποιοι από εμάς που ζούμε είτε μόνιμα είτε για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε Πάρο/Αντίπαρο, πήραμε την πρωτοβουλία, δημιουργήσαμε μια κίνηση κατά της επέκτασης του αεροδρομίου Πάρου και τον Ιούνιο του 2021 προσφύγαμε στο ΣτΕ.

Ελπίζουμε να σας έχουμε μαζί μας! Σας καλούμε να προωθήσετε αυτό το μήνυμα, να το προσυπογράψετε συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή/και να μας ακολουθήσετε στη σελίδα @greenparosairport στο facebook. Εννοείται ότι δεν θα εμφανιστεί πουθενά το όνομά σας, χωρίς την άδειά σας.
Στην προσπάθεια για μια βιώσιμη και πράσινη Πάρο είμαστε πολλοί και ενωμένοι!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν